Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
WITAM!
Przepraszam że zaczynam karierę na tym bardzo fajnym forum od pytania, ale: mam poważny problem. Od kąd kupiłem mojego Roverka 416 Si mam problem. Auto było bardzo miękkie, wymieniłem na nowe amortyzatory i jest jeszcze gorzej. Przednie koła ocierają o zderzak przedni, praktycznie nie da się hamować bo tak trze jakby miało mi cały zderzak zedrzeć i rant opon! Naprawdę, nie wiem co jest grane... Strzelina między zderzakiem a oponami jest bardzo mała, dziwnie to wygląda... Czy w zawieszeniu jest jakaś regulacja pochylenia koła w przód i w tył? Co to może być? Dziwny problem, jestem kumaty w sprawach mechaniki w miarę ale tego nie rozumiem... Proszę o jakieś porady. Mam koła 205/55/r16.
Dziękuję za pomoc! Będę korespondował jak najszybciej potrafię w temacie!
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 21:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zobacz jakie koła wychodziły w tym samochodzie.
Następnie przelicz średnicę i zastanów się troszkę.
To że jeździ na 16' nic nie znaczy. Jak ma się oponę od traktora to trzeba się liczyć z obcieraniem i innymi kwiatkami. Tutaj nawet nie trzeba być mechanikiem a mieć zdrowy rozsądek. Do tego sprężyny mogą być już w kiepskim stanie i samochód nurkuje.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Ja mam 15x195x55, zimówki 15x195x60. Liczby 55 i 60 oznaczają procent (chyba) szerokości (czyli liczby 195 u mnie), więc dla felgi 16 i szerokości 205 jak wsadzisz 55, to moster truck trochę
Zmieniłem już koła na 14" bo miałem dość tej męczącej jazdy więc nie zamieszcze już zdjęcia tego monstera! W sumie racja, miałem na początku jak go kupiłem felgi 16" na oponach profil 50 i nie tarło... Ale takie oponki to droga inwestycja, mało spotykane...
W sumie racja, miałem na początku jak go kupiłem felgi 16" na oponach profil 50 i nie tarło... Ale takie oponki to droga inwestycja, mało spotykane...
E tam. Ja znalazłem w 3 dni na allegro opony 195/50/16 w śmiesznej cenie (fakt że tylko na jeden sezon). Wiele osób handlujących używkami mówi że nie ma takiego rozmiaru.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
a moim zdaniem massz felgi o et okolo 35 i mniej. Standard dla rovera to 45. Im mniejsza liczba et tym kolo bardziej wystaje poza obrys auta, u Ciebie pewnie jest na styk z obrysem i trze, zamiast kolo byc schowane w nadkole.
Wymien felgi, wrzuc fotke aktualnego stanu rzeczy!
na 90%et, ja mam opony na lato 205/50/16 i nie ma tragedii
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum