Wysłany: Sob Sty 16, 2010 21:30
witia24 napisał/a:
pewnie czujnik zepsuty,
Czujniki są połączone szeregowo ze sobą i zegarami ,dlatego jak jeden jest zepsuty, to wskaźnik pokazuje 0 , a lampka ostrzegawcza się świeci. Jak niema tych objawów to czujniki są dobre.
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SeniorA Nie Sty 17, 2010 10:21, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 22:27
Nie wiem czy jest jakaś konkretna pojemność rezerwy, ale wydaje mi się, że jest tak jak napisał domel-x. Kontrolka rezerwy zaczyna świecić, gdy przy danym średnim spalaniu będziesz mógł przejechać mniej niż chyba 100km( dokładnie nie pamiętam, bo od 2 miesięcy samochód mam w naprawie ) Np. masz w baku jeszcze ok.7l paliwa. Po odpaleniu, ruszasz... zaświeci się kontrolka(średnie spalanie jest duże). Ale wyjechałeś w trasę, poza miasto,spokojnie jedziesz np.90km/h i kontrolka gaśnie, bo w tym momencie,przy średnim spalaniu przypuśćmy 5,5 L/100km na paliwie które pozostało w baku przejedziesz jeszcze np. 150km. Tak to wg. mnie działa
Pozdrawiam
latem zdarzyło mi się jechać nawet jak zasięg było "0 km". Przy mrozie -17parę dni temu auto mi stanęło jak miałem jeszcze 20 km zasięgu -myślałem że dojadę do stacji... ale nie dojechałem.
mp
kontrolka zapala sie zawsze jak komp stwierdza że przy danym zużyciu i stylu jazdy przejedziesz 87km, sprawdziłem kiedyś to tak, że zacząłem strasznie delikatnie jechać zaraz po zaświeceniu się kontrolki - max ecodriving i po 10km zgasła z powrotem a komp pokazał że paliwa mam jeszcze na ponad 100km, ale było to latem
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
to bardzo malo n atej rezerwie przejedzie astra 2,0 dt to 100 kilosa lekko robilem i niewiem ile jeszcze tam zostawalo i jakos specjalnie nie oszczedzalem gazu,
jak dlamnie to ten rover troszke duzo pali ale juz jest za puzno autko kupione i troszke zaiwestowane.
na rezerwie przejechałem kiedyś 120km i jeszcze jechał a komp pokazywał zasięg 1km albo 0 albo 2 zależy czy hamowałem silnikiem czy przyspieszałem. Astra 1.6 benzyna jedzie na rezerwie 100km i ani dudu więcej sprawdzone przez kumpla kilka razy
MG TF 160 srebrny pocisk
rezerwa nie zależy od ilości litrów tylko komp ją wylicza na ilość kilometrów do przejechania "obecnym " stylem jazdy i jak stwierdzi że na tej i lości paliwa przejedziesz tyle ile on ma wprogramowane jako rezerwa to zapali lampkę i wyświetli komunikat. Czyli jak deptasz mu ostro to u ciebie będzie rezerwa przy 10l a jak ktoś jeździ delikatnie to u niego zapali sie przy 7 czy 8l.
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 12:08
sknerko napisał/a:
rezerwa nie zależy od ilości litrów tylko komp ją wylicza na ilość kilometrów do przejechania "obecnym " stylem jazdy i
tu są dwie sprawy. Jedna, to kontrolka zapala się jednakowo we wszystkich R75 przy określonej objętości paliwa w zbiorniku ( 15 % ). Druga ,to określenie zasięgu możliwego do przejechania tym stylem jazdy na tej ilości/objętości paliwa w zbiorniku i tu już przelicza komp.
tu są dwie sprawy. Jedna, to kontrolka zapala się jednakowo we wszystkich R75 przy określonej objętości paliwa w zbiorniku ( 15 % ). Druga ,to określenie zasięgu możliwego do przejechania tym stylem jazdy na tej ilości/objętości paliwa w zbiorniku i tu już przelicza komp.
No to mamy różne auta
Mam tak wsiadam przekręcam kluczyk i zapala się co tam musi, odpalam i mówi mi ze mam rezerwę, (sprawdzam zasięg coś ok 70km pokazuje) ruszam silnik się rozgrzewa i kontrolka rezerwy gaśnie (sprawdzam zasięg 87km pokazuje). Gaszę auto, ponownie przekręcam kluczyk i zapala się co powinno ale rezerwa już nie zasięg nadal 87km więc coś nie halo z twoja teorią 15%. Kumple sie czasem ze mnie śmieją ze auto "dotankowuje" samo podczas jazdy bo mi kontrolka rezerwy gaśnie a potrafi mi pokazać jak bardzo zimno jest że zasięg 60km a jak sie rozgrzeje to ponad 120km i kontrolkę zgasi
MG TF 160 srebrny pocisk
prawda. w mieście mi się zapala a kilkanaście kilometrów później po wjechaniu na autostradę gaśnie. Paliwa raczej nie przybywa, tylko zasięg się zwiększa.
- w mieście było sporo poniżej 100 km zasięgu, a na autostradzie robi się sporo powyżej 100 km.
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 18:36
I to co piszecie to logiczne. Na trasie pali mniej, bo jazda płynna. Komputer zmienia zasięg bo z wyliczeń mu wychodzi, że jak będziesz tak jechać to przejedziesz ileś km. Jak mu depniesz to zaraz zmniejszy zasięg.
wniosek prosty:
Jak będziesz cisnął auto ile wlezie to rezerwa się zaświeci już przy ok 10 litrach, bo wtedy komp wyliczy pozostały zasięg na 100 km. jak potem zaczniesz jechać super ekonomicznie to nagle zasięg się zwiększy do 150km i rezerwa zgaśnie by znów się zapalić po kolejnych 50 kilometrach. Wtedy znów zasięg 100 km będzie wyliczony tylko tym razem przy np 6 litrach w zbiorniku. U mnie tak jest i nie mam co do tego wątpliwości. taka "inteligentna rezerwa"
Ostatnio zmieniony przez Marek_75 Nie Sty 24, 2010 19:06, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum