Wysłany: Nie Lis 04, 2012 19:40 Alternatywa dla Canona SpeedLite 580EX II.
Witam.
Jako, że moja stara 430'tka wyzionęła ducha, padł palnik i coś tam jeszcze i naprawiać się tego nie opłaca bo w serwisie krzyknęli ok 900zł, zastanawiam się nad nową lampą. Jednak nie chciałbym kupować drugiej takiej samej, a 580'tka kosztuje prawie 2 tysiaki, zastanawiam się więc nad alternatywą. Poczytałem troche różne fora i trafiłem na Yongnuo YN-565EX Speedlite http://allegro.pl/yongnuo...2702323562.html
Podobno dorównuje mocą 580'tce, a jedyną znaczącą różnica jest brak HSS, poza tym ponoć to prawie canon, jakość wykonanie układ przycisków i wyswietlacz. A cena nie ukrywam jest atrakcyjna 1/3 ceny canona
Co sadzicie, może ktoś z was miał do czynienia z tą marką? Ewentualnie jaką inną lampą mógłbym zastąpić 580 EX II canona?
PS. bardzo liczę na opinie naszych forumowych fotografów
pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 04, 2012 19:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mój brat ma Nissina di622 co Canona i sprawuje się już ponad 2 lata bardzo dobrze.
Przynajmniej w amatorskich zastosowaniach.
Jakość wykonania też jest przyzwoita, choć może nie jest to poziom Canona.
Ale wydaje mi się, że w związku z tym flagowy di866 o liczbie przewodniej 60 mógłby być ciekawą alternatywą dla Ciebie. Wydaje mi się że ma HSS.
No faktycznie Di866 MARK II wydaje się być w porządku, na pewno cena na duży +, dodatkowy palnik i duża moc. Powiem szczerze, że dotychczas miałem styczność tylko z lampami canona 430 i 580'tką i trochę boję się przesiadki na coś innego...
Wiesz, 580 na pewno jest lepsza. Co do tego wątpliwości nie ma.
Budowa solidna jak ruski czołg i do tego szybka (prawie na pewno jest sporo szybsza od Nissina).
Pytanie czy jest dla Ciebie warta takiej dopłaty.
Ja osobiście zamiast DMW-FL360 używam Metza 36AF-5. Może nie jest taka dobra jak oryginał (nie miałem okazji porównać) - ale była 3 razy tańsza przy tych samych parametrach i do tego szybsza (4 baterie zamiast 2) .... Gdybym miał kupić lampę za 1000zł to pewnie wolałbym żeby była mocniejsza niż GN36 więc tak czy inaczej oryginał odpada.
Mam dostęp zarówno do Nissina 622 mk I jak i 430EXII i choć nie porównywałem ich bezpośrednio, to uważam że Nissin był jak najbardziej wart tych pieniędzy (ok 400zł kosztował).
Może udałoby się Ci dostać taką lampę na pare dni testów i sprawdzić czy Ci wystarcza.
Ja kiedyś zwróciłem Tumaxa, bo nie działało TTL na moim aparacie.
I sklep problemów mi nie robił (FOTO-TIP - miło ich zapamiętałem więc polecam).
Zamawiając przez internet masz 10 dni na zwrot nawet bez podania przyczyny.
Posiadam 580 II i posiadam manualne lampy Yongnuo ale w starszej slabszej wersji bez ETTL-a.
Uzywam ich jako kontry, przy blyskaniu wielolampowym w plenerze. Moc maja jak 580, sterowanie tylko manualnymi przyciskami. Wrazenia po moze 2 latach ... Dzialaja dobrze, nigdy nie zawiodly. Jednak nie jest to produkt dla estetow. Plastik slabej jakosci, gumowe przyciski sprawiaja wrazenie jakby mialy zaraz nie dzialac - ale dzialaja - ale sam palnik obraca sie we wszystkie strony i najwazniejsze DZIALA
Posiadam rowniez wyzwalacze radiowe tej firmy juz ze 2 lata conajmniej i wszystko sprawne. Jakupilem jakjeszcze w PL nie bylo, z honkongu za smiesznepieniadze z ebaya.
Podstawowe wpytanie, na ile uzywasz ETTL i ile reportazu robisz. Najlepiej przejsc sie do sklepu i pomacac lampe samodzielnie i sprawdzic jej dzialanie. Jezeli niepotzrebujesz lampy systemowej, ktora sobieporadzi w trudnych warunkach bojowych, to nie napalalbym sie na 580... IMHO Yongnuo da rade , albo poszukaj Metza, nissina lub innych niezaleznych...
Mi sie ta firma sprawdza juz 2 rok najbardziej zadowolony jestem z wyzwalaczy bo "zachodnie" patenty sa ddosc drogie . A tak mam system 3 lamp przenosnych wyzwalanych radiowo do kilkudziesieciu metrow
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ETTL'a w ogóle nie używam, zawsze manual, wczesniej latałem po weselach z 430 ex II i była dla mnie wystarczająca, denerwowało mnie tylko ze palnik nie obraca się w "każda stronę", generalnie lampy używam w ostateczności, u młodych i kościele zazwyczaj nie używam w ogóle, dopiero na sali, a na sali raczej nie trzeba jakoś specjalnie mocno błyskać.
Younguno ma maly zakres regulacji, wiec jak potrzebujesz precyzyjnej , dokladnej lampy to bym sie jednak sklanial do systemowej.
YN-460 ma mala regulacje, ta nowa juz lepsza Slubow balbym sie koreancem robic, bo dluzej sie laduje i mam wrazenie, ze mniej powtarzalna, tzn dokladnosc tych blyskow bywa rozna.
Generalnie, komercyjne zlecenia, gdzie liczy sie odpowiedni moment i pewnosc wolalbym robic 580, stad u mnie 580 ale zdaje sobie sprawe ze YN jest ciekawa opcja. Jak na dzialalnosci to 580, bo z vatu uciekniesz i koszty wrzucisz
Tylko ja slubow nie robie z zalozenia. Jedynie po znajomosci robilem, bo ktos prosil mocno i glupio bylo odmowic.
Wysłany: Wto Lis 13, 2012 21:52 Re: Alternatywa dla Canona SpeedLite 580EX II.
slax napisał/a:
Podobno dorównuje mocą 580'tce, a jedyną znaczącą różnica jest brak HSS, poza tym ponoć to prawie canon, jakość wykonanie układ przycisków i wyswietlacz. A cena nie ukrywam jest atrakcyjna 1/3 ceny canona
Z jakoscia TO NIE TAK. YN jest wyraznie slabsze w jakosci jak i wykonaniu, jest po porstu tania kopia canonowskiej marki. Np samo zamykanie klapki na baterie jest kiepsko wykonane, ale jak to w zyciu masz to za co placisz. Nie oczekuj ze za 1/3 ceny dostaniesz dokladnie to samo. Jendak Canon bardziej sie troszczy o materialy, technike, czy nawet ergonowmie. YN probuje to kopiowac. Zachodnie firmy jak Pocket wizard pozywaja chinczykow/koreanczykow za kopiowanie ale nie sadze by tam sie ktos tym mocno przejal
Najlepiej sprawdz sam, w jakims sklepie. Np. w 3miescie znajdziesz na pewno
[ Dodano: Wto Lis 13, 2012 21:52 ]
Ja do komercyjnych zlecen kupilbym 580 i tyle ETTL na poziomie, moc pewna, powtarzalna i szybko ladujaca sie lampa. Z YN nie masz nic poza moca nie wypowiem sie jak u nich ETTL dziala
Jeżeli tu mówimy o zastosowaniach profesjonalnych to brałbym Canona.
Głównie dlatego, że ładuje się znacznie szybciej od takiego Nissina
Oglądałem w YT porównanie canona 580 EXII i Nissina Di866 MARK II i faktycznie Nissin ładuje się o dobra sekundę dłużej, ale myślę że trzeba wziąć pod uwagę ze jest mocniejsza lampą, pewnie przy słabszym błyskaniu ta różnica jest znaczni mniejsza, a nie pamiętam żebym kiedyś używał lampy systemowej na pełnej mocy
maniaq napisał/a:
Z jakoscia TO NIE TAK. YN jest wyraznie slabsze w jakosci jak i wykonaniu, jest po porstu tania kopia canonowskiej marki. Np samo zamykanie klapki na baterie jest kiepsko wykonane, ale jak to w zyciu masz to za co placisz. Nie oczekuj ze za 1/3 ceny dostaniesz dokladnie to samo. Jendak Canon bardziej sie troszczy o materialy, technike, czy nawet ergonowmie. YN probuje to kopiowac. Zachodnie firmy jak Pocket wizard pozywaja chinczykow/koreanczykow za kopiowanie ale nie sadze by tam sie ktos tym mocno przejal
Absolutnie nie oczekuje że za taka kasę dostane "canona" pewne rzeczy jestem w stanie zaakceptować np. gorsze wykonanie. wcześniej miałem 430 EX II i co by nie mówić to ona tez nie jest jakoś super wykonana, plastiki trzeszcza w rekach, a na forach piszą, że Yongnuo YN-565EX jest lepiej wykonana niż 430'stka, ten Nissin co kolega sobrus polecił tez mnie ciekawi, sam już nie wiem co mysleć Chyba jak radzicie poszukam w 3miescie sklepu gdzie będę mógł sobie na żywo porównać te lampy
Jeżeli ładuje się tylko trochę dłużej to nie ma raczej problemu
Myślałem że różnica jest większa - a nie chciałbym Ci polecić czegoś co potem zawiedzie.
Być może poprawili coś w stosunku do Mk I.
Wykonanie Di622 jest w porządku. Nie jestem żadnym znawcą, pewnie nie ma nad czym się też zachwycać, ale wszystko jest solidne i nie wygląda jakby miało się zaraz rozlecieć.
Większy model nie powinien być gorszy.
alax, YN wypuszcza co chwile ulepszonewersje, najpierw byl manual, potem oddawali kolejne funkcje, teraz jest juz ettl i prawie ergonomia jak canona ale zawsze jest to prawie.
Ja nigdy nie uzywaolem YN przy reportazu, wiec nie powiem jak sie spisuje przy nim. najlepiej samodzielnie ocenic czy pasuje do twoich potrzeb i spelnia twoje wymogi. Ja zamawialem w ciemno bo chcialem miec manualne lampy do doswietlania, np samochodow, bo sie nie ruszaja i 5 s na zmiane ustawien lampy mnie nie zbawi
Brat bedzie chcial kupic lampe i moze sie skusi na YN, to dam znac jakbym mial okazje pomacac
[ Dodano: Czw Gru 27, 2012 16:27 ]
Wczoraj mialem przyjemnosc popstrykac YN 565 EX i... bylem mega zaskoczony, gdyz jest to praktycznei kopia 580, za dobrze mniej niz pol ceny. Jedyne co odroznia technicznie YN to brak HSS, ale moj brat by tej funkcji tak nie uzywal.
Mojezaskocznie bylo ogormne, gdyz material, plastik jest o niebo lepszy niz od moich starych YN, no moze poza przyciskami, bo te sa lepsze, ale nie powiem ze super. Ale dziala wszystko ok, ETTL smiga, palnik sie obraca we wszystkie strony. Laduje sie dosc szybko, ma synchro na 2 kurtyne, stroboskop, manuala... czego chcec wiecej ? Otoz YN daje nam wyjscie na baterypacka i synchro do lamp przez kabel !
Jakosci swiatla nie ocenie, bo nie mialem warunkow stabilnych by to zrobic, ale jak kots nie szuka bardzo wyrafinowanych i precyzyjnych rozwiazan, polecilbym ten sprzet
Moze kolo lutego.marca bedzie okazja zrobic jakies sesje z tym cudem, to podepne foto pod watek.
na plus- konstrukcja i funkcje, w zestawie ladny pokrowiec, na styl tego z C, wraz z podstawka
na minus, to jednak chinczyk, wiec jest blisko ale nie tak dobrze wykonany jak Canon. Brak HSS.
tyle moge powiedziec po godzinnym obcowaniu z lampa podpieta do C 30d, ktore brat dostal ode mnie w spadku
dzięki maniaq, za info. Ja się jeszcze nie zdecydwałem, waham sie miedzy YN a nissinem. Jakoś w najbliższym czasi ebede miał okazję pobawić sie obiema także może coś w koncu kupię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum