Mam taki motyw, może ktoś będzie wiedział i napisze jak to przeprowadzić. W sieci szukam ale nie bardzo wiem jak o to wujaszka google zapytać.
Otóż sprawa wygląda tak.
Jest sobie Kajetan, Kajetana wszyscy znają chyba i przedstawiać nie trzeba
Kajetan ma dwóch właścicieli, mnie i teścia. Zabieg ten był użyty do wykorzystania zniżek teścia Po czasie jednak okazuje się, że to moje zniżki są łupem a nie jego i chcę wziąć rozwód.
I teraz co ja muszę zrobić aby Kajetan stał się tylko mój?
Jakąś umowę spisać z teściem, że auto jest tylko moje?
Czy muszę potem zmieniać dowód rejestracyjny?
Jeśli muszę zmieniać dowód to czy zmienią mi tablice?
Czy jeśli będą wymienić dowód to też będzie cała historia z miękkim dowodem i dopiero potem dostanę stały?
Czy może wklepią jakąś adnotację w dowodzie?
Z góry wielki dzięki za pomoc!
_________________ Nic nie trwa wiecznie...
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 08:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tak naprawdę to ma jednego właściciela (osoba wpisana na pierwszej stronie w dowodzie rejestracyjnym) i współwłaściciela (wpisany jako adnotacja gdzieś dalej)
i teraz sprawa się dopiero zaczyna ... kto z Was jest wpisany na pierwszej stronie ?
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
w takiej sytuacji czeka Cię załatwianie "od nowa" wszystkich formalności
najlepszym wyjściem będzie jeśli umową darowizny teść zrzeknie się swojej części samochodu na Twoją korzyść (trzeba iść z tym do Urzędu Skarbowego niestety). Z taką umową musisz udać sie do wydziału komunikacji i złożyć "Wniosek o wykreślenie współwłaściciela". W Twoim przypadku wiąże się to niestety z nowym dowodem rejestracyjnym czyli z kolejnymi opłatami. Dowód powinien być od razu "twardy" i najprawdopodobniej pozostaniesz przy starych tablicach rejestracyjnych.
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Jak najbardziej jest to możliwe. Oczywiście wiadomo że ktoś obcy nie może przekazać swoich zniżek na Ciebie ale mąż może żonie, syn ojcu mało tego można nawet swojej teściowej hehe , nie trzeba się wpiswać w dowód rejestracyjny tyle że przy kolizji osoba która przekazała te zniżki może być poproszona o udokumentowanie ich , teraz jest tak bryndza w ubezpieczeniach , jest tak dużo ubezpieczycieli że robią wszystko by tylko pozyskać klienta , doszło do tego że jak kupujemy auto z zagranicy to oni go mogą ubezpieczyć nawet jeżeli auto nie ma jeszcze rejestracji w kraju i ubezpieczają go na numer vin.
(...) Dowód powinien być od razu "twardy" i najprawdopodobniej pozostaniesz przy starych tablicach rejestracyjnych.
Znaczy się stały? stałego nie dostanie od razu, musi być przecież wybity w PWPW, póki co tymczasowy. Tablice zostaną te same jeśli meldunek macie w obrębie jednej miejscowości [kodu na tablicy]. I tak zresztą do rejestracji musisz je zdjąć żeby dostać nową wlepkę hologramową.
A w US to dopytaj jak jest z darowiznami - bo nie jesteście na tyle blisko spokrewnieni, żeby uniknąć podatku. Może lepiej żeby odsprzedał swoją część auta za śmieszny grosz - wtedy masz podatek od umowy cywilno-prawnej [2% od ceny sprzedaży] zamiast od wartości darowizny. A ten od umowy C-P chyba nawet obowiązuje od 1000zł wzwyż.
drlubicz napisał/a:
(...) doszło do tego że jak kupujemy auto z zagranicy to oni go mogą ubezpieczyć nawet jeżeli auto nie ma jeszcze rejestracji w kraju i ubezpieczają go na numer vin.
Przynajmniej nie w Generali - nie ma takiej możliwości, parę dni temu chciałem to zrobić.
Ostatnio zmieniony przez MikeLD Sro Paź 08, 2008 10:46, w całości zmieniany 1 raz
Jak ktoś nie wieży to można zadzwonić do ubezpieczalni i się zapytać , u mnie w domu jest taż że jedno auto jest na żonę a ona nie ma prawo jazdy , autem jeżdżę ja i normalnie korzystam ze swoich ciężko wypracowanych zniżek ale w dowodzie i w ubezpieczeniu jest wpisana żona, to ubezpieczanie mam akurat w Liberty Direct ale link 4 też tak pozwolił.
[ Dodano: Sro Paź 08, 2008 11:47 ]
Liberty Direct ubezpieczył mi auto na numer vin
stałego nie dostanie od razu, musi być przecież wybity w PWPW, póki co tymczasowy.
nie mając pewności na wszelki wypadek napisałem, że powinien być, nie że będzie
ale poszukałem i znalazłem potwierdzenie Twoich słów:
"Po złożeniu wniosku i kompletu dokumentów, zgodnie z obowiązującymi przepisami, organ rejestrujący dokonuje rejestracji czasowej pojazdu na okres 30 dni i zamawia dowód rejestracyjny w Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych w Warszawie. Dokumentem dopuszczającym pojazd do ruchu jest w tym okresie pozwolenie czasowe."
drlubicz napisał/a:
ale mąż może żonie, syn ojcu mało tego można nawet swojej teściowej hehe , nie trzeba się wpiswać w dowód rejestracyjny
pierwszy raz o czymś podobnym słyszę , zaintrygowałeś mnie tym strasznie ... masz może gdzieś pod ręką jakiś link do ustawy, zarządzenia czy innego przepisu wykonawczego, który coś takiego reguluje ?
pierwszy raz o czymś podobnym słyszę , zaintrygowałeś mnie tym strasznie ... masz może gdzieś pod ręką jakiś link do ustawy, zarządzenia czy innego przepisu wykonawczego, który coś takiego reguluje ?
To są wewnętrzne przepisy TU.
Ja też ostatnio się dowiedziałem, że mogę przejąć zniżki żony jak będę auto na siebie rejestrował
Ponoć w Belgii czy w Danii tablice rejestracyjne są przypisane do obywatela na stałe. Słyszał, że we Francji też mają taki system wprowadzić. Wtedy w urzędzie tylko siup, wpis auta i po sprawie.
_________________ Czasem myślisz, że los się do Ciebie uśmiechnął, a Ty go po prostu rozśmieszyłeś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum