Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 19:24 [R25 2.0 IDT '00]Problemy z ruszaniem, "muli"
Witam,
Jestem świeżym posiadaczem Rovera 25 z silnikiem diesla (szczegóły). Dotychczas jeździłem głównie samochodami z benzynowymi silnikami i być może stąd moje pytanie... Otóż - zaraz po ruszeniu jest bardzo długi moment, kiedy auto praktycznie "nie jedzie". Zanim samochód zacznie się rozpędzać mija zauważalna chwila. Irytuje mnie to, bo przywykłem do dość dynamicznego ruszania ze świateł...
Ogólnie samochód jest bardzo dynamiczny i fajnie wciska w fotel ale dopiero jak zadziała turbina. Efekt powolnego ruszania da się ominąć wchodząc lekko na obroty przed puszczeniem sprzęgła ale to chyba nie o to chodzi...
Czy da się coś z tym fantem zrobić? Czy ten silnik tak ma, czy to jest objaw jakiejś usterki?
Według informacji znalezionych na forum można wgrać inne mapy - czy taki zabieg pomoże? Robił to ktoś w Szczecinie? Jeżeli tak, to proszę o informacje gdzie i za ile
Podsumowując - ten typ tak ma, czy powinienem się martwić?
pozdrawiam
S.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Wrz 05, 2009 19:37, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 19:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Stefan - mówiłem Ci już prze telefon kiedyś, że masz siadnięty przepływomierz !!!!!!!!!!!!!!!! na 1000 %
Hej, dzięki za potwierdzenie ale Rovera mam od kilku tygodni - więc to raczej nie mi to mówiłeś przez telefon
Jutro odepnę wtyczkę i sprawdzę.
[ Dodano: Pon Wrz 07, 2009 21:32 ]
Sprawdziłem. Odłączenie przepływomierza spowodowało, że autko inaczej reagowało na gaz ale raczej różnica była niewielka jeżeli chodzi o ruszanie. Zupełnie przestał się tak fajnie zbierać.
Wniosek - przepływomierz jest ok.
Odkryłem, że powodem uczucia, że auto na początku nie jedzie jest luz na pedale gazu. Po prostu - pedał w początkowym zakresie ruchu nie działa.
Przeszukałem forum i sugerowane rozwiązania to:
- linka do wymiany
- sprawdzić, czy gdzieś nie haczy przy przepustnicy
- przyzwyczaić się
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum