Chcialbym do swojego rowerka zamontowac tzw obrysowki na dole na bamperach.
Problem w tym, ze sobie wymyslilem, ze to ma byc (wygladac - swiecic) jak w starych amerykancach - tzn - na wlaczonych swiatlach maja sie palic swiatla postojowe ale gdy wlacze migacz to z nich (zamiast swiecic ciagle) zaczyna przerywac (migac).
Odwrotnie niz normalne migacze.
Mam nadziej, ze mnie zrozumieliscie (raczej moj pomysl).
Jak to zrobic?
Co potrzebuje do tego i gdzie tego szukac?
POZDRAWIAM
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 20:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Bierzesz zasilanie ze świateł postojowych i podajesz na styki robocze NC przekaźnika. A sterowanie przekaźnikiem podpinasz pomiędzy "masę" auta i kierunkowskazy (z podziałem na strony auta). I bedzie działać Będziesz potrzebował dwa przekaźniki na 12V DC z zestykami normalnie zamkniętymi (czyli właśnie: NC)
Pytanie tylko czy to zgodne z naszymi przepisami.. ?
Pewnie tak samo zgodne jak np niebieskie podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Siedziałem w samochodzie podczas takowej kontroli i policjant zapytał: "Co to ku... za cyrk jest?"
Tak o czymś takim myślałem, tyle, że musi mieć zestyk, który przewodzi prąd gdy nie ma podanego napiecia na cewkę sterujacą. A najczęściej tego typu przekaźniki można dostać jako przewodzące prąd dopiero gdy się przyłozy napięcie na cewkę.
Trudno mi powiedzieć, czy i gdzie u Ciebie można takie dostać. W PL można skorzystać np. ze sklepów wysyłkowych z elektroniką. MOzna tez poszukć w sklepach motoryzacyjnych. Zwykle na obudowie przekaźnika jest namalowany schemat połaczeń wewnętrznych i numery poszczególnych wyprowadzeń.
Konkretnego modelu nie znam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum