Forum Klubu ROVERki.pl :: [R 200] ABS
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R 200] ABS
Autor Wiadomość
b0unty 

Wysłany: Sob Cze 22, 2013 11:13   [R 200] ABS
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1999

Otóż gdy kupowałem samochód od kolesia to powiedział, że wyjęty jest bezpiecznik z ABS'u (świeci się lampka na desce), bo kiedy jeździł z włączonym ABS'em samochód lubił sam hamować.
Moje pytanie w czym może tkwić problem? :-)

SPAMU¦

Wysłany: Sob Cze 22, 2013 11:13   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Chester 

Wysłany: Sob Cze 22, 2013 12:19   

b0unty, bezpiecznik na miejsce i sprawdz jak sie auto zachowuje podczas hamowania, i czy przedewszystkim kontrolka gaśnie, jak sprawdzisz to daj znac co i jak i wtedy bedziemy myśleć ;)
Sam Rover nigdy nie bedzie hamowal nie ta technologia(volvo) ;)

b0unty 

Wysłany: Nie Cze 23, 2013 14:48   

Chciałbym się jeszcze zapytac gdzie te bezpieczniki włożyć.
Były wyciągniete dwa jeden duży (pomarańczowy nr.40) to wiem, że ma być pod maską, ale jest jeszcze drugi mniejszy (różowy nr.10).
I moje pytanie, gdzie ten mniejszy (różowy nr.10) ma być? Bo zaglądałem pod kierownice i widziałem tam jakieś bezpieczniki i jednego brakowało, ale był tam też jakiś bezpiecznik bez żadnego numeru, więc chce się upewnić, że wystarczy tylko włożyć ten brakujący :-)

EDIT:
Włożyłem.. lampka na desce zgasła, więc się przejechałem. Przy dojeżdzaniu do skrzyżowan, kiedy zacząłem hamować pedał zaczął mi ''podskakiwać'', zapewne tak działa ABS? czy się myle :-)
Nic innego nie zauważyłem, ale jednak z jakiegoś powodu poprzedni właściciel ABS miał wyłączony. Tak jak pisałem w pierwszym poście, kiedy go kupowałem gostek powiedział, że ma wyłączony ABS, bo kiedy dojeżdzał do skrzyżowania samochod czasami sam hamował. Dodam jeszcze, że poprzedni właściciel duzo rzeczy wymieniał, w tym przeguby, a gdzieś wczesniej czytałem, że mogło coś przy ich wymianie zostać uszkodzone.

Torog 

Wysłany: Nie Cze 23, 2013 18:42   

sprawdź pierścienie na przegubach , może pęknięty jest - u mnie to była przyczyna włączania się niepotrzebnie ABSu

zabijaka 

Wysłany: Wto Cze 25, 2013 22:20   

Zazwyczaj to padają czujniki abs a czasami mogą być jedynie zabrudzone. Jak pojawi się jakikolwiek problem z abs to zostaniesz poinformowany palącą się lampką na kokpicie i w tym samym momencie abs już nie działa. Diagnoza to jedynie podpięcie pod komputer w momencie gdy abs nie działa bo po omacku to nie ma co grzebać. W abs to raczej może paść jedynie sam sterownik, czujnik, bądź ząbki które są na piaście mogą być zabrudzone ( zapchane błotem itp.) wtedy czujniki nie szczytują odpowiednio i zaczyna sterownik świrować. Jeśli będziesz miał np 14 cali fele przód i 15 tył też czujniki mogą dać sygnał o problemie, to samo z oponą, tył przód różny profil chodzi tylko o wysokość opony, szerokość nie ma wpływu.

Odpowiedz do tematu