Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 10:16
ale jesli ty kupiłeś samochód , jako obywatel PL to musisz tylko opłacić akcyzę i możesz śmigać na zachodnich blachach tak długo jak chcesz z ważnym polskim ubezpieczeniem i potwierdzeniem przeglądu, chyba że masz ważny zachodni przegląd.
[ Dodano: Pią Paź 19, 2007 11:17 ]
chodzi o to abyś nie miał problemów z kontrolą celną.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Wysłany: Pon Paź 22, 2007 19:47 BARDZO PILNE !!:)))
Witam mam mały problem i mam nadzieje ze ktos mi pomoze go rozwikłac Awiec tak:))) W połowie wakacji kupiłem auto SEAT Ibiza 1 model ... rok produkcji 92 rok... 1.5 System Porsche zarejestrowany na 15 do dnia dzisiejszego nie zarejestrowałem go bo nie było na to czasu a po za tym papiery i wszystko miałem wiec mozna było jezdzic na dowodzie poprzedniego włascciela... Problem polega na tym ze posiadam jego dowód i umowe kupna sprzedazy. Poprzedni własciciel auto wyrejestrował i zgłosił w wydziale komunikazcyjnym mnie jako nowego nabywce auta. Czy w tej sytuacje móge w jais sposób przepisac auto na dziadka?? nie chce płacic 1600zł za rok oc. jak dziadkowi wyjdzie 500zł.... I co musze najpier zorbic? zarejesrowac?? ubezpieczyc przeglad?? niech ktos to wszystko w prosty sposób wytłumaczy Pozdrawiam iz góry dziekuje za pomoc !!!
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Paź 22, 2007 19:51
Najpierw idź do Urzędu skarbowego i zrób darowiznę np. połowy auta na dziadka. Potem zarejestruj i ubezpiecz na dziadka i na siebie. Będziesz płacił mniej, bo z dziadkowymi zniżkami, a Tobie będą one rosły z każdym rokiem.
Tzn dziadek nigdy nie miał auta ubezpieczonego na siebie. ale obliczyłem ze przy jego wieku składka roczna wyniesie 565zł... a jak na mnie to 1500zł dlatego ze mam 18 lat i jestem swiezym kierowca. w takim wypadku jak sie rozłaza koztu OC
JA wogóle gdzies słyszalem ze od takich małych kwot sie nie płaci... na umowie jest 2000zł.... ale tez zle zorbilem bo jezeli masz auto zaraejstrowane jako SKŁADAK to płacisz ten podatek od kwoty zawartej na umowie.... A co trzeba zrobic zeby to zapłacic?? skorki ze tak pytam ale kapletnie sie na tym nie znam i prosze was o pomoc:)))
A wogóle gdzies słyszalem ze od takich małych kwot sie nie płaci... na umowie jest 2000zł..
Gdzie słyszałeś? Nie płaci się do kwoty 1000 PLN włącznie.
przemo171988 napisał/a:
ale tez zle zorbilem bo jezeli masz auto zaraejstrowane jako SKŁADAK to płacisz ten podatek od kwoty zawartej na umowie.... A co trzeba zrobic zeby to zapłacic??
Jeżeli nie zapłaciłeś, to masz problem, bo możesz zapłacić w US mandat. Jest obowiązek zapłacenia w terminie 14 dni od daty na umowie. Skoro zbywca samochodu zgłosił fakt w swoim Wydziale Komunikacji, to jest już ślad i nie możesz nic "zmanipulować" na umowie...
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
przemo171988, jesteś sprawcą wykroczenia skarbowego z art. 56, par. 4
"Art. 56.
§ 1. Podatnik, który składając organowi podatkowemu lub płatnikowi deklarację lub oświadczenie, podaje nieprawdę lub zataja prawdę albo nie dopełnia obowiązku zawiadomienia o zmianie objętych nimi danych, przez co naraża Skarb Państwa lub jednostkę samorządu terytorialnego na uszczuplenie podatku, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
§ 4. Karze określonej w § 3 podlega także ten podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania nie składa w terminie organowi podatkowemu lub płatnikowi deklaracji lub oświadczenia."
Czyli tak : najpier zapłacic podatek...nastepnie ubezpieczyc... potem z kwitkiem z PZU i PCC do urzedu zarejestrowac fure i nastepnie przegladzik?? i to by było na tyle tak??:)))
Zależy kiedy kończy Ci się poprzednie ubezpieczenie.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
jaka akcyza cg=hyba ci sie cos pomyliło... konczy sie 1.11.2007 r i przyszło mi naliczenie nowej składki na mnie. ale musze wysłac im rezygnacje z polisy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum