Wysłany: Pią Sie 21, 2009 18:20 [R620] Jaki amortyzator na tył ??
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam!
dzisiaj bylem na przegladzie technicznym mojego R620 i okazalo sie ze mam do wymiany prawy tylni amortyzator:(
Teraz moje pytanie - jaki amortyzator byscie polecili - firma, gazowy czy olejowy??
Najlepiej nie drogi ale dorbry:))
Dzieki z gory za podpowiedzi!
Pozdrawiam!
Michal
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lut 05, 2011 01:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 18:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
raczej takich to nie ma
zdecydowanie nie polecam KAYABA, w moim Golfie wytrzymały nie całe pół roku
każdy chwalił KAYABA ale to przereklamowana marka i siada
jak chce się mieć dobre to niestety trzeba wyłożyć trochę kasy
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 09:26
szosownik napisał/a:
sq6owm napisał/a:
Najlepiej nie drogi ale dorbry:))
raczej takich to nie ma
zdecydowanie nie polecam KAYABA, w moim Golfie wytrzymały nie całe pół roku
każdy chwalił KAYABA ale to przereklamowana marka i siada
jak chce się mieć dobre to niestety trzeba wyłożyć trochę kasy
Nie rozumiem, amory montowane między innymi w Toyota Camry i przez GM w pierwszym montażu sprawują się rewelacyjnie. Prawdopodobnie trafiłeś na wadliwy egzemplarz, co z gwarancją ? Kayaba nie jest chińska firmą produkującą buble, Japończycy mają podejście do jakości i jak kupować amory to szczerze polecam Kayaba excel-G ze względu na komfort jazdy jaki oferują.
Bilstein B4 - jak dobrze pamiętam są to amortyzatory gazowe stosowane do aut w których twardość zawieszenia ma zasadnicze znaczenie. Czy takie chce pytający ?
_________________ ^_-
Ostatnio zmieniony przez Immq Sob Sie 22, 2009 09:32, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 09:42
Kayaba to bardzo dobre amortyzatory, nie można się do niech doczepić. Faktycznie, najwyraźniej trafiłeś na wadliwy egzemplarz, to się zdarza zawsze, nie ma idealnych części. Bilstein B4 to takie "dobre zamienniki", jeśli ma być tanio, a dobrze to faktycznie Bilstein będzie dobrym rozwiązaniem.
Ja osobiście polecam KoniSport. Mają regulację twardości, ale to już spoooory wydatek. Z tańszych, z których powinieneś być zadowolony to pozostają Bilsteiny B4 lub Kayaba (lub twardsze, ale i droższe Bilsteiny B6, ale tu też musiałbyś wymienić przód oraz sprężyny). Kayaba i Bilstein B4 to mniej więcej porównywalne amorki więc co nie wybierzesz to będzie dobrze.
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 10:08
Z mojej strony zostane przy Excel-G,amory Bilstein B4 jako gazowo-olejowe mają twardszą charakterystyke przez co komfort jazdy zostanie obniżony, znacząco ? zależy gdzie jezdzimy, na autostrady i drogi krajowe polecam jak najbardziej B4, w miastach już nie będziemy tak zadowoleni.
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 10:21
Nie zgodzę się z Tobą. Akurat w 600 mam, zarówno na przodzie jak i tyle, B4 i komfort z jazdy jest taki sam jak był. Auto jeździ płynnie. Pamiętaj, że zawieszenie w 600-tce jest inne niż w 45. Amorki to tylko jeden z czynników wpływający na miękkość/twardość zawieszenia. W 600 nie odczuje się większych zmian, bo są tam bardziej miękkie sprężyny niż w 45 i do tego jeszcze auto jest cięższe. Mam oba te modele i mam bezpośrednie porównanie podczas jazdy po mieście i miejskich dziurach.
OK to rozumiem ze Bilstein B4 bedzie w sam raz:)
Mam dodatkowe pytanie , poniewaz na badaniu technicznym tylko ten jeden wypadl kiepsko , czy jak wymienie tylko ten jeden amortyzator a pozostale beda innej marki (nie mam pojecia jakie tam sa) to bedzie mialo jakies znaczenie?? czy nalezalo by wymienic dwa z tyłu??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum