Wysłany: Pią Maj 16, 2008 13:58 [R75] Radio - nowe radio, a sterowanie w kierownicy
Witam,
Czy ktoś może przerabial podpięcie sterowania radiem które jest w kierownicy R75 do innego niż zamontowany fabrycznie model radia? Mam radio Balaupunkt, robione pod Rovera, nawet niebieski zwykle przycisk on/off/mute jest w nim pomarańczowy, po za tym nie różni się zbytnio od innych blaupunktów.
Chciałem zmienić radyjko na jakieś z mp3, może być także blaupunkt - czy da sie podpiąc to sterowanie jakoś, ma ktos jakies doświadczenie? z góry dzięki za uwagi.
Ostatnio zmieniony przez apples Wto Cze 14, 2011 17:25, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 13:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
musisz sciagnac instrukcje do swojego i sprawdzic interface, być może któryś blaupunkt z mp3 bedzie podobny ogólnie to w UK dostępne są kostki do r75 poszukaj na forum
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
A ja bym ci polecał kupić to: http://www.nexxia.co.uk/i...ptors/rover.htm
Da się sterować z kierownicy bez zbędnych przeróbek a jak się podłącza iPoda to "sam się ładuje". No i oczywiście na dźwięku nic nie tracisz
Mam pytanie z powodu braku kodu do swojego radia postanowiłem go wymienic tzn zakupiłem nowe pioneer posiadałem philipsa harmony
cos takiego:
http://allegro.pl/rover-7...1605390843.html
Strasznie dziwne ma piny do radia dziwne kolory i az 16 pinow w jednej wtyczce takiej iso
nie moge znalesc tez na necie rozpiski pinow a tak ciezko sie połapać od czego jest ktory
widac rowniez na aukcji powyzej
Dodatkow zeby mozna było sterowac z kierownicy zastanawiam sie nad kupnem takiego czegos pytanie czy sprawi to ze bedzie sterowanie z kierownicy
Mam pytanie z powodu braku kodu do swojego radia postanowiłem go wymienic tzn zakupiłem nowe pioneer posiadałem philipsa harmony
cos takiego:
http://allegro.pl/rover-7...1605390843.html
Strasznie dziwne ma piny do radia dziwne kolory i az 16 pinow w jednej wtyczce takiej iso
nie moge znalesc tez na necie rozpiski pinow a tak ciezko sie połapać od czego jest ktory
widac rowniez na aukcji powyzej
Dzięki wielkie teraz juz napewno sobie poradze:)
Jedna kwestia a jak ja mam w swoim nowym radiu pioneer wejscie na jack w funkcje sterowanie kierwonicy (od strony radia) ?
Planuję właśnie wymianę radia fabrycznego na odtwarzające mp3, z wejściem USB i AUX.
Szukałem też specjalnie radia z możliwością podpięcia sterowania fabrycznego.
zastanawiam sie czy to bedzie działac wtedy bym takie dokupił i jak to podpiac
dodatkowo skorzystam z tego co wczesniej podesłałes mi o rozpisce pinow BMW bo nie mogłem wczesniej znalesc nigdzie informacji o pinach a jeszcze nie podpialem nowego radia
zastanawiam sie czy to bedzie działac wtedy bym takie dokupił i jak to podpiac
nie zadziała - wtyczkę jack wepniesz do radia tej drugiej nigdzie nie wepniesz
jeśli masz jakiekolwiek predyspozycje techniczne to kup końcówkę jack i rezystor nastawny - metodą chybił trafił powinieneś znaleźć jakie wartości odpowiadają poszczególnym funkcją radia. Potem tylko dopasujesz pilota do tego i powinno śmigać.
Pamiętaj tylko że R75 ma tylko 2 żyły w pilocie .
mondigo napisał/a:
dodatkowo skorzystam z tego co wczesniej podesłałes mi o rozpisce pinow BMW bo nie mogłem wczesniej znalesc nigdzie informacji o pinach a jeszcze nie podpialem nowego radia
kup przejściówkę - kilka zł a nie bawisz się w cięcie i lutowanie kabli, czyste Plug&Play
i takie cos jak podepne spasuje zarówno z jednej strony do złacza samochodu jaki z do złącza w radiu?
co do sterowanie to byłbym w stanie cos takiego zrobić jack + rezystor nastawny
jakiego zakresu powinien byc taki rezystor ile ohm od ile do ile
i czy to trzeba podłączyc bedzie od strony kierwonicy do jakichs 2 kabelkow które sa wpiete w tym momencie w stare złacze czy gdzie to trzeba bedzie wpiać?
Niestety nie zadziała - w kostce BMW jest więcej pinów niż w ISO. Wystarczy jednak wpiąć się przed kostką BMW i wyprowadzić kable do sterowania. Kable odpowiedzialne za sterowanie to fioletowo niebieski i niebiesko fioletowy w przypadku R75, ale w 25 powinno być podobnie. Wieczorem zobaczę które to piny w kostce
mondigo,
dokładnie taka przejściówka jest potrzebna - kupisz to wpinasz i działa. Jeśli chodzi o wpinanie do kabli sterowania to patrz wyżej
Niestety co do rezystancji to ci nie pomogę. U mnie wystarczało delikatnie zmodyfikować pilota i działa. Spróbuj w zakresie 0 - 4K Ohm testując co 100 - 200 Ohm. Jedynie nie podoba mi się że jest tam jack, możliwe że będą potrzebne 3 żyły żeby wszystkie funkcje działały
Niestety nie zadziała - w kostce BMW jest więcej pinów niż w ISO. Wystarczy jednak wpiąć się przed kostką BMW i wyprowadzić kable do sterowania. Kable odpowiedzialne za sterowanie to fioletowo niebieski i niebiesko fioletowy w przypadku R75, ale w 25 powinno być podobnie. Wieczorem zobaczę które to piny w kostce
Czyli mam się wpiąć w kable jeszcze przed kostką fabryczną czy między kostką BMW a ISO
Dobra dzięki juz prawie wiem wszystko jeszcze dwie kwestie
R75 ma tylko 2 żyły w pilocie a te żyły to gdzie się znajdują one normalnie są wpiete w tą kostke BMW czy gdzie sie znajdują?
musze sie dokładnie przyjrzeć bo niedawno wykreciłem stare radio ale co do tej przejsciowki to jeszcze jedna kwestia
po ca sa dwie kostki na radio bo jedna ta duza to wepne tam gdzie normalnie bylo wpiete radio a te dwie dalsze to po co co najwyzej chyba jedna moge podpiac pod radio a na co ta druga chyba ze cos pomyliłem?
Ostatnio zmieniony przez mondigo Pią Maj 27, 2011 10:37, w całości zmieniany 1 raz
mondigo,
te dwie żyły dochodzą do fabrycznej kostki bmw. Są to kable koloru : fioletowo niebieski i niebiesko fioletowy .
Przejściówka
Duża kostka odpowiada standardowi BMW
Dwie mniejsze to kostki wg. standardu ISO - jedna odpowiada za głośniki, druga za zasilanie
Te dwie mniejsze wpinasz bezpośrednio do radia. Każde radio posiada dwa gniazda. Kostki ISO różnią się się zaczepem, więc każda będzie pasowała tylko i wyłącznie w swoje gniazdo
dostałem do radia kable ale to chyba tez taki kabel z takimi zlaczami iso 1 do 1
czyli jak sie nie myle nie bede mial gdzie tej drugiej kostki wpiac moze sie myle?
pozniej wieczorem sprawdze dokladnie
Zauważyłem tez ze na allegro są tez radia z takimi 2 złaczami
tyle że ja wczesniej kupiłem radio i jak to teraz podpiąć?
jest w zestawie tez taka kostka z jednej do radia a z drugiej jest inna
chyba ze tam dwie wejda nie mam tego przed oczami ale tez sprawdze
http://obrazki.elektroda...._1305646731.jpg
Ostatnio zmieniony przez mondigo Pią Maj 27, 2011 11:10, w całości zmieniany 4 razy
Przejściówka
Duża kostka odpowiada standardowi BMW
Dwie mniejsze to kostki wg. standardu ISO - jedna odpowiada za głośniki, druga za zasilanie
Te dwie mniejsze wpinasz bezpośrednio do radia. Każde radio posiada dwa gniazda. Kostki ISO różnią się się zaczepem, więc każda będzie pasowała tylko i wyłącznie w swoje gniazdo
Czyli wpinam się w te dwa kable i robię wiązkę, którą przejdzie w jack
piterazim jak patrzę na zdjęcie poniżej, to niestety nie widzę dwóch gniazd na kostki ISO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum