Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 10:20 [R200 1.4SLI 93r] Duże spalanie, brak mocy cd.
Witam
Nie chciałem zakładać nowego tematu - tu jest stary http://www.roverki.pl/forum/viewtopic.php?p=95363
ale jak napisałem w starym to on tylko edytował moje wcześniejszego posta.
Był bym wdzięczny, jak by ktoś połączył oba moje tematy. Z góry dzięki.
A więc przejde do sedna sprawy.
Jestem po wymianie sondy i nie czuje poprawy osiągów, jest tak jak bylo przedtem, oto stara sonda :
Kolejna rzecz jaką sprawdze to czujnik temperatury cieczy, chciałem podpiąć zamiast czujnika zwykły rezystor - około 330ohm, jeżeli nie będzie róźnicy to znaczy ze czujnik jest sprawny. Dodam, że jakieś 2 tygodnie temu odłączyłem czujnik na pracującym silniku, obróty lekko się podniosły tak gdzieś o 150 obrotów na minute - prawidłowy objaw ?
Przy okazji sprawdze czujnik temperatury powietrza, o jakiej wartości trzeba dać rezystor ?
Pozdro
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 10:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 11:27 Re: [R200 1.4SLI 93r] Duże spalanie, brak mocy cd.
adik1986 napisał/a:
Jestem po wymianie sondy i nie czuje poprawy osiągów, jest tak jak bylo przedtem
Pozdro
Witaj
Miałam podobny problem ... praktycznie moje autko nie miało mocy ... Byłam w kilku warsztatach i wkoncu podpieli go pod kompa : wyszło że to wina pompy paliwowej - nikt wczesniej nie wpadl na tak genialny pomysł
Od tego momentu działa bez zarzutu.
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 11:32 Re: [R200 1.4SLI 93r] Duże spalanie, brak mocy cd.
Kitty_Kraków napisał/a:
adik1986 napisał/a:
Jestem po wymianie sondy i nie czuje poprawy osiągów, jest tak jak bylo przedtem
Pozdro
Witaj
Miałam podobny problem ... praktycznie moje autko nie miało mocy ... Byłam w kilku warsztatach i wkoncu podpieli go pod kompa : wyszło że to wina pompy paliwowej - nikt wczesniej nie wpadl na tak genialny pomysł
Od tego momentu działa bez zarzutu.
Zdaje się, że na poprzednim spocie w Warszawie był ktoś, kto mówił, że miał taki sam problem i chyba też w 416 Si - pompa dawała 1,5 zamiest 3 barów i efekty były takie, że autko działało, ale miało problemy z mocą itp.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
adik1986 [Usunięty]
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 21:02
piter34 napisał/a:
Sprawdziłeś w ogóle, czy ta stara była niesprawna?
Tak, na wolnych 0,36V, a przegazowania 0,32-0,63V.
Czytając w necie, ludzie mieli problemy ze spalaniem, sprawdzali miernikami sondy i było pare przypadków, że wskazania na mierniku kwalfikowały sonde jako dobrą, a po wymianie sondy okazało się, że jednak stara była nie sprawna, więc przy sprawdzaniu miernikiem zachowałbym pewien dystans.
Co do pompy paliwa - myślałem, że może juz nie domagać, uwzględniałem też zapchany katalizator, przestawiony rorząd, ALE gdy odpali się silnik i ruszy to jest zdecydowanie żwawszy, ale jak nagrzeje się do około 40stopni, to robi się muł.
Byłam w kilku warsztatach i wkoncu podpieli go pod kompa : wyszło że to wina pompy paliwowej - nikt wczesniej nie wpadl na tak genialny pomysł
Czy twoje kłopoty miały podobny przebieg :
OOOOOOOOOOOOO taki jak już pisałem wcześniej !!!!!!!
Zaciekawiło mnie to ponieważ mechanik bez sprawdzenia kompem , a mam to w planie (Radzionków ) też wspomniał o możliwości uszkodzenia właśnie pompy paliwowej i te braki w ciśnieniu paliwa stąd w pierwszym momencie diagnoza o wymianie regulatora ciśnienia która w rezultacie poprawiła sytuacje ale jej nie uleczyła .
Czytając w necie, ludzie mieli problemy ze spalaniem, sprawdzali miernikami sondy i było pare przypadków, że wskazania na mierniku kwalfikowały sonde jako dobrą, a po wymianie sondy okazało się, że jednak stara była nie sprawna, więc przy sprawdzaniu miernikiem zachowałbym pewien dystans.
To nie dotyczy Twojego przypadku. U Ciebie miernik jednoznacznie wskazał na padniętą sondę
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum