a czy założenie starego dekla z czterema szczotkami na nowy silniczek na którym są tylko dwie szczotki rozwiąże problem i będzie tak jak w oryginale działało???
nie podejrzewam, że jest jeszcze kwestia zupełnie innego nawinięcia uzwojeń stojana/wirnika
_________________ Pozdrawiam - Brt
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 14:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
czy wiecie jaki rezystor dobrać do tego silniczka?
Ja jak potrzebowałem rezystor do swojego wentylatora(od Rovera) znalazłem na tej stronie
http://www.rezystory.net/ zadzwoniłem i doradzili jaki dobrać.
[ Dodano: Wto Lip 28, 2009 18:56 ]
Cytat:
Czyli mam rozumieć że masz silnik z dwoma przewodami a nie z czterema?
"SI" tak mój wentylator jest dwu biegowy( czyli przewodowy) z podłączonym rezystorem.
"SI" tak mój wentylator jest dwu biegowy( czyli przewodowy) z podłączonym rezystorem.
Czyli masz założony silnik z benzyny i problem ze szczotkami z głowy.
Filip napisał/a:
Ja jak potrzebowałem rezystor do swojego wentylatora(od Rovera) znalazłem na tej stronie
http://www.rezystory.net/ zadzwoniłem i doradzili jaki dobrać.
Sknerko, a czy założenie starego dekla z czterema szczotkami na nowy silniczek na którym są tylko dwie szczotki rozwiąże problem i będzie tak jak w oryginale działało???
nie sadzę zeby taki patent dało się zrobić bo może być inny komutator i inne uzwojenia sądzę ze nawet na pewno są inne uzwojenia.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
różnica komutatora polega chyba tylko na ilości rowków, im więcej rowków tym silniczek szybszy? A jak się mają uzwojenia do ilości szczotek? elektronik powiedział że mój patent to dobry pomysł ale zawsze lepiej jest się poradzić jeszcze kogoś aby silniczek nie poszedł z dymem
różnica komutatora polega chyba tylko na ilości rowków, im więcej rowków tym silniczek szybszy? A jak się mają uzwojenia do ilości szczotek?
1. Nie zapominaj o stojanie ilość i wielkość magnesów musi być tak dobrana aby się pokrywały z polaryzacją komutatora
2. I tak musisz spowolnić wentylator gdyż jak mu dodasz szczotek to teoretycznie jeszcze go przyspieszysz. Wiec sądzę że łatwiejsze jest dobranie rezystorów niż ingerencja w nowy wentylator
2. I tak musisz spowolnić wentylator gdyż jak mu dodasz szczotek to teoretycznie jeszcze go przyspieszysz. Wiec sądzę że łatwiejsze jest dobranie rezystorów niż ingerencja w nowy wentylator
Zgodzę się łatwiej dostać nowy rezystor no i TANIEJ
Oki dzięki za porady, dowiadywałem się także o dobór rezystorów w sklepie w W-wa Wesoła ze strony www.rezystory.net Pan Andrzej doradził rezystory od 0,22R do 1R;
10W-20W. W zależności od modelu samochodu.
Cena od 2,00zł do 5,00zł/szt.
Co o tym myślicie? Dodam, że mój nowy silniczek to koreańska podróbka wentylatora chłodnicy wody od chryslera voyagera rocznik od 2001 d0 2004
nawiązując do problemów z klimą
Jakiś czas temu(ok.tygodnia)odebrałem swojego Roverka z serwisu od uszczelniania układu klimatyzacji(bo przy poprzednim napełnianiu dwa tygodnie wcześniej nie dostrzegli,że jest nieszczelna) brakowało gazu i to PODOBNO było przyczyną że wentylator się nie włączał i cały układ nie działał .
Ogólnie wszystko byłoby ok, ale........ często(prawie zawsze) klima uruchamia się około 3 do 5 minut od momentu jej włączenia!!! i znowu Co może być powodem ??
Pan Andrzej doradził rezystory od 0,22R do 1R;
10W-20W. W zależności od modelu samochodu.
Moc rezystora 10-20W to zdecydowanie za mało!!!! Padnie Ci szybciej niż szczotki w oryginalnym silniku....
Kup rezystor o mocy nie mniejszej niż 75W, a najlepiej 100 lub więcej.
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum