|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - Chcę kupić Rover 45. Potrzebuję pomocy.
Kasik - Pon Gru 09, 2013 20:29 Temat postu: Chcę kupić Rover 45. Potrzebuję pomocy. Dzień dobry.
Planuję kupno samochodu. Zainteresowałam się Roverami i oglądałam dziś ładny model 45 rok 2000.
W "sprawdzajce" VIN wyskoczyły mi informacje o modelu, pojemności itp. Tak ma to wyglądać czy czegoś brakuje? Podobno powinna wyskoczyć historia samochodu....
Nie znam sie zupełnie więc będę wdzięczna za pomoc.
Nie mogę wkleić linku z ogłoszeniem a zrzuty z ekranu przy ogłoszeniu z tablica pl są problemowe bo musi ich byc kilka
Będę wdzięczna za podpowiedź czy wybierać się z tym samochodem do mechanika na sprawdzenie czy też dać sobie spokój.
KasiaChcę kupić Rover 45
Pawkaz - Pon Gru 09, 2013 22:07
Wyszukiwarka VIN dobrze pokazała.Ona nie pokazuje historii samochodu tylko dane techniczne.
Kasik - Wto Gru 10, 2013 10:47
Dzięki.
Jutro jestem umówiona z mechanikiem(polecanym na forum) zobaczymy co powie.
polofix - Wto Gru 10, 2013 11:32
Kasik napisał/a: | Dzięki.
Jutro jestem umówiona z mechanikiem(polecanym na forum) zobaczymy co powie. |
Jaka jest cena?
Ciekawa propozycja. Ma gaz i po zrobionej uszczelce pod głowicą.
Kasik - Wto Gru 10, 2013 12:56
Ma wymienioną nie tylko uszczelkę ale całą głowicę (okazała się pęknięta) naprawa w lipcu br.
Właśnie odnośnie tej głowicy znajomi mi "jęczą za uszami".
Generalnie zaczęli jęczeć jak tylko wspomniałam o chęci kupna samochodu tej marki....
Nie ma ani jedej osoby która by mi nie odradzała,ale to co czytam od 4 dni na necie przeczy wszystkiemu co mi opowiadają
Cena jest 8200 do negocjacji.
bociannielot - Wto Gru 10, 2013 14:18
Kasik, za tę kasę to bym nie brał, nie bo - kasa duża jak na rok a przy naprawie hgf nigdy nie wiesz czy ktos gdzies nie chcial oszczędzic i czy potem na Tobie się to nie zemści, no chyba że sprzedający zejdzie Ci dużo z ceny .
Kasik - Wto Gru 10, 2013 14:26
Dużo to znaczy ile?
Będziemy rozmawiać, człowiek sympatyczny.
Ważne dla mnie będzie zdanie mechanika jutro.
bociannielot - Wto Gru 10, 2013 14:30
Szczerze? R z tego rocznika dla mnie nie powinien być za więcej jak 7000 z hakiem wystawiony. A tego to bym za 6 z hakiem się zastanawiał. Szkoda że nie dałaś linka do ogłoszenia, ale jak taka igła to po co sprzedaje chwilę po założeniu gazu?
BlackD - Wto Gru 10, 2013 14:34
Z kupnem używanego auta zawsze tak jest jak pisał bociannielot . Równie dobrze gość mógł nic nie pisać o robieniu głowicy. Jedź,obejżyj przejedź się tym,sprawdź całe wyposażenie czy działa,jak jedziesz do mechanika to niech popatrzy czy za dużo szpachli na aucie nie ma,czy się olej litramu nie leje z niego a jak jest ok to bierz i ciesz się tym mega wygodnym autkiem. (chociaż osobiście szukałbym R600 )
Kasik - Wto Gru 10, 2013 14:35
Nie wiem gdzie tu sie linki wstawia zamiast zrzutu
Sprzedaje bo potrzebuje większy (dla rodziny) w ogłoszeniu napisał że w rozliczeniu przyjmie inny samochód i wymienił kilka modeli.
On jeździ tym samochodm na co dzień i potrzebuje go.
Zapytał czy poczekamy (jesli sie zdecydujemy) aż kupi sobie smochód. Uciekł mu upatrzony sprzed nosa w ten weekend.
bociannielot - Wto Gru 10, 2013 14:40
Z reguły jak ktoś idzie na zamianę w rozliczeniu to handlarz alebo desperat . Link normalnie możesz w poście wkleic .
Kasik - Wto Gru 10, 2013 14:46
Jeździliśmy nim wczoraj. Kolega (uprzedzony do marki) stwierdził że go lekko na lewo ściągnęło przy ostrym hamowaniu( potem dodał że droga wyboista baardzo była)
Mówi że kierownica może trochę nadwrażliwa czyli jakaś "nadsterowność"?
W środku bardzo ładnie utrzymany, tapicerka, deska bez zarzutu. Lekko materiał na drzwiach od pasażera spod plastiku wychodzi.Nie widać na pierwszy rzut oka, ale dostrzegłam
Więcej zastrzeżeń jeśli o jazde chodzi nie znalazł. Przyczepił się śrub i maski. Że sruby wyglądaja na odkręcane i maska lekko z błotnikiem się nie zgrywa. Ok, ja to rozumiem i dlatego myślę że jutro mechanika o to wypytam.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi o co jeszcze pytać i na co zwracać uwagę
Ogromnie podoba mi sie ten samochód i mam wielką ochotę jeździć nim
[ Dodano: Wto Gru 10, 2013 14:46 ]
http://tablica.pl/oferta/...html#6f5ccae403
polofix - Wto Gru 10, 2013 14:48
Przebieg 162tys wskazuje że to HGF go złapał. Znaczy że na 99% przebieg oryginał.
Trzeba auto obejrzeć i dowiedzieć się od gościa co i jak. Wyczuć czy picuje czy mówi część prawdy. Oględziny wzrokowe pomogą określić czy ta głowica składana była na np nowe uszczelki czy ze śmieci. Może ma faktury od napraw itp.
A z tą zamianą jeśli to osoba prywatna dała taką gafę, to jeszcze można mu wybaczyć. Jak handlarz to auto raczej odpuszczamy.
Zadzwoniłem do gościa przed chwilą. Ma papiery i faktury od naprawy tej głowicy, Chociaż w to nie wierzę bo ten mechanik to jego kolega.
Raczej to co mówił resztę to prawda. Ta bezwypadkowość jest na podstawie miernika lakieru, czyli do obejrzenia.
Z tego co myślę to trzeba go obejrzeć, a może jest wart tej kasy.
Kasik - Wto Gru 10, 2013 15:05
Przesłał mi zdjęcia wszystkich dokumentów. Faktury za części i naprawy też.
polofix - Wto Gru 10, 2013 15:08
Kasik napisał/a: | Przesłał mi zdjęcia wszystkich dokumentów. Faktury za części i naprawy też. |
Myślę że do obejrzenia auto przez fachowca. Czy nie ma HGFu, tylne nadkola i progi od tyłu. Jak chodzi na gazie, itp. Zawieszenie mało ważne bo części tanie i naprawy proste. Z tym że do ful opcji to mu brakuje. 99% tych roverków ma to wyposażenie.
bociannielot - Wto Gru 10, 2013 15:09
No obejrzec mozna, jak mechanik kolega to nie brzmi za dobrze heh. Przede wszystkim nikt nie bierze od kolegi mechanika faktury za naprawę . Google nie wskazuje ze to handlarz ale mój znajomy zmienia nr-y co samochód . Trzeba na spokojnie podejsc, zobaczyc opukac osłuchac z mechnaikiem... f-vat też by mogły coś podpowiedziec.
Kasik - Wto Gru 10, 2013 15:29
Kurcze jak tu wkleić zdjęcie tych faktur?? Nie mam ikonki dodaj plik
Ja wiem że "kolega mechanik" nie brzmi dobrze ale jak faktycznie maa takiego kolegę ze szkoły któremu ufa bardziej niz Panu Kaziowi to trudno mu sie dziwić...
Tak myślę
Proszę nie myśleć że się wymądrzam, człowiek wygląda uczciwie i tak brzmi. Nie struga cwaniaka,stara sie opowiedzieć wszystko o tym samochodzie. W wakacje był nim w bieszczadach.
[ Dodano: Wto Gru 10, 2013 15:19 ]
Odnośnie full opcji pewnie racja. Nie ogarniam jeszcze tych różnic.
[ Dodano: Wto Gru 10, 2013 15:29 ]
Info z jednej z faktur:
Wymiana głowicy-795zł
Wymiana sworzni wahaczy górnych-210
Wymiana końcówki drążka kierownicy-70
Regulacja zbieżności-50zł
Płukanie układu chłodzenia,wym płynu -110zł
Uzupełnienie oleju-15zł
polofix - Wto Gru 10, 2013 15:46
Kasik napisał/a: | Kurcze jak tu wkleić zdjęcie tych faktur?? Nie mam ikonki dodaj plik
Ja wiem że "kolega mechanik" nie brzmi dobrze ale jak faktycznie maa takiego kolegę ze szkoły któremu ufa bardziej niz Panu Kaziowi to trudno mu sie dziwić...
Tak myślę
Proszę nie myśleć że się wymądrzam, człowiek wygląda uczciwie i tak brzmi. Nie struga cwaniaka,stara sie opowiedzieć wszystko o tym samochodzie. W wakacje był nim w bieszczadach.
Info z jednej z faktur:
Wymiana głowicy-795zł
Uzupełnienie oleju-15zł |
gościu mówił że założyli regenerowaną głowicę. Ona sama bez wymiany kosztuje więcej niż 795zł.
Uzupełnienie oleju za 15zł ? Valvoline Max Life 10W40? Chyba 300ml dokupili, Ale w takich ilościach nie sprzedają.
marcin316 - Wto Gru 10, 2013 15:49
Kasik napisał/a: | Uzupełnienie oleju-15zł |
Po HGF powinno się olej wymienić a nie uzupełniać...
bociannielot, czemu uważasz że opcja zamiany przy sprzedaży to akt desperacji?
polofix - Wto Gru 10, 2013 15:55
Kasik napisał/a: | Kurcze jak tu wkleić zdjęcie tych faktur?? Nie mam ikonki dodaj plik
Tak myślę
Info z jednej z faktur:
Wymiana głowicy-795zł
Uzupełnienie oleju-15zł |
Jedź go z kimś co ma pojęcie obejrzeć dokładnie. Narazie nic nie wiemy. Kiedy oleju dolewał, czy to faktura za montaż tylko głowicy, itp.
Co do np ściągniętej maski to pewnie zdjął ktoś jak robił głowicę.
zdzichu - Wto Gru 10, 2013 16:06
Trochę za mały przebieg jak na 11-latka z Niemiec (tyle miał po sprowadzeniu) I drugi właściciel w ciągu 2 lat? Trochę dziwne i dziwne tłumaczenie że większy dla rodziny a jeżdzi codziennie (też trochę km nabił)
polofix - Wto Gru 10, 2013 16:10
zdzichu napisał/a: | Trochę za mały przebieg jak na 11-latka z Niemiec (tyle miał po sprowadzeniu) I drugi właściciel w ciągu 2 lat? Trochę dziwne i dziwne tłumaczenie że większy dla rodziny a jeżdzi codziennie (też trochę km nabił) |
Wszystko do wglądu. One nie miały dużych przebiegów, z reguły jeździły nimi kobiety.
Wnętrze w porządku, A HGF idealnie pasuje do przebiegu.
kezmanq - Wto Gru 10, 2013 16:30
Te ceny na fakturze to jak dla mnie mogą być ceny za samą robociznę, bo jeśli to ceny za wszystko to co nie tu gra.
Kasik możesz podesłać te faktury ? I najlepiej jeszcze jakbyś mogła wrzucić jeszcze jakieś lepsze zdjęcia i koniecznie zdjęcie silnika
polofix - Wto Gru 10, 2013 17:07
kezmanq napisał/a: | Te ceny na fakturze to jak dla mnie mogą być ceny za samą robociznę, bo jeśli to ceny za wszystko to co nie tu gra.
| Oczywiście chodzi o fakturę za głowicę. Bo reszta to przeciętne ceny.
kezmanq - Wto Gru 10, 2013 17:24
polofix
Kasik - Wto Gru 10, 2013 18:38
Zdjęcia dokumentów.
[ Dodano: Wto Gru 10, 2013 18:23 ]
Dalsze zdjęcia
[ Dodano: Wto Gru 10, 2013 18:27 ]
Dokumenty
[ Dodano: Wto Gru 10, 2013 18:38 ]
To wszystko co dostałam.
Jutro muszę zdać się na opinię mechanika bo nie mam nikogo dostępnego kto się zna na samochodach i absolutnie nikogo wśród znajomych kto zna się choć trochę na Roverach
Jestem ogromnie wdzięczna za pomoc na tym forum
kezmanq - Wto Gru 10, 2013 18:46
Wychodzi że to cena za robociznę, tylko pytanie czy ma fakturę na regenerację głowicy (lub jej zakup) i uszczelkę głowicy (ciekawe też czy nie dali uszczelki nowego typu, która puszcza bardzo szybko). No i na części do rozrządu też by się przydał jakiś dowód zakupu.
- Zobacz pod maską, czy w okolicy alternatora nie widać wycieków płynu.
- Czy w zbiorniczku wyrównawczym nie ma oleju,
- Czy pod korkiem wlewu oleju nie ma białej mazi.
- Czy poziom oleju nie jest za duży.
- Czy płynu chłodniczego nie brakuje.
ps. tak w ogóle to 45 miała 4 poduszki powietrzne ?
Kasik - Wto Gru 10, 2013 19:49
Tak Rovery 45 maja 4 poduszki
[ Dodano: Wto Gru 10, 2013 19:49 ]
Zaraz ogarnę gdzie jest alternator
Dzięki ogromne za pomoc. Jak już pisałam nie mam nikogo ze znajomych kto by się naprawdę znał na samochodach, nie mówiąc o Roverach.
kezmanq - Wto Gru 10, 2013 20:26
w tym temacie:
http://forum.roverki.eu/v...lowarstwowa+hgf
zobaczysz wyciek spod głowicy w okolicy alternatora
Kasik - Wto Gru 10, 2013 20:50
Dzięki.
bociannielot - Wto Gru 10, 2013 22:22
marcin316 napisał/a: | bociannielot, czemu uważasz że opcja zamiany przy sprzedaży to akt desperacji? | nie piszę o Tobie .
Kasik - Sro Gru 11, 2013 11:36
Decyzja zapadła. Kupiony za 7500
bociannielot - Sro Gru 11, 2013 11:48
Kasik, witaj w klubie . Ja bym się stargował na mniej .
Pawkaz - Sro Gru 11, 2013 11:55
Zatem niech dobrze sie sprawuje
Kasik - Sro Gru 11, 2013 12:01
hmmmm nie bardzo umiem się targować kurcze.
Dostajemy jeszcze opony zimowe. Mechanik powiedział że głowica wymieniona bardzo solidnie. Do zrobienia tylne wahacze koszt 300zł
Po przejechaniu się stwierdził że można jeszcze tulejki jakieś do drążka zmiany biegów wymienić bo jego zdaniem lekko drży.
Powiedział że jeśli będe uważać na system chłodzenia i olej to spokojnie moge nim jeździć
[ Dodano: Sro Gru 11, 2013 11:59 ]
Ogromnie dziękuję za pomoc i wszelkie podpowiedzi!
Mam nadzieję że bedzie sie dobrze sprawował
Cieszę sie jak durna
[ Dodano: Sro Gru 11, 2013 12:01 ]
Napisałam że dostajemy zimowe....Dostajemy letnie oczywiście, na zimowych jest obecnie
polofix - Sro Gru 11, 2013 17:57
Gratuluję zakupu. W razie problemów służymy pomocą.
Auto ma gaz, HGF za sobą, brak rdzy, dobry stan. Napewno pojeździ parę dobrych latek. Wahacze z tyłu są tanie, roboty troszkę więcej, 300zł i będzie git.
Kasik - Sro Gru 11, 2013 19:59
Bądźmy dobrej myśli
|
|