Wysłany: Pią Maj 06, 2011 17:35 [FREELANDER] Wibracje z silnika przenoszone na nadwozie
Typ: TD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich.
Mam z moim autem mały, a może i nawet duży problem.
Mianowicie pewnego dnia uszkodziła się poduszka pod silnikiem (FL 2TD, 1999r.). Oczywiście objaw był oczywisty. Diabelne walenie podczas pracy silnika. Uszkodziła się prawa poduszka (ta stożkowa). Z uwagi na awarię wymieniłem wszystkie poduszki, czyli tą uszkodzoną jak również lewą i tą z tyłu silnika składająca się z dwóch mocowań (podobna do sworznia).
I tutaj zaczął się problem. Po wymianie poduszek pojawiły się dziwne wibracje przenoszone z silnika na karoserię samochodu. Im wyższe obroty, tym wibracje również szybsze i głośniejsze. Dodam, że te objawy nie są związane z układem jezdnym gdyż są one cały czas. Również na postoju.
W sumie za takie objawy odpowiadają poduszki ale jak wspomniałem wszystkie zostały wymienione.
Być może ktoś z Was miał podobną sytuację lub ma doświadczenie i może mi pomóc. Będę ogromnie wdzięczny.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 06, 2011 17:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam, proponował bym poluzować poduszki i poruszać silnikiem, lub odpalić, zgasić, żeby się ułożyły. Jak to nie pomoże to poduszka przy rozrządzie jest za sztywna, powinna być tam montowana olejowa żeby odbierać wibracje silnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum