Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 13:38
Cytat:
joemax77 napisał/a:
u mnie raczej filtr do wymiany, nie wchodzi na obroty i gasnie
też tak myślałem ale zabieg który opisałem pomógl.
U mnie też obyło się bez wymiany filtra paliwa. Na szczęście miałem w baku ok. 1/4 paliwa, gdy zamarzło. Dziś zapaliła się rezerwa, więc nie jest źle - udało się uruchomić samochód i wyjeździć to świństwo
Cytat:
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: czy jak za dużo tego preparatu naleję to czy nie zaszkodzi silnikowi
Dla mnie odpowiedź nie jest jednoznaczna. Na poprzednim depresatorze (Xeramic), było napisane, że przedawkowanie niczym nie szkodzi. Na obecnym (Skydd), jest wyraźnie zaznaczone, żeby nie przekraczać dawki 100ml na 100l. ropy.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 13:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dla mnie odpowiedź nie jest jednoznaczna. Na poprzednim depresatorze (Xeramic), było napisane, że przedawkowanie niczym nie szkodzi. Na obecnym (Skydd), jest wyraźnie zaznaczone, żeby nie przekraczać dawki 100ml na 100l. ropy.
na to wychodzi że to zależy od dodatku i trzeba czytać instrukcję na opakowaniu
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 22:16
magneto napisał/a:
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: czy jak za dużo tego preparatu naleję to czy nie zaszkodzi silnikowi
więc tu są dwie opinie. Producenci dodatków twierdzą ,że one są bezpieczne , natomiast konstruktorzy silników nie zalecają dodatków chemicznych do paliwa, bo jest ich już wystarczająca ilość dodana w rafinerii,a przedawkowanie prowadzi do zmiany składu paliwa, tym samym do wpływu na charakterystykę pracy silnika i błędne odczyty czujników ( np. czujnika spalania stukowego ) co grozi awarią jednostki.Wspominają też o możliwości rozpuszczania niektórych uszczelnień w silniku.
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 21:11
SeniorA napisał/a:
Producenci dodatków twierdzą ,że one są bezpieczne , natomiast konstruktorzy silników nie zalecają dodatków chemicznych do paliwa, bo jest ich już wystarczająca ilość dodana w rafinerii.
No coz, chyba raczej powinna byc dodana odpowiednia ilosc, ale sadzac po wielu postach tak sie nie dzieje. Skoro mam zatankowane letnie paliwo w grudniu to dodanie do niego depresatora tworzy z niego automatycznie paliwo zimowe prawda? Wiec wszystko pasuje, nawet to, ze jak zwykle przerabane ma zwykly kierowca.
P.S Filtr wymieniony, depresator dolany, paliwo dotankowe i smiga jak zwykle
Dzieki wszystkim za pomoc!
_________________ Wiem coraz więcej, ale tylko dzięki Wam.
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 10:40
Rafinerie produkują paliwa letnie i zimowe ( nawet benzynę modyfikują na okres zimowy ), tylko , że w grudniu to już dawno nie powinno być letniego paliwa na stacjach w naszym klimacie.
tylko , że w grudniu to już dawno nie powinno być letniego paliwa na stacjach w naszym klimacie.
tak zgadza się ale przecież go nie wyleją do rowu bo to jest kasa więc siedzą cicho aż się skończy i dopiero wtedy przywiozą zimowe
a wracając do benzyny to u mnie jeden gość leje 20l Pb na 60l ropy
Rafinerie produkują paliwa letnie i zimowe ( nawet benzynę modyfikują na okres zimowy ), tylko , że w grudniu to już dawno nie powinno być letniego paliwa na stacjach w naszym klimacie.
Znaczy że co? Na zimę słabiej rozcieńczają? Przepraszam, ale jakoś nie mogę się wyzbyć skojarzeń z ujawnianymi co i rusz aferami... To chyba nie dotyczy wyłącznie polskich stacji. Jak pisałem w innym temacie paliwo z niemieckiego Aralu kilka dni temu po przyjeździe do Polski dało mi mocno popalić (diesel). Jako że miałem już w zasadzie tylko rezerwę po przyjeździe zalałem do pełna na Orlenie wcześniej wlewając całe opakowanie formuły do diesla marki stp. Koszt kilkanaście złotych na bak a efekt jak dla mnie zadowalający bo po tym zabiegu nie miałem już żadnych problemów a było około -17 - 20 stopni w nocy. Być może w tej buteleczce jest zwykła benzyna, denaturat, cokolwiek... ale działa
Nie chcę tutaj niczego specjalnie promować bo nie mam w tym żadnego interesu, ale gdybym też chciał zdobyć specyfiki opisywane czasami przez Kolegów, musiałbym się trochę najeździć, i kombinować jakie dawki wlewać na cały bak, na 15 litrów, 35, itp, itd...
Osobiście nie mam na to czasu. Zawsze preferuję środki jak najprostsze i skuteczne.
Nasze auta NAPRAWDĘ są takie same jak inne . Nie potrzebują cudów, tylko odpowiedniej opieki jak każdy inny pojazd który chce być sprawny...
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 12:18
Witam wszystkich
Przepraszam ze odswiezam stara sprawe, ale ona powrocila. Czy jest taka mozliwosc, ze znowu zamarzlo paliwo, wytracila sie parafina i zablokowala filtr paliwa? Znowu skoki obrotow, gasniecie przy ruszaniu itd. Stalo sie to jakis tydzien temu. Przed swietami filtr wymienilem i wszystko bylo ok. Przyznaje, ze po ostatnim tankowaniu nie dolalem depresatora i moze dlatego? Czy w zbiorniku mogly sie zebrac jakies nieczystosci i one to powoduja? Paliwo zawsze tankuje w porzadnych stacjach, o ile takie jeszcze istnieja w co zaczynam watpic.
_________________ Wiem coraz więcej, ale tylko dzięki Wam.
Witam,
z roku na rok problem z gasnieciem podczas jazdy sie powtarza. w tym roku na pierwsze mrozy samochod stal bo zdechl w czasie jazdy. Na mrozy ktore sa teraz sie przygotowalem bo dolalem 5 litrow benzyny 98 do pelnego zbiornika ropy. Mimo wszystko to nie wystarczylo .. co mozna dalej z tym zrobic ? samochod stoi na parkingu..
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 121 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 19:34
yagher napisał/a:
co mozna dalej z tym zrobic ? samochod stoi na parkingu..
Dolać Skydda lub inny depresator i czekać na wyższe temperatury. Złożyć ogień pod bakiem ogrzać bak farelką jak jest możliwość, polewać filtr paliwa wrzątkiem, naładować akumulator itp. etc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum