Witam, niedawno Pani rozwaliła mi samochód, tzn prawy przedni bok, ubezpieczyciel przyznał wymianę lampy i zderzaka + naprawa błotnika, za zderzak policzyli 317zł, za lampe 379zł, z tego co widzę to w tomateam zderzak prawie 500zł w intercars jeszcze więcej, lampy nowej nie widzialem ale za 379zł to chodzą używki w dobrym stanie. Do tego policyzli mi 523zł za lakierowanie zderzaka i błotnika, to chyba też troszkę mało. Myślicie, że da się coś jeszcze ugrać?
Przesyłam pełny kosztorys w załączniku.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 27, 2012 18:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak i dopisz do prośby ,że "zgodnie z wyrokiem sądu najwyższego ..... "( o którym pisał tu niedawno kolega ) powinno podziałać jeśli nie chcesz się w przepychanki bawić to od razu możesz dorzucić choćby skany czy linki z stron internetowych ile te części nowe kosztują. W kosztorysie powinna być wycena nie tylko kosztów lakierowania ale również demontażu i montażu części podczas naprawy .
Co do malowania:
To policz sobie 300 zł za element + robocizna (zdjęcie + założenie).
Reflektor przedni z tego co widzę nówkę ciężko dostać ale patrząc na alledrogo to różne ceny masz używki nawet po 500 zł... Więc ja bym się odwoływał na twoim miejscu bo jak widać policzyli Ci zamienniki.
_________________ "Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."
Od razu pisz. Szkoda czasu a więcej CI nie dadzą.
Zauważ że w wycenie masz napisane "Części zamienne"
Powiedz że chcesz orginały i wycene na orginałach
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 91 Skąd: Mysłowice
Wysłany: Pon Maj 07, 2012 10:46
juz pismo poszło mailem, o amortyzację -50% i cześci zamienne oraz o stawki roboczo godzin
[ Dodano: Pon Maj 07, 2012 11:46 ]
No i dostałem odpowiedź:
Szanowny Panie,
W odpowiedzi na Pańską interwencję dotyczącą wyceny kosztów naprawy pragniemy poinformować, że wartość należnego odszkodowania ustalona została w oparciu o system Audatex, który jako profesjonalne narzędzie, służy do wyliczania kosztów naprawy w odniesieniu do technologii napraw stosowanej przez producenta pojazdu. Pozostałe parametry, takie jak stawki za roboczogodzinę, ceny części zamiennych, są zmienne i zależne od kursów walut (EUR), dostawców części, warsztatów naprawczych. Dlatego w wycenie zastosowano uśrednione ceny za roboczogodzinę jak i uśrednione ceny części zamiennych. W naszej ocenie wyliczona w ten sposób kwota odszkodowania nie stoi w sprzeczności z art. 361 kodeksu cywilnego definiującym zasadę pełnego odszkodowania. W przypadku, gdy, proponowana przez Liberty Direct kwota jest niewystarczająca do przywrócenia pojazdu do stanu z przed szkody prosimy o przedstawienie kosztorysu warsztatowego oraz faktur za naprawę pojazdu, które stanowią potwierdzenie zakresu i sposobu wykonania naprawy pojazdu. Wyżej wymienione dokumenty zostaną zweryfikowane pod kątem zasadności kosztów i zakresu naprawy. W przypadku przedstawienia kosztorysu i faktur po naprawie pojazdu, Libert Direct zastrzega sobie możliwość dokonania jego oględzin.
Jeśli chodzi o wycenę warsztatu, to najlepiej załatwić po znajomości jakiś papierek. Natomiast same faktury? Może spróbuj się odnieść że nie stać Cię na naprawę żeby przedstawić faktury, a z drugiej strony jeśli będą odwlekać sprawę, napisz że na podstawie wyroku sądu z dnia (nie pamiętam jakiego ale to ktoś pomoże) masz prawo do auta zastępczego, ponieważ jest Ci potrzebne do pracy (załóżmy). Dodaj że w tym wypadku wsadzisz auto do ASO hondy albo innego warsztatu gdzie naprawią Ci auto na zamiennikach.
Według mnie to jest sprzeczne z kodeksem co oni piszą, ale to interpretacja.
Powodzenia
Kilka lat temu miałem kolizję w wyniku której obtarciu uległ zderzak. Bez łaski dostałem samochód zastępczy na czas naprawy. Może dlatego, że zdecydowałem się naprawę bezgotówkową?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Tylko dodam ze zadaja bezprawnie przedstawiania faktur, bo ty nie masz obowiazku naprawiac, oni maja obowiazek zadoscuczynic ci szkody, w naprawie lub pieniadzu. Skoro rozliczasz sie z nimi w postaci $, to postaraj sie o wycene naprawy najlepiej w systemie audatex, to nie beda mieli podstaw do innej interpretacji cen czesci itp
Jezeli policzono ci zamienniki, napisz ze nie zgadzasz sie na to , bo masz prawo do pelno wartosciowych materialow naprawczych jakie przewidzial producent. Nie moga ci tego odmowic.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 91 Skąd: Mysłowice
Wysłany: Sro Maj 09, 2012 01:04
maniaq napisał/a:
Tylko dodam ze zadaja bezprawnie przedstawiania faktur, bo ty nie masz obowiazku naprawiac, oni maja obowiazek zadoscuczynic ci szkody, w naprawie lub pieniadzu. Skoro rozliczasz sie z nimi w postaci $, to postaraj sie o wycene naprawy najlepiej w systemie audatex, to nie beda mieli podstaw do innej interpretacji cen czesci itp
Jezeli policzono ci zamienniki, napisz ze nie zgadzasz sie na to , bo masz prawo do pelno wartosciowych materialow naprawczych jakie przewidzial producent. Nie moga ci tego odmowic.
zrobili mi wycenę w audatex tylko ze na zamiennikach i z amortyzacją 50%
napisz jeszcze jedno odwolanie ze sie nie zgadzasz na zamienniki tak jak koledzy radza i mozesz postraszyc uokik. mozesz tez wspomniec ze jesli to bedzie sie przeciagalo zażądasz auta zastepczego ktore Ci sie nalezy ( lampa stluczona - auto niedopuszczone przeciez). powinno im dac do myslenia
Z mojego doswaidczenia pisma do KNF chyba maja najlepszy skutek. Jak beda dalej twierdzic ze zamienniki moga ci wsadzic do wyceny, to przeslij kopie ich pism do KNF i popros o interwencje
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum