Wysłany: Wto Sty 02, 2018 20:24 [R75] tryb awaryjny?
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam, wracalem w godzinie 18 do domu i spotkala mnie nie mila niespodzianka ze strony rovera. Gdzies w przedziale 40-60km/h odczulem przydlawienie silnika i szarpniecie ze skrzyni z mysla ze najechalem na jakas ''dziure" przyciszylem radio i zaczalem nasluch chwile pozniej nastapilo to samo tyle ze skutkiem zgaszenia silnika i awaryjnym hamowaniem. Stojac na poboczu probowalem go odpalic z marnym skutkiem ok.5x wyjalem kluczyk zgasilem swiatla wlozylem ponownie za 3 odpalil. Ruszylem nie przejezdzajac 10m powtorka i aktualnie na amen. Zajechal majster ktory ochoczo dogryzal ze pewnie bez paliwa swoja droga wskazowka na 1/4 zasieg 290km spalanie 7.2l Po dolaniu paliwa nadal tylko krecil. Na holu do warsztatu. Pompa dawala paliwo bezpieczniki cale wtyczka od skrzyni czysta. Nadal tylko kreci. Przy ramce wystwietlacza zas doszlo "E" "EP". Na teb moment wyczytalem ze jest to tryb awaryjny skrzyni wyprowadzcie mnie z bledu jezeli sie myle. Ma ktos jakies sugestie co tu sie wydarzylo co z tym zrobic czy moze juz kogos to spotkalo? Automat 2003 diesel cdti kombi
Dzieki z gory za pomoc
Przypomnialem sb jeszcze o kontrolce esp na desce ktora dotrzymuje towarzystwa sytuacji
-stale EP nawet przy zmianie biegow
Ostatnio zmieniony przez Saviour Sro Sty 03, 2018 11:57, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 02, 2018 20:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Trzeba byłoby podłączyć TOAF'a i sprawdzić błędy. Niestety oficjalny TOAF nie posiada diagnostyki skrzyni biegów. Łączy się z modułem, ale nie potrafi wyświetlić błędów. EP pojawi się w momencie kiedy sterownik skrzyni biegów zgubi komunikację ze sterownikiem silnika. Może to być też błąd wewnętrzny komputera skrzyni biegów lub np. błąd powstały na skutek problemów elektrycznych np. instalacja elektryczna skrzni pod maską. Jeśli masz możliwość podłączenia komputera i TOAF'a pod samochód oraz udostępnienie sesji zdalnego zarządzania np. TeamViewer to mogę Ci pomóc odczytać błędy w sterowniku silnika.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Witam.
Jak mój poprzednik pisał :" Błąd w skrzyni powinien być wyświetlany literami EP (Emergency Program).Niewyświetlanie biegów i położenia dźwigni , jest objawem usterki magistrali CAN, brak komunikacji. Nie można też odpalić auta z tego powodu."
Tydzień temu miałem właśnie ten sam problem. Rozwiązanie okazało się bardzo proste do wykonania:
* otworzyć maskę,
* odłączyć akumulator na czas czyszczenia
* wymontować plastikową kratkę osłony pod szybą z prawej strony
* potem wymontować uszczelkę gumową
* kolejna osłona plastikowa do ściągnięcia zaraz po zdemontowaniu wycieraczki
* tu znajduje się komputer odchylamy go na zewnątrz
i właśnie pod nim znajduje się nasz problem zbiorniki odpływu wody z zatkaną dziurą wystarczy ją przepchać , żeby woda wyciekła poskładać wszystko do kupy I POWINNO WSZYSTKO DZIAŁAĆ .
Mojemu Roverkowi to wystarczyło.
Pozdrawiam.
Rozebralem w srodku wlasny ekosystem woda stala do 1/5 filtra czy ktos madry moze wie przy sterowniku komputera(blaszana) puszka znajduje sie biala mala plastikowa puszka siemens pod nim ciag 72rb511 nad nim logo bmw z liczbami 2247664 pod nimi w ramce 15 51 d4 gk gk(gk) pod nimo (d6) 31 Gk gk (gk) czym to jest gdziemozna takie dostac bd w domu podesle zdj ale stan agonalny przegnity.... I czym jest plastikowa czarna puszka przypominajaca (turbo) zwejsciem na jedna wtyczke YWK000C(36 DLdosyc nieczytelne) pod nim 12V. 00 0304 firma gamel
[ Dodano: Sro Sty 03, 2018 15:28 ]
Czy ta biala puszka jest sterownikiem swiec zarowych?
[ Dodano: Sro Sty 03, 2018 16:56 ]
Owa czarna puszka okazala sie autoalarmem tez zalany zreszta....
[ Dodano: Sro Sty 03, 2018 16:59 ]
Ktos moze orientuje sie gdzie dostane taki przekaznik badz jakim zamiennikiem kombinowac?
Rozwiazanie usuniety ekosystem wytworzony przez rovera,niezbyt zadowolony. Nowy przekaznik swiec zarowych, wyczyszczone wtyki plyta komputera efekt jezdzi pali a na dodatek dzialaja mi tryby skrzyni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum