Witam mój ojciec poszukuje jakiegoś vana (koniecznie 7osobowy) diesel, dobrze by było minimum 150KM lecz nieco słabszego też nie wyklucza. Na jakie auta warto zwrócić uwagę a jakie omijać szerokim łukiem.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 18:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Osobiście szukałbym C8 albo 807, jest jeszcze voyagery i tego podobne, jeżeli nie żależy Tobie na roku prod. to polecam Toyoty Previe, Siennę; Mazdę MPV, Honda Odyssey
może być dobre Vito, i KIA Carnival (2,9 TD od Mercedesa)
Jeżeli mam odradzać, to właśnie kierunek pelson91 czyli VW Sharana/Seata Alhambry (ogólnie nie trafione elektrycznie)
Pozdrawiam,
V.
_________________ Samochód wybiera się sercem, a nie rozumem
cześć
jako fanka vanów polecam seata Alhambra miałam dwa takie samochody i nie dam powiedzieć złego słowa . Części są w miarę tanie a jak się pilnuje i dba o auto to seat potrafi się odwdzięczyć bezawaryjną jazdą i małym spalaniem . Jeździłam i manualem i automatem i tak jak napisałam samochód jest naprawde wart uwagi .
Doradziłbym Renault Espace 3,0 V6, ale jest drogi w eksploatacji i naprawach
Nigdy ale to nigdy tego nie kupuj , utopisz pieniądze poczytaj forum espaca i bedziesz wiedział czemu , ojciec miał i powiem ze to jest nie udany samochód , kolegi galaxy chodzi jak zegarek i mało co zaglada , espaca sprzedalismy czym szybciej .
Ojcu spodobały się grand espace ale odpada ze względu na nie najlepsze silniki. Teraz skłania się bardziej do Citroena c8, Peugeota 807 silniki 2.2HDI lub Fiat Ulysse II 2.2 JTD
Nie spotkałem się nigdy z dobrą opinią o jakimkolwiek silniku HDI.
potwierdzam, miałem i więcej nie kupię.awaryjny i wcale malo nie palil
Vigoslaw napisał/a:
Jeżeli mam odradzać, to właśnie kierunek pelson91 czyli VW Sharana/Seata Alhambry (ogólnie nie trafione elektrycznie)
mój ma 10 lat i wszystko działa bez zarzutu
Aga napisał/a:
jako fanka vanów polecam seata Alhambra miałam dwa takie samochody i nie dam powiedzieć złego słowa .
ja tez nie powiem złego słowa.Małe spalanie jak na takie auto(1800kg) - średnio 7.5 przy włączonej klimie.tani w eksploatacji np komplet tarcz i klocków do tylu(zamienniki) plus wymiana 360 pln.
Silnik jaki w nim mam to 1.9tdi 140KM
Jedyny mankament to normalnie otwierane tylne drzwi-w tego typu autach jestem zwolennikiem przesuwanych
Tak tylko te autka są trochę małe w środku chodzi mi o sharana, galaxy i alahambrę. Ojciec szuka czegoś większego co do silników HDI to właśnie przeważnie słyszę o nich raczej dobre opinię, jedynie na filtr cząstek stałych znajomi narzekali ale to z powodu jazdy głównie po mieście, a ojciec jeździ praktycznie tylko w długie trasy.
On sam jeszcze nie jest do końca zdecydowany ale grupa VAG to odpada na 90%. Był oglądać na początku poszukiwań kilka VW i wszystkie to wyjechane szroty były. Ogólnie to w Polsce to kupno dobrego samochodu pochłania dużo czasu i nerwów do nieuczciwych sprzedawców.
Ciekawa teoria... Mógłbyś ja rozwinąć specjalnie dla mnie ? Gdyż "dziwnym" trafem silnik 1.6 HDI jeździ w PSA(Pug/Cit), w Fordach, w Mini, Volvo, Mazdach i jakos nie bardzo słyszałem, żeby coś było nie tak... Starsze konstrukcje, jak np 2.0 8v, np. w 406, spalaniem średnim wykazywały się na poziomie 5.5l, przy seryjnych 110KM, a po chipie, przy około 130KM, schodziły nawet niżej ze średnim spalaniem Co do bolączek? Pokaż mi je Tylko proszę dokładnie, ze szczegółami. Co do silnik 2.2HDI... Faktycznie, ten akurat może byc troche bardziej awaryjny i jak na te pojemność, dosyć słaby, aczkolwiek to jest do poprawienia;)
_________________ "Walduś, pamiętaj cycu..."
Ostatnio zmieniony przez Rowan Nie Wrz 09, 2012 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Co do HDI 8V, to słyszałem, że to najbardziej dopracowa, ny silnik PSA, zawsze polecany, wyższe pojemności nie są za bardzo lubiane...
Co do Lancii, to śliczny samochód, tak samo jak C8 i 807
PawelSki99 świetny wybór , przynajmniej coś innego na ulicy
pozdrawiam,
V.
_________________ Samochód wybiera się sercem, a nie rozumem
Ciekawa teoria... Mógłbyś ja rozwinąć specjalnie dla mnie ? Gdyż "dziwnym" trafem silnik 1.6 HDI jeździ w PSA(Pug/Cit), w Fordach, w Mini, Volvo, Mazdach i jakos nie bardzo słyszałem, żeby coś było nie tak... Starsze konstrukcje, jak np 2.0 8v, np. w 406, spalaniem średnim wykazywały się na poziomie 5.5l, przy seryjnych 110KM, a po chipie, przy około 130KM, schodziły nawet niżej ze średnim spalaniem Co do bolączek? Pokaż mi je Tylko proszę dokładnie, ze szczegółami. Co do silnik 2.2HDI... Faktycznie, ten akurat może byc troche bardziej awaryjny i jak na te pojemność, dosyć słaby, aczkolwiek to jest do poprawienia;)
Powtarzam, nie spotkałem się NIGDY z dobrą opinią o silniku HDI, w 100 % byli to właściciele francuskich marek. Na co dokładnie narzekali się nie zagłębiałem, bo nigdy mnie nie interesował samochód z HDI z racji wybrzydzania przy paliwie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum