Pomógł: 31 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 381 Skąd: ANGLIA
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 20:03
BoloSr napisał/a:
bzdury opowiadasz to jest patent forda i napewno nie ma takiego czegos w VW cos koledze sie pomerdalo z ta ciepla szyba chyab tam ogrzewanie szybciej dzial niz a R albo innych autach ale napewno to nie jest ogrzewana przednia szyba
Pacz kolego co jeszcze znalazłem Poczytaj opis.
Pozdrawiam.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Zaskakujące jest to. Patent na ogrzewaną przednią szybę ma FORD i nikt nie może tego zastosować? Ciekaw jestem czy w samochodach za ponad milion złotych też tego nie ma.
Prawdopodobnie patent ma Ford, ale inne firmy wykupuja prawa do stosowania tego patentu w swoich modelach (np. VW do wykorzystania w passacie). Tak samo jest na przyklad z automatycznym wylaczaniem swiatel po wyjeciu kluczykow ze stacyjki, patent na to ma Fiat, a inne firmy wykupuja od niego prawa do korzystania z takiego bajeru .
No ale ja byłem przekonany, że mam ogrzewanie przedniej szyby w moim R75. I nie dlatego, że mi ktoś kit wciskał. Mam dwa przycisku na panelu jeden od tylnej drugi od przedniej szyby. Dmuchawa na szybie przedniej działa, gdy jest włączony wentylator, a szyba o wiele szybciej odmarza gdy włączę ten przycisk na panelu. Więc jak to jest w końcu, może jednak mam ogrzewaną przednią szybę
_________________ jarek
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 08:47
jarek73 napisał/a:
No ale ja byłem przekonany, że mam ogrzewanie przedniej szyby w moim R75. I nie dlatego, że mi ktoś kit wciskał. Mam dwa przycisku na panelu jeden od tylnej drugi od przedniej szyby. Dmuchawa na szybie przedniej działa, gdy jest włączony wentylator, a szyba o wiele szybciej odmarza gdy włączę ten przycisk na panelu. Więc jak to jest w końcu, może jednak mam ogrzewaną przednią szybę
podejrzewam ze to jest przelaczenie nawiewu bardziej nan przednia szybe czy cos w tym rodzaju a nie ogrzewanie niej tak jak tylna
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 08:56
jarek73 napisał/a:
A widzisz pod swiatlo paseczki takie cienkie falowane od gory do dolu na szybie?
A przycisk to od klimatronika - nawiew na przednią szybę.
Pewnienatej samej zasadzie ktoś napisał w ogłoszeniu, że R827 z 1989 roku ma ogrzewanie przedniej szyby.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 20:13
Wydaje mi się, że Ford montuje szyby jak to powiedzieć klejone a między szybami jest mata grzewcza (to te paski jak się dobrze przyjrzysz) a to w R75 to daje tylko mocniejszy nawiew na przednią szybę. To nie ma nic wspólnego z patentem Fordowskim.
Zaskakujące jest to. Patent na ogrzewaną przednią szybę ma FORD i nikt nie może tego zastosować? Ciekaw jestem czy w samochodach za ponad milion złotych też tego nie ma.
Sorki ale mój kuzyn jezdzi oplem astrą i powiem ci że on w niej ma grzaną przednią szybe i co wy na to po co te dyskusje
Patent daje się na konkretne wykonanie danej rzeczy - "technologię", a nie na pomysł ogólnie - "ideę".
Nie można opatentować koła, ale sposób wykonania konkretnej opony tak.
Ford był pierwszy, ale możliwe, że inni już znaleźli inną technologię lub płacą Fordowi i tyle.
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 12:14
W R75 mamy funkcję odmrażania lub szybkiego odparowywania szyb, nie tylko przedniej.Do tego służy ten przycisk o którym pisze jarek73.System jest bardzo skuteczny
przynajmniej w moim R75.Nie ma elektrycznego ogrzewania , a ogłoszenidawcy chyba celowo mylą pojęcia .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum