Sprawca kolizji bedzie ten co zmienil pas ruchu i nie upewnil sie, ze moze nie zajezdzajac nikomu drogi... A drugi pojazd za nie zastosowanie sie do znakow poziomych uzyska mandat.
Podobna sytuacja jest na ul. Modlinskiej. Tam pas dla busow moze jechac na skrzyzowaniu prosto, a osobowki musza skrecac. Oczywiscie nikt sobie z tego nic nie robi i jada prosto, ale w momencie dzwona jest wina tego co wyjechal na skrzyzowanie z prawej.
Dlatego wladze postanowily w tym miejscu ustawiac co jakis czas mobilny monitoring miejski.
Ale mam cos dla piter34 Przypomnialem sobie z programu "Drogowka" na polsacie kiedys byl emitowany i tam sytuacja wyglada tak, jak kopia z wjazdu na most w moim pierwszym poscie. I zeby bylo ciekawiej, sprawca i osoba ktora dostala jedyny mandat jest kierowca czerwonego auta.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
moim zdaniem MaReK, ma racje z tym włączaniem się do ruchu...
a odpowiedź już podał piter34,
Cytat:
Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się nie wynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi nie będącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania,
2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej,
3) na jezdnię z pobocza lub innej części drogi, z pasa ruchu dla pojazdów powolnych lub z drogi (ścieżki) dla rowerów,
4) pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.
oczywiście jest tu troche pola do interpretacji dla panów w białych czapeczkach, ale myślę, ze pas wyłączony podchodzi pod inną część drogi
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
sTERYD, moim zdaniem nie masz racji ponieważ punkt 3 dotyczy sytuacji wjeżdżania na jezdnię. Pojazd poruszający się po obszarze jezdni wydzielonym z ruchu już na tej jezdni się znajduje.
MaReK napisał/a:
Ale mam cos dla piter34 Przypomnialem sobie z programu "Drogowka" na polsacie kiedys byl emitowany i tam sytuacja wyglada tak, jak kopia z wjazdu na most w moim pierwszym poscie. I zeby bylo ciekawiej, sprawca i osoba ktora dostala jedyny mandat jest kierowca czerwonego auta.
No to niezgodnie z przepisami.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
sTERYD, moim zdaniem nie masz racji ponieważ punkt 3 dotyczy sytuacji wjeżdżania na jezdnię. Pojazd poruszający się po obszarze jezdni wydzielonym z ruchu już na tej jezdni się znajduje.
no trudno się nie zgodzić, ale skoro w tym punkcie jest wymienione również pobocze, które jest albo i nie jest częścią jezdni...
a w ogóle to ja sie nie znam
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Takowy obszar "jezdnią" NIE jest, jako że jest wyłączony z ruchu. Logiczne i jasne. Gdyby ktoś w czapce białej albo jakiejkolwiek innej chciał mi za to sprzedać mandat, to następne spotkanie z nim miałbym w sądzie, który na 99% obśmiałby go (jeden procent zostawiam na sędziego - szwagra )
jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni; (za KGP)
powierzchnia wyłączona z ruchu - oznacza powierzchnię drogi, na którą wjazd i zatrzymanie są zabronione. (za V10
Chyba za PoRD, a nie KGP i V10.
piter34 napisał/a:
Czyli zjeżdżanie z powierzchni wyłączonej z ruchu na jezdnię jest włączaniem się ruchu.
Istotne jest miejsce włączenia się do ruchu.
To teraz należałoby znaleźć biednego poszkodowanego przez Policję na oczach kamer i ich ośmieszyć - może trochę by ich to trzepnęło, żeby się douczyli.
Apropos, instruktor (maniak-hobbysta) wykładający teorię w szkole, gdzie robię kat. A miał fajny tekst o tym jak wytłumaczył drogówce, że stłuczka z jego "Lką" nie była z jego winy - otóż drugi kierujący nie zastosował się do "dyspozycji linii P13 wynikającej ze znaku A7" na co policjanci zaprosili pana Sławka do samochodu i jego odpowiedź skwitowali krótkim, acz treściwym "Co kur...?".
Kto wie o co chodziło?
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Wręcz przeciwnie - to ten który strzelił się nie zastosował do A7.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Yyyy no tak, oczywiście - jakoś się zamotałem Podsumowując, miałem na myśli to, że auto (nie Lka) nie zatrzymało się na linii za znakiem "ustąp pierwszeństwa". Będzie nagroda?
A pocztą można? Na zlocie nie będę (brak urlopu i więcej godzin za kółkiem niż na zlocie).
No i niech maciej oficjalnie potwierdzi poprawność odpowiedzi. (Już sprawdziłem jak jest w PoRD ).
Dokładnie tak - A-7 to trójkącik "w dół", czyli "Ustąp pierwszeństwa przejazdu", a linia P-13 to te małe trójkącki, czyli linia warunkowego zatrzymania.
Troszeczke podepne się pod temat bo nurtuje mnie coś.
Mianowicie wyobraźcie sobie taką sytuacje na skrzyżowaniu (obrazek)
I teraz powstaje pytanie: Kto ma pierszeństwo? Czy pojazd niebieski czy brązowy?
Dla mnie sytuacja była by jasna gdyby nie ten pas co się zwęża, wówczas wiadomo że pojazd niebieski ma pierszenstwo (jest po mojej prawej stronie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum