Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1999
Mam rovera 75 2,5 benzyna automat. Rozładował mi się akumulator i nie chciał odpalić(za dlugo wlaczone radio) . Podjechał kolega podpiął kable i odrazu zapalil . Przejechalem ze 2 kilometry i zachciało mi sie przycisk trakcji wylaczyc i w efekcie auto zgaslo podczas jazdy . auto stanelo i jak chcialem odpalic to zakrecil pare razy i juz nie chcial krecic. Podjechal drugi kolega ktorego tez poprosilem by podpial klemy i tu juz kaplica . Auto kreci kreci i nie odpala . Oczywiscie przy uruchamianiu pali sie blad trakcji:) co moze byc ? mial ktos takie cos ?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 10:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ile czasu jesteś w posiadaniu tego auta? 4 dni ?
Może poprzedni właściciel zalał skrzynie jakimś nieodpowiednim olejem
Słyszałem, że wiele problemów z automatami w R75 to źle dobrany olej.
Niestety, jak już mówiłem wcześniej - R75 benzyna + automat - abstrakcja
Ps.
Wspominałeś coś o swoim R600 Zapodaj jakieś fotki tego auta w garażu
Ps2.
Nie wpadłeś w jakąś dziurę przed usterką? Może czujnik wstrząsowy nie pozwala odpalić?
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Oleje raczej sa dobre bo przez 4 dni bylo wszystko ok. Uderzeniowy sprawdzilem wcisniety. Tylko mnie zastanawia czemu po wciśnięciu guzika trakcji podczas jazdy auto zgaslo. Zdjecia zaraz ogarne jakies od r600. Tu je wrzucić czy w jakis inny dzial ? Sprawdze jutro ta przepustnice jak bede w warsztacie. Musze sie na nowo uczyc bo r600 to prosta konstrukcja hehe:)
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 15:04
Karwatma napisał/a:
Tylko mnie zastanawia czemu po wciśnięciu guzika trakcji podczas jazdy auto zgaslo.
po włączeniu TC ,sterownik ETC odczytał poślizg kół (może być jakieś trwałe uszkodzenie układu TC/ABS ) i sterownik silnika kolejno : opóźnił zapłon , przymknął przepustnicę, to nie pomogło więc zablokował wtryski paliwa i silnik zgasł.
moze...tyle ze trakcja dziala idealnie . Oby to nie TC i abs ale mysle ze cos ma to zwiazek z tym aku bo to odrazu po rozladowaniu sie dzialo. Wsadze tu kilka fotek r600
Karwatma, raczej chodziło mi o http://forum.roverki.eu/garage.php
Tam wrzuć kilka fotek swojego R600, bo wygląda ciekawie... to jakiś democar ?
Jest jeszcze dział na forum "Nasze Auta", możesz też tam podziałać.
R75 też będziesz tak modyfikował ?
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
nie az tak ale cos sie pomysli. Takie moje marzenie:)
[ Dodano: Nie Mar 17, 2013 16:58 ]
Pytanie z innej beczki .
IDzie gdzies taki zderzak z takim grilem kupic ?
[ Dodano: Nie Mar 17, 2013 17:24 ]
Trakcje to ja wylaczalem nie wlaczylem ma to znacznie ? . JEchalem na wlaczonej. Ze swiatel ruszylem mocno, trakcja zadzialala na wyswietlaczu zapalil sie ladny obrazek ze dziala i zgasl. DO nastepnych swiatel juz nie dojechalem przed swiatlami chcialem wylaczyc , kliknalem i auto zgaslo:) tylko czemu nie pozwala go zapalic Jutro jade do roverka i testuje z mechanikiem
SeniorA napisał/a:
Karwatma napisał/a:
Tylko mnie zastanawia czemu po wciśnięciu guzika trakcji podczas jazdy auto zgaslo.
po włączeniu TC ,sterownik ETC odczytał poślizg kół (może być jakieś trwałe uszkodzenie układu TC/ABS ) i sterownik silnika kolejno : opóźnił zapłon , przymknął przepustnicę, to nie pomogło więc zablokował wtryski paliwa i silnik zgasł.
Wymienili akumulator i odpala od dotknięcia:) Jeszcze tylko maja sprawdzić te wszystkie ładowania z alternatora . I sprawdza podczas jazdy co się stanie jak wyłączą trakcje:)
Wymienili akumulator i odpala od dotknięcia:) Jeszcze tylko maja sprawdzić te wszystkie ładowania z alternatora . I sprawdza podczas jazdy co się stanie jak wyłączą trakcje:)
Ktoś wcześniej pisał w innym wątku, że problem odpięcia aku na 30 min. pomógł i auto odpaliło, jednak po jakimś czasie problem powrócił.
Może u Ciebie aku dogorywa. Pierwszy znajomy miał dobre kable, auto odpaliło, drugi miał marketowe i nie wystarczyło mocy
Sprawdź błędy zapamiętane na aucie.
Pozdrawiam,
A te bledy da sie odczytac bez podpinania komputera? np. przez kody na wyświetlaczu ?
MaReK napisał/a:
Karwatma napisał/a:
Ktoś wcześniej pisał w innym wątku, że problem odpięcia aku na 30 min. pomógł i auto odpaliło, jednak po jakimś czasie problem powrócił.
Może u Ciebie aku dogorywa. Pierwszy znajomy miał dobre kable, auto odpaliło, drugi miał marketowe i nie wystarczyło mocy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum