spekulacje ekonomiczne sa bezproduktywne.. latem 2008 mowiono ze na zime 2008/09 ceny paliwa dojda do 5pln i co mamy?? 3,30
mysle ze rzad w epoce recesji nie dowali akcyzy na LPG bo to na pewno w pewnym sensie dobije gospodarke a na tym nikomu nie zalezy (kolejna spekulacja ....zdrowo liczac jezeli instalka sie komus spokojnie zwroci w rok i chce potrzymac auto 2-3 lata to mozna sie skusic na LPG
zakladajac ze instalke zalozy dobry gaziarz to do zwrotu kosztow instalki nalezy dodac, +70pln do przegladu raz na rok, +40pln (+70pln z usluga) wymina filtrow raz na ~15000km. no i te swiece warto by wymienic conajmniej co 30000km, a juz na pewno po przekroczeniu 15000km robic im inspekcje osobiscie jesli cos szwankuje
_________________ 820ti Coupe raw power
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 01, 2009 21:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wszytsko zalezy ile jezdzisz. Ja zakaldalem jak benzyna kosztowala 4,50 a gaz 2,25. Przy moich przebiegach instalacja (sekwencja, zapalcilem cos kolo 2100zl) juz sie zwrocila (zakladalem w sierpniu). Jak jezdzisz malo, tylko po miescie to niewarto. jesli przebiegi wieksze, trasa itp. to nawet sie nie zastanawiaj. Zawsze bedzie taniej niz na benzynie.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pią Sty 02, 2009 21:24
greg-si napisał/a:
Jak dużo to może i załóż ten gaz ale dobrą sekwencje z gwarancją. Za 2,5 koła była instalacja vteca (o ile się nie mylę) z gwarancją na dwa lata lub 100tys km.
Tylko dobrą sekwencję... Za moją instalkę BRC powiedzieli 2.800 zł, gwarancja na 3 lata i to bez limitu kilometrów.
paff napisał/a:
zakladamy ze auto pali 10l Pb95 a na LPG sekwencyjnym spala 11l LPG + 1l Pb95 (start z zimnego).
Jaki kolego masz silnik, 1.8? Mój 1.6 przy raczej dynamicznej jeździe pali do 8,5l benzyny i 9,5l LPG.
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
truten23, - wartosc 10l przyjeta dla uproszczenia obliczen, nie chcialem bawic sie w ulamiki . a co do Twojego spalania to chyba wynika z tego ze mieszkasz w malej miejscowosci, nie zakorkowanej i pewnie troszke tras jezdzisz. moje miasto Bydgoszcz jak kazde inne polskie miasto podobnego rozmiaru ostatnim czasem jest rozkopywane i remontowane i spalanie juz nie jest takie fajne.
moja torpeda spala 10l Pb95 w miescie i okolo 7.5l na trasie (90% czasu z klimą, bo albo sie latem chłodze albo jesienią/zima osuszam szyby zeby nie parowaly, a nie chce mi sie co chwile klimy wlaczac/wylaczac). podejzewamy ze gdybym mial silnik 1,6 a nie 1,4 to moje spalanie moglo by spasc, ten silnik jest kapke za slaby na to auto, chyba ze smigasz jak ostatni emeryt i nie korzystasz z tego co fabryka dala (nie, nie jezdze do odcinki jakby ktos pytal) :jezor:
a co do zwracalnosci LPG to najszybciej zwraca sie tym co jezdza duzo i to po miescie, bo na trasie przy ogolnie nizszych spalaniach tak Pb95 jak i LPG roznica spada
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 17:51
paff napisał/a:
a co do Twojego spalania to chyba wynika z tego ze mieszkasz w malej miejscowosci, nie zakorkowanej i pewnie troszke tras jezdzisz.
Masz rację
Mieszkam na wsi, dojeżdżam do pracy ponad 20km do Buska. I faktycznie więcej trasy.
Co do mojego stylu jazdy to z każdego biegu krącę tak do ok. 3,500, czesem więcej i raczej wykorzystuję wyzwoloną w ten sposób moc
paff napisał/a:
a co do zwracalnosci LPG to najszybciej zwraca sie tym co jezdza duzo i to po miescie, bo na trasie przy ogolnie nizszych spalaniach tak Pb95 jak i LPG roznica spada
Mnie zwróciło się już około połowy ceni po ponad roku śmigania
Ale koledzy, jak tam uważacie, ale raczej sekwencja. Kto ma ten wie czemu
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum