Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 23:58 Allegro, brak wysłki zakupionego towaru
Witam,
Mam niejaki problem.
W środę 6 marca
Kupiłem na allegro telefon za 289zł
Nie doczytałem i okazało się że sprzedawca wysyła tylko za pobraniem, takową aukcje wygrałem, wysyłka za pobrabiem, innej opcji nie było.
Zadzwoniłem z prośbą o podanie nru konta, tłumacząc się że listonosz na 90% mnie nie zastanie, żebym mu mógł opłacić paczkę za pobraniem. A tak to zostawi ją komuś w domu czy też sąsiadowi, Ok, zgodził się, Podał smsem nr konta,
Wpłaciłem na podane konto wskazaną sumę. Pieniądze otrzymał w czwartek.
Jeszcze w srodę pytał się na jaki adres ma wysłać itp.
Poprosiłem żeby dał znać smsem że wysłał paczkę, zgodził się bez problemu.
Dziś wtorek, z Jego strony cisza,
Z ciekawości dzwoniłem, cisza, napisałem sms, cisza....
Co można zrobić?? ile jeszcze poczekać??
Wiem że wpłaciłem kasę na konto ale nie ma tego uwzględnionego na aukcji..
Ale mam potwierdzenie przelewu..
Czyżby chciał oszukać??
Na 60 komentarzy ma tylko 2 negatywy ( nie związane ze wysyłką)..
_________________ Pozdrawiam
Paweł
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 23:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
początkowo musisz kontaktować się że sprzedawcą jak nadal będzie zero odzewu, to wówczas do Allegro. Jak to nadal nie pomoże, to nie liczyłbym na zwrot pieniędzy, ponieważ kwota za mała, aby ktoś kiwną palcem i pomógł.
Może coś użytkownikowi się stało. Sprawdź kiedy ostatnio logował się na konto allegro
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio jest sporo tel. Z wysyłką za pobraniem co się okazuje z zagranicy z magazynów w azji czas oczekiwania na aukcji pisze od 7-60 dni a na dodatek przy odbiorze opłacić trzeba cło chyba akcyzę i vat i z telefonu za 300 zł robi się 500 :-\
Trzeba dokładnie czytać opisy
Korzystacie z serwisów nie czytając regulaminów i poźniej zadajecie pytania na ktore odpowiedzi są na stronie allegro. W pomocy allegro masz wszystko opisane co i jak zrobic w przypadku nieotrzymania kupionego towaru. Wystarczy wejść i poczytać http://poznaj.allegro.pl/pok/ ale na twoim miejscu zaczekal bym jeszcze z tydzień. Jak po 2 tygodniach bedzie zero kontaktu wtedy postepuj zgodnie z opisem na stronie allegro.
rafalmis1 napisał/a:
początkowo musisz kontaktować się że sprzedawcą jak nadal będzie zero odzewu, to wówczas do Allegro. Jak to nadal nie pomoże, to nie liczyłbym na zwrot pieniędzy, ponieważ kwota za mała, aby ktoś kiwną palcem i pomógł.
Widzisz, nie masz pojęcia jak działa allegro i straszysz innych. Aukcje na allegro są ubezpieczone, a co zrobić aby odzyskać kase można przeczytać w wyżej podanym linku.
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Na jakiej podstawie nie zwrócili pieniędzy bo na pewno jakiś powód podali? Coś musiało być nie tak wiem z autopsji, ze jeśli zrobi się wszystko zgodnie z instrukcją, przedstawi im się kwity z policji, a oni je zweryfikują i faktycznie będzie to przekręt to kasa wraca na konto. Warunek taki, że trzeba właśnie zgłosić na policji oszustwo i mieć kopie tych dokumentów.
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
w takim razie zawaliłem sprawę, ponieważ sprawę zgłosiłem do allegro, oni wysłali mnie na policje, policja do sądu, ale chłopak który mnie oszukał lata sobie dalej po świecie. Widocznie czegoś nie dopilnowałem/ nie wiedziałem
teraz już za dozo czasu minęło ponad 2 lata, to już nie ma o co się starać
Właśnie allegro odsyła na policje. Policja ma obowiązek przyjąć zgłoszenie i dać Ci w ciągu 30 dni potwierdzenie wszczęci (lub odmowy wszczęcia) postępowania. Później ze wszystkimi tymi kwitami uderzasz do allegro bo oni muszą zweryfikować to, ze faktycznie zostales oszukany i zgłosiłeś to na policje. Dopiero po weryfikacji dokumentów zwracają kasę. Wszystko dokaładnie co i jak trzeba zrobić opisane jest na stronie allegro.
nie wiem już sam czy to nie moja wina. Ogólnie sprawdziłem maile z pracownikiem allegro i nie ma w nich nić wspomniane o tym ze trzeba jakieś dokumenty wysłać. Ogólnie czekałęm na rozwiązanie sądowe, bo tak zrozumiałem allegro, ale teraz jak przeglądam "program ochrony" to widzę jak byk, że nie trzeba czekać za zakończenie sprawy.
Za głupotę się płaci, chociaż nie jednej osoby się pytałem jak mam sprawę rozwiązać, jak toczy się sprawa o zwrot pieniędzy. "program ochrony", tez czytałem kilka razy i naprawdę nie wiem do końca gdzie nastąpiła pomyłka
wlasnie i ja trafilem na nieuczciwego sprzedawce zakupilem na licytacji laptop wyslalem pieniadze na konto i tyle widzialem pieniadze i zakupiony przedmiot gosc mial 100% pozytywow teraz zglosilem sprawe allegro i czekam co Allegro mi odpisze
wlasnie i ja trafilem na nieuczciwego sprzedawce zakupilem na licytacji laptop wyslalem pieniadze na konto i tyle widzialem pieniadze i zakupiony przedmiot gosc mial 100% pozytywow teraz zglosilem sprawe allegro i czekam co Allegro mi odpisze
Sprzedaję na allegro to mogę napisać, co dostaniesz w odpowiedzi od allegro. Po zakonczonym nie rozstrzygniętym sporze, będziesz miał możliwość zwrócenia się darmowo do prawnika, opłacanego przez allegro. Jesli się do niego zrócisz, to w ciągu od 3 miesięcy do nieskonczonosci dostaniesz porade prawną. Allegro zablokuje konto sprzedającego i tyle. Lepiej od razu sprawę na policję zgłaszać. Wraz z screenami z aukcji, mailami, potwierdzeniem wpłaty. Nie ma co czekać.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Gru 2011 Posty: 40 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Kwi 03, 2013 12:25
kalafior napisał/a:
Dranie robią pozytywy, a później czekają na okazję złupienia grubszej kasy od kogoś, kto zaufa, albo zrobi błąd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum