Wysłany: Czw Lip 17, 2008 09:23 Ubezpieczenie MGF - to nie takie proste ;)
Niedługo kończy mi się ubezpieczenie auta, więc postanowiłam zrobić małe rozeznanie co do wysokości składek u różnych ubezpieczycieli. Sprawdzałam kilka firm.
Zazwyczaj można samemu zrobić kalkulację na stronach www, ale w przypadku Link 4 wszystko załatwia się przez telefon. No więc zadzwoniłam.
Bardzo uprzejmy pan wypytał o szczegóły dotyczące mojej osoby, następnie zaczął pytać o samochód.
I tu zaczęły się schody
Kiedy powiedziałam że samochód to MG - cisza w słuchawce. No to dodałam szybko, żeby sprawdził ROVER. Pan coś tam sobie poklikał w systemie, po czym stwierdził, że weźmie ode mnie dane samochodu, a potem go poszuka
No i zaczął się wywiad:
- To jaki to dokładnie model?
- MGF 1.8i, rok 1996
- 4-drzwiowy?
- nie, 2-drzwiowy
- 2? A nie 3? Nie ma takiej klapy z tyłu?
Zabawne, jak mężczyzna słysząc kobietę po drugiej stronie słuchawki zakłada, że nie potrafi ona odróżnić samochodu 2-drzwiowego od 3-drzwiowego
Rozmowa trwała jeszcze chwilę ("czy to diesel, czy benzyna i czy z gazem!!), po czym pan stwierdził, że połączy się ze "specjalistą do spraw modeli". Specjalisty niestety nie było już w pracy, więc nic nie pomógł. Pan grzecznie poinformował mnie, że dziś od rana zajmie się tym problemem, razem z owym specjalistą wprowadzą MGF do bazy modeli i zadzwonią do mnie w sprawie składki
Tak więc dla posiadaczy MGF - droga przetarta. Model ten jest już na liście modeli w Link 4, można ubezpieczać
Rozbawiła mnie wczoraj ta cała sytuacja.
Ależ mam wyjątkowe auto
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 09:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Taa... jak rejestrowalem swojego MG ZT i tak tez wpisalem we wniosku. To sie przyczelpili, ze na fakturze jest Napisane Tourer. No to im tlumacze, ze blad i ze nie chce miec tourer. Musi byc tourer, bo inaczej fakture trzeba skolowac nowa (korekte itp.)
No ale z Belgia nie bede dysktuowal bo czlowiek podniecony nowa zabawka, chce sie juz cieszyc nia. Wiec juz sie zgodzilem na to MG ZT Tourer.
Przyjezdzam po odbior dowodu rej. a tam kuzwa wpisane Rover ZT Tourer.
Niestety poprawki trwalyby tygodniami wiec znowu przyjalem do wiadomosci i polecialem montowac tablice.
Jade ubezpieczyc gada. Padlo na Warte z takich a nie innych wzgledow i... niestety. Nie ma Rover ZT Tourer!
No ale w koncu sie udalo dojsc "ekspretom" ze to sedan, ze ze stajni rovera i ze MG.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Zaproponowali mi naprawdę dobrą ofertę. Nie chcę tu nikomu robić reklamy, ale wyliczyli mi składkę na niecałe 780zł, podczas gdy wszystkie inne firmy proponowały składkę w przedziale 1100 - 1400 ! Jak dla mnie rewelacja!
I jeszcze coś na dobry humor:
Pan zadowolony, że już ma mój model w bazie danych, zapytał żeby się upewnić, czy to jest model 1.8 i czy WC (czyt. wu-ce). Ciekawe jak by taki MGF W-C wyglądał
A ja z kolei w dowodzie mam wpisane ROVER RD 1,8 KAT Tak byl zarejestrowany wczesniej i nic sie nie dalo zrobic.
Jesli chodzi o ubezpieczenie OC to w TU FILAR zaplacilem 341PLN po uwzglednieniu mojej znizki (60%) i zwyzki za wiek mojej ladniejszej polowy.
_________________ obecnie MGF 1.8VVC 1997 i omega 2.6 V6 2001, był 620Si 1996
Ja jak ze znajomym z Allianz tutejszego gadałem, na dzień dobry dostane 230% stawki
Kierowca poniżej 25 roku życia, dopiero po 3 latach posiadania prawka dostaje 110%, i dopiero potem rokrocznie w przypadku bezwypadkowej jazdy stawka mu spada...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2001 Posty: 201 Skąd: polska
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 21:36 Re: Ubezpieczenie MGF - to nie takie proste ;)
toya napisał/a:
Tak więc dla posiadaczy MGF - droga przetarta. Model ten jest już na liście modeli w Link 4, można ubezpieczać
no wlasnie dlatego odchodze od linka... za kazdym razem jak chce u nich ubezpieczyc samochod to chca bym wysylal im skan lub faksem ksero dowodu, bo nie maja samochodu w swojej bazie...
a w CU Direct sa wszystkie i samemu mozna sobie skladke wyliczyc on-line. I w moim przypadku jest o niebo korzystniejsza...
pozdr
irek
Ostatnio zmieniony przez Irek Czw Lip 17, 2008 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Ja od 2 lat wykupuję pakiet w Aksie (w tym roku to już z lenistwa - nie chciało mi się ofert konkurencji wertować ) i za jedno muszę ich pochwalić - wszycy konsultanci z którymi rozmawiałem prawidłowo wymawiali nazwę auta
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2001 Posty: 201 Skąd: polska
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 21:51
PTE napisał/a:
Ja od 2 lat wykupuję pakiet w Aksie (w tym roku to już z lenistwa - nie chciało mi się ofert konkurencji wertować ) i za jedno muszę ich pochwalić - wszycy konsultanci z którymi rozmawiałem prawidłowo wymawiali nazwę auta
moze dlatego, ze konsultantow nadzoruje nasza Klubowiczka
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 03 Lip 2008 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 22:22
Azazel85 napisał/a:
Ja jak ze znajomym z Allianz tutejszego gadałem, na dzień dobry dostane 230% stawki
Kierowca poniżej 25 roku życia, dopiero po 3 latach posiadania prawka dostaje 110%, i dopiero potem rokrocznie w przypadku bezwypadkowej jazdy stawka mu spada...
ojj.. nie tak.
jakim cudem 230%
to Twoje pierwsze ubezpieczenie? miales jakies szkody?
allianz wlasnie czesto wybieraja mlodzi kierowcy dlatego, ze sa male zwyzki- tylko 30% za wiek. nie ma zwyzki dodatkowej za krotki okres posiadania prawa jazdy.
placisz wiec stawke podstawowa +30% za wiek.
inaczej jest juz np w hdi, gdzie masz 30% za wiek i 30% za prawko, albo w generali, gdzie masz 100% za wiek i 30% za prawko.
cos dziwnych rzeczy Ci naopowiadal ten znajomy z allianz..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum