Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 06:02 Wypowiedzenie umowy o pracę
Witam,
Czy mogę złożyć wypowiedzenie umowy o pracę będąc na urlopie?
Pragnę z całego serca pożegnać się z obecną firmą.
Firma wypłaca "wczasy pod gruszą" dlatego czekam do urlopu (w piątek ostatni dzień i urlop ). Niestety pieniążki wpłyną po kilku dniach od rozpoczęcia urlopu i chcę być pewny, że je otrzymam, dlatego planuje złożyć wypowiedzenie jak już "grucha" będzie na koncie.
Urlop kończy się 5 sierpnia czyli do pracy musiałbym przyjść 8 sierpnia.
Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron powiedzmy 29.07.2011 (piątek) tak aby zakończyć współpracę z dniem 08.08.2011?
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 06:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
mylisz pojęcia
ja zawsze robiłem za porozumieniem stron a obowiązywał mnie okres wypowiedzenia i chodziłem do pracy
porozumienie stron nie zwalnia z okresu wypowiedzenia
Ostatnio zmieniony przez szoso Sro Lip 20, 2011 09:01, w całości zmieniany 1 raz
To juz zależy tylko i wyłącznie od pracodawcy. Jeżeli będzie chciał, to można bez okresu wypowiedzenia, a jak będzie miał kaprys to będziesz musiał te 2 tygodnie pracować.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jak rozstawałem się z poprzednim pracodawcą to porozumienie stron obejmowało 2 dni zamiast 3 miesięcy, a w papierze było nawet "ze skutkiem natychmiastowym", bo te 2 dni zajęło zamykanie spraw i zdawanie sprzętu.
Jak sama nazwa wskazuje - jest to porozumienie i można się porozumieć na wiele sposobów.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
des,
Interesujące Cię zagadnienie reguluje art.30&1, pkt 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r - kodeks pracy / Dz. U. z 1998 Nr 21, poz. 94 j.t./
Przepis ten przyznaje stronom umowy o pracę prawo swobodnego jej rozwiązania. W tym trybie może zostać rozwiązana każda umowa o pracę. Rozwiązanie może nastąpić z inicjatywy każdej ze stron stosunku pracy, bez znaczenia jest przyczyna, dla której strony zdecydowały się rozwiązać umowę. Umowę można rozwiązać w każdym momencie istnienia stosunku pracy /podczas pobytu na urlopie też/.
Potocznie rozwiązanie umowy o pracę w tym trybie określane jest jako rozwiązanie "na prośbę pracownika".
Zawarcie porozumienia rozwiązującego umowę o pracę zależy wyłącznie od woli obu stron. Pracownik nie ma w żadnym razie roszczenia do pracodawcy o złożenie w tym przedmiocie oświadczenia woli / czyli nie może zmusic pracodawcy do rozwiązania umowy w tym trybie/.
Rozwiązanie na podstawie porozumienia stron następuje w terminie określonym przez strony. Może ono nastąpić w chwili zawarcia porozumienia lub w każdym pożniejszym /uzgodnionym/ terminie, który zresztą może być przez strony zmieniony.
Termin ten może być równy lub dłuzszy od ustawowego okresu wypowiedzenia.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum