Wysłany: Sro Paź 07, 2009 12:13 [Ubezpieczenia] dopisanie osoby do dowodu
Mam pytanie, chcę dopisać narzeczoną do dowodu rejestracyjnego i moje pytanie brzmi, czy zwiększy się moja opłata ubezpieczeniowa, czy raczej nie powinna? Narzeczona posiada prawo jazdy od bierzącego roku, także nie ma zniżek, itp.
Druga sprawa, to czy za dopisanie do dowodu wpsółwłaściciela trzeba ponosić jakieś koszty?
No i jak wygląda kwestia załatwienia tej sprawy?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 12:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 12:17
W moim przypadku nic nie kosztowało. pani w komunikacji wpiszę osobę jako współwłaściciela.
Opłata nie wzrośnie bynajmniej u mnie tak się nie stało (HDI asekuracja)
tylko bedą znizki wpływały na tą osobę..
W moim przypadku nic nie kosztowało. pani w komunikacji wpiszę osobę jako współwłaściciela.
dokladnie tak. Korzysci odniesie osoba dopisana, czyli w tym przypadku narzeczona bo bedzie dla niej pracowal okres od momentu dopisania na poczet ewentualnych znizek.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 03 Lip 2008 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 12:39
ywis napisał/a:
czy zwiększy się moja opłata ubezpieczeniowa, czy raczej nie powinna? Narzeczona posiada prawo jazdy od bierzącego roku, także nie ma zniżek,
to zalezy od towarzystwa.
niektore biora pod uwage tylko wlasciciela "korzystniejszego", ale wiekszosc ubezpieczycieli patrzy na obydwu wlascicieli i jesli jednen posiada prawko krocej niz np 2 lata (moze byc tez 3 albo i wcale- w zaleznosci od wlasnych taryf) naliczy zwyzke. podobnie jesli wspolwlasciciel bedzie mial mniej niz 25 lat (ta granica tez u kazdego TU jest inna).
nie mniej jesli chcesz, zeby narzeczonej zbieraly sie juz znizki, to zdecydowanie warto- jesli bedzie chciala za jakis czas kupic wlasne auto ubezpieczenie bedzie kosztowalo ja mniej.
Ech. To w ogóle jest złodziejstwo, bo część towarzystw nie patrzy na dowód, tylko pyta, czy autem będzie jeździła osoba poniżej 25 roku życia lub mająca prawko mniej niż 3 lata i jeśli odpowiedź jest "tak", to dowala od 10 do 30%, a jak się nakłamie, to potem przy szkodzie każą dopłacać do składki.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 03 Lip 2008 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 13:31
maciej napisał/a:
część towarzystw nie patrzy na dowód, tylko pyta, czy autem będzie jeździła osoba poniżej 25 roku życia lub mająca prawko mniej niż 3 lata
ale taka osoba nie jest wspolwlascicielem tylko uzytkownikiem- nie ma jej w dowodzie. wtedy jest tylko ta zwyzka za uzytkownika, ale juz nie ma tej, ktora dostaje wspolwlasciciel.
Rozumiem, że skarbówka nie będzie się czepiać i nie będę musiał im nic płacić?
No to jutro śmigam do wydziału komunikacji dopisać moją narzeczoną. Ubezpieczenie mam również w HDI, więc ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum