No to teraz poszukaj zakresow temperatur w ktorych efektywnie pracuja oba rodzaje tych klockow. Z tego co pamietam te Ferrodo maja cos max 650 stopni a ATE max 550. Wiecone tarcze latwiej rozpraszaja temperature, ale to klocki maja wieksze znaczenie.
P.S
Chodzi oczywiscie o zachowaniu maksymalnego wspolczynnika tarcia w wysokiej temperaturze, bo klocki to sobie mozna rozgrzac do wyzszych temperatur. Chodzi o to w jakiej temp max trzymaja norme.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 22, 2008 16:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zgadza się tylko ze hamowanie z prędkości kolo 200km ta temperatura jest osiągana błyskawicznie test który podał kolega nie pokazuje nam praktycznie nic bo hamowanie z 120-0 seryjny zestaw nie zdarzy się nawet zagrzać co innego jak zwiększymy ta prędkość prawie dwukrotnie przy 120 klocek już jedzie na granicy temperatury dodaj do tego hamowanie bez abs lub noge w podłodze zamiast pulsacyjnego i masz szklisty klocek dzięki nacięciom lub wierceniom ten próg przesuwa się sporo w dół.
Tylko, ze co nam z tego, ze naciecia scinaja zeszklenie jak klocek jest kiepski i przy tych 500 stopniach ma minimalny wspolczynnik tarcia? Dlatego uwazam, ze zabieranie sie za tarcze bez odpowiednich klockow (sam autor wie tylko ze ma "te drozsze Textary) nie ma sensu. No i zdefiniowanie co oznacza "slabe hamulce", bo to, ze nie biora tak ostro jak np. w Megane 2 nie oznacza, ze sa slabe.
oczywiście masz racje jak już się zabierać to całościowo pół środki to kiepskie podejście. Odnośnie odczuć słabe, dobre każdy ma inne... na przykład dla mnie obecny zestaw jest tylko na poziomie dobrym do bdb dużo mu jeszcze brakuje, seria to poziom bardzo słaby...
Zauwazylem, ze wiele osob uznaje za dobre hamulce ktore biora mocno juz po delikatnym wcisnieciu (wspomniane Megane 2 takie ma). Dlatego niech autor napisze dlaczego wedlug niego sa slabe. Ja do cywilnej jazdy bym zalozyl gladkie ATE, Zimmerman (kiedys Brembo, ale jakosc gladkich mocno spadla) i klocki np. Ferrodo Premier, ATE. Powinno spokojnie wystraczyc.
Ja jezdzac ZRka wrzucilem EBC Greeny i byla duza poprawa w stosunku do seryjnych i takie rozwiazanie bym proponowal jezeli gosc nie ma kasy na porzadnego kita. Bo takie klocki dadza wiecej niz nawiercane chinskie tanie tarcze ktore btw maja o wiele wieksza tendencja do wyginania sie.
Wysłany: Wto Gru 23, 2008 09:22
może wrócimy do tematu ...
fabryczne hamulce ktore wlasnie mi sie koncza to tandeta nie czuje sie pewnie hamujac z duzych predkosic gduz momentalnie sie nagrzewaja skrajnie i pedał wpada w podłoge dlatego postanowilem całkowicie zmienic układ hamulowy na nowe czesci nowe zaciki na tył nowe tarcze z wyzszej połki i klocki + płyn ... pozostała mi tylko kwestia tarcz więc proszę o podpowiedz jakie tarcze wejda do mnie macie jakies numery preferuje nacinane lub nawiercane !
żebyś poczuł wyraźną różnice proponuje zrobić swap na większą tarcze np. od wersji Turbo 262mm lub pójść jeszcze dalej i zrobić przeszczep z Hondy Prelude ul Legend 282mm sam żałuje teraz ze tego nie zrobilem...
_________________ Tomcata na części info na PW
Ostatnio zmieniony przez dobryziom Wto Gru 23, 2008 10:03, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto Gru 23, 2008 11:03
dobryziom napisał/a:
żebyś poczuł wyraźną różnice proponuje zrobić swap na większą tarcze np. od wersji Turbo 262mm lub pójść jeszcze dalej i zrobić przeszczep z Hondy Prelude ul Legend 282mm sam żałuje teraz ze tego nie zrobilem...
może odracu merola AMG kupić ... lol
ja chce tylko dobre tarcze dobrać ! nic więcej reszte mam
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 11:01
dobryziom, to pewnie podpucha żeby zrobić następny wątek na 200 postów. Ja przeczytałam i stwierdzę, że nie odpowiem, bo będzie, że nie załapałam żartu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum