Wysłany: Wto Sie 09, 2011 12:44 [R75] Brak oświetlenia w schowku
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam wszystkich!Mam problem,na desce pali mi sie zolta lampaka od przepalonej zarowki,szukalem szukalem i wkoncu znalazlem nie dzialajace swiatlo w schowku nad nogami pasazera.I teraz nie wiem gdzie tkwi problem,bo po sprawdzeniu zarowki-jest dobra oraz bezpiecznikow nad nogami pasazera tez wszystko wydaje sie ok a swiatla w schowku nie ma.Nie wiem gdzie szukac problemu,moze mi pomozecie bo troche denerwuje mnie ta zolta lampka,ktora non stop swieci.Ps.nie wiem czyto jest powiazane z tym,ale nie mam rowniez zasilania w zapalniczce,bezpieczniki sprawdzone i nadal nic.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez apples Sro Sie 10, 2011 13:24, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 12:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
pieknylolo, lampka w schowku nie jest monitorowania przez LSM. Nie masz czasem problemów z oświetleniem tablicy rejestracyjnej?
Nie nie mam zadnych problemów z oswietleniem tablicy rejestracyjnej,oraz z innymi swiatlami,tylko ten nieszczesny schowek+zapalniczka.A mozesz mi jeszcze napisac co to jest ten LSM bo na prawde nie mam zielonego pojecia.Dzieki
pieknylolo, LSM - moduł świateł. Ja mam już dwa lata spaloną tą żarówkę i nie mam żadnych komunikatów. A jak przegniły ścieżki w oświetleniu tablicy to mimo że świeciło to miałem komunikat o żarówce.
pieknylolo, LSM - moduł świateł. Ja mam już dwa lata spaloną tą żarówkę i nie mam żadnych komunikatów. A jak przegniły ścieżki w oświetleniu tablicy to mimo że świeciło to miałem komunikat o żarówce.
To co zrobic???Sprawdzic jeszcze raz oswietlenie tablicy rejestracyjnej i przeczyscic te druciki co trzymaja zarowke(czy jakos tak-nie wiem jak to sie fachowo nazywa)??A powiedz mi jeszcze jaka moze byc przyczyna nie dzaialajacej zapalniczki.
prawdzic jeszcze raz oswietlenie tablicy rejestracyjnej i przeczyscic te druciki co trzymaja zarowke
musisz zdemontować całą blende z oswietleniem tablicy trzyma sie ona na 4 nakętkach metalowych, zeby sie do nich dostać, musisz zdemontwać wewnętrzną wykładzine klapy bagażnika..
problem w tym że w bledzie są ścieżki drukwane zasiljące te druciki o ktorych piszesz. prze wode te ściezki drukwane śniedzieją i sie przepalaną lub poprostu pękają. tak było u mnie. usunołem te ścieżki a blaszki połączyłem porzez polutowanie ich na giętkich przewodach no i od tamtej pory mam juz spokój
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
prawdzic jeszcze raz oswietlenie tablicy rejestracyjnej i przeczyscic te druciki co trzymaja zarowke
musisz zdemontować całą blende z oswietleniem tablicy trzyma sie ona na 4 nakętkach metalowych, zeby sie do nich dostać, musisz zdemontwać wewnętrzną wykładzine klapy bagażnika..
problem w tym że w bledzie są ścieżki drukwane zasiljące te druciki o ktorych piszesz. prze wode te ściezki drukwane śniedzieją i sie przepalaną lub poprostu pękają. tak było u mnie. usunołem te ścieżki a blaszki połączyłem porzez polutowanie ich na giętkich przewodach no i od tamtej pory mam juz spokój
No niby tak-wszystko jasne.Tylko ze mi oswietlenie tablicy rejestracyjnej dziala,wszystko jest OK takze z reszta oswietlenia,tylko ten nieszczesny schowek.I teraz nie wiem czy rozbierac to tak jak piszesz czy szukac gdzies indziej.
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 21:04
pieknylolo napisał/a:
kabelki dochodzace do niej tez sa cale
czarny przewód ma połączenie z ''masą'' auta ?. Podłączony jest do węzła masy przy prawym słupku.Zasilanie z BCU (moduł komfortu) łącznie z bocznymi lampkami sufitowymi i oświetleniem lusterek kosmetycznych. Czy to wszystko działa ?
czarny przewód ma połączenie z ''masą'' auta ?. Podłączony jest do węzła masy przy prawym słupku.Zasilanie z BCU (moduł komfortu) łącznie z bocznymi lampkami sufitowymi i oświetleniem lusterek kosmetycznych. Czy to wszystko działa ?
ale masz tylne przecimgłowe (tak tylko przypomina)
a powiedz czy bak zasilania w zapalniczc i brak oświetlnia w schowku masz od początku zakupu samochodu czy jakoś ci sie to stało na dniach??
bo czesto est tak ze poprzedni właściciele lubią sobie pogrzebać w instalacji np, po to zeby amontwać jakieś odatkowe urządzenie np CB radio i mógł odłączyć zaplniczke zeby zasilic radio CB.....
moze rozbierz środkowy panel z klimy oraz radio i zobacz czy nie jest tam nic "uciachane"
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 54 Skąd: Ostrów Wlkp
Wysłany: Sro Sie 10, 2011 09:41
Rozumiem że posprawdzałeś postojóki i wsztstkie inne żarówki, ale mam jeszcze taką sugestie sprawdź organoleptycznie żarówki tylnych lamp, ponieważ wiem z doświadczenia że jak przepali się pozycyjne tylne światło to jego role przejmuje żarówka powyżej i generalnie jak się spojrzy na lampy to się świeci, mi zajęło sporo czasu zanim zauważyłem że chyba nie w tym miejscu co powinien świeci się pozycyjny. Żarówka była przepalona na desce sygnalizowało tą żólta a światło z tył było nie w tym miejscu ale było.
pieknylolo napisał/a:
przeciwmgielnych nie mam.
Tak się zastanawiam czy nie masz tych przeciwmgilenych dlatego że ich nigdy nie było czy dlatego że poprzedni własciciel musiał się ich w jakis okolicznosciach pozbyć, po prostu tak się zastanawiam że może jak kiedyś były a teraz ich nie ma to może autko odczytuje to jak przepalone żarówki i daje sygnał w postaci żółtej żarówki na desce.
Wysłany: Sro Sie 10, 2011 12:26
pieknylolo napisał/a:
Tak-wszystkie swiatla wewnatrz auta swieca.
to mogą być trzy powody : mikrowyłacznik lampki uszkodzony, brak masy , uszkodzony przewód zasilający lub brak jego kontaktu w kostce rozdzielajacej pod deską.
ale masz tylne przecimgłowe (tak tylko przypomina)
a powiedz czy bak zasilania w zapalniczc i brak oświetlnia w schowku masz od początku zakupu samochodu czy jakoś ci sie to stało na dniach??
bo czesto est tak ze poprzedni właściciele lubią sobie pogrzebać w instalacji np, po to zeby amontwać jakieś odatkowe urządzenie np CB radio i mógł odłączyć zaplniczke zeby zasilic radio CB.....
moze rozbierz środkowy panel z klimy oraz radio i zobacz czy nie jest tam nic "uciachane"
Wczesniej oswietlenie bylo w schowku i dzialala zapalniczka bo podlaczalem GPS.Nie wiem co sie stalo,ze tak nagle przestalo dzialac
[ Dodano: Sro Sie 10, 2011 14:33 ]
pieknylolo napisał/a:
przeciwmgielnych nie mam.
Tak się zastanawiam czy nie masz tych przeciwmgilenych dlatego że ich nigdy nie było czy dlatego że poprzedni własciciel musiał się ich w jakis okolicznosciach pozbyć, po prostu tak się zastanawiam że może jak kiedyś były a teraz ich nie ma to może autko odczytuje to jak przepalone żarówki i daje sygnał w postaci żółtej żarówki na desce.[/quote]
Jak kupilem auto to przeciwmgielnych(z przodu) nie bylo(z tylu mam) i wydaje mi sie ze nigdy ich tam nie bylo,bo nie widze tam zadnych kabli ani nic zeby bylo tam cos kombinowane
Jak kupilem auto to przeciwmgielnych(z przodu) nie bylo(z tylu mam) i wydaje mi sie ze nigdy ich tam nie bylo,bo nie widze tam zadnych kabli ani nic zeby bylo tam cos kombinowane
Kable raczej w zderzaku będą bo we wszystkich są, masz włącznik halogenów kolo pokrętła świateł? jak jest to halogeny raczej były
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Kable raczej w zderzaku będą bo we wszystkich są, masz włącznik halogenów kolo pokrętła świateł? jak jest to halogeny raczej były
Nie mam wlacznika do halogenow kolo pokretla swiatel-juz sam nie wiem co robic gdzie szukac przyczyny ze ta zapalniczka nie dziala no i swiatlo w schowku
Cudów raczej nie bywa.. sam po sobie LSM nie powinien zacząć pokazywać że żarówka jest przepalona. Wiec zacznijmy od początku - zadam po prostu może głupie pytania, ale może coś nam wyjaśni się, bo z opisu problemu jawnie to nie wynika:
1. Czy ta żółta dioda paliła się od zawsze, czy tylko nie dawno zaświeciła się?
2. Czy sprawdziłeś WSZYSTKIE żarówki i z przodu i z tylu, w tym WSZYSTKIE kierunkowskazy, postojowe światła z przodu i tylu, stopy, światła wstecznego?
3. Czy jesteś pewny, że żarówka którą dałeś do schowka jest na pewno dobra?
4. Czy mógłbyś sprawdzić miernikiem gniazdo żarówki w schowku na istnienie +12V i masy?
5. zapalniczka nijak nie związana z schowkiem. Dla zapalniczki musisz sprawdzić 11 i 15 bezpieczniki nad nogami pasażera, również sam element nagrzewający - może być przepalony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum