A jak rozwiązać problem z wilgocią w bagażniku? Jak znaleść podobny temat na forum bo mam z tym problem;/
Temat wody w bagażniku był poruszany na forum wiele razy. U mnie leje się przez zamek w klapie co było trudne do namierzenia bo wszędzie zawsze było sucho a pojawia się woda w okolicy koła zapasowego. Polecam zdjąć wszystkie elementy tapicerki i z latarką do bagażnika podczas gdy ktoś będzie polewał rowerka.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2006 Posty: 261 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 16:31
Zdjąłem wszystkie elementy tapicerki bagażnika i odkryłem ze woda leje się przez lewą tylnią lampę...bo po lewej stronie na tapicerce jest pleśń;/ w bagażniku w luce gdzie mieści się koło zapasowe pod czarna obudową znajdują się 2 puszki z duża ilością kabli. Puszka po prawej stronie(wg mnie od radia bo podłączona jest tam antena) była wilgotna i przewody były w wodzie. Wszystko wytarłem i rozwińąłem z taśmy izolacyjnej aby mogły wyschnąć. Czy ta wilgoć mogła coś uszkodzic czy objawy o których pisałem wcześniej mogą być tym spowodowane?
Jest nadzieja że nic się nie stało tylko to osuszyć zabezpieczyć żeby woda już nie leciała (gdzieś czytałem na forum że jakieś uszczelki przy lampach lubią być nieszczelne) i bezwzględnie wszystkie wtyczki rozpiąć i wyczyścić bo zardzewieją a wtedy klops, popryskać wtyczki sprejem Kontakt lub co najmniej WD40 pozapinać i powinno być git
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2006 Posty: 261 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 17:22
To lampe tylnia to mozna silikonem uszczelnić prawda? A jak wyjąć żeby nie uszkodzić tą wtyczkę od radia? Bo mam z nią problem...jest narysowane żeby podważyć śrubokretem do góry ale później nie wiem co zrobic;/ poradzcie jak wyciągnąć tą dużą wtyczke od puszki od radia? Kable wysuszyc suszarka i zaizolowac pożądnie taśmą izolacyjna?
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 21:14
patrysgn napisał/a:
Może mnie kopnąć?:
nie, ale może spowodować zwarcie. Do czyszczenia styków elektrycznych użyj Kontakt W lub coś podobnego na bazie specjalnego alkoholu, do kupienia w sklepie dla elektroników - spray do czyszczenia styków (to też przewodzi prąd ale odparowuje do sucha). Po WD elementy zostają natłuszczone i kurz/brud będzie się kleił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum