Wysłany: Pią Lis 20, 2009 22:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pią Lis 20, 2009 22:49
oftopic:-D ma ktoś 1.8 T ile to pali na mieście bom ja dopiero do polski wróciłem z nim na autostradach palił 7.5 ale jak będzie w mieście i polskich realiach drogowych?
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 202 Skąd: Polska
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 12:37
Przebieg mam 140 tys, filtr paliwa razem z filtrem powietrza byl zmieniany 8 tys km temu, jezdze spokojnie, gdy zimny to max 2 tys obrotow i zmiana biegu, nie dusze go bez sensownie.. ale i tak pali 9,42l
U mnie jest tak (a wiem to po przejechaniu około 13 tys. km) że moja 45-tka na trasie pali około 4,5 - 6,0 litra ropy (włączone światła, a przy parujących szybach często i klima, a te półtora litra więcej to wynik "okresowo ciężkiej nogi" - gdy mam chęć wykorzystać dobrodziejstwa braku ograniczeń prędkości w Niemczech), natomiast w cyklu miejsko-mieszanym [mam około 10 km do pracy bez korków w jedną stronę ale silnik osiąga właściwą (prawdopodobnie) temperaturę pracy w mniej więcej połowie tego dystansu i to zupełnie niezależnie od panującej akurat aury] to spalam nie więcej jak 6,0 - 6,5l ropy na 100 km. Uważam to za wynik mniej więcej zgodny z moimi oczekiwaniami i raczej przyzwoity dla tego auta (patrz zapewnienia producenta)... chociaż...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 202 Skąd: Polska
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 22:39
Na ile KM wystarcza wam pelny bak paliwa zatankowany pod sam korek po samej jezdzie w miescie w takich warunkach jakie panuja teraz? oczywiscie chodzi mi o Rovera 25 / MG ZR
krótkie odcinki po 10-20km po mieście, z regóły jak tankuje do pełna to wchodzi 40l więc nie cały wyjeżdzony to przejechane mam około 550km. W styczniu trasa do czech i spowrotem bez szaleństw bo się nie dało, wyszło 740km też na 40L, mój rekord
Powiem krótko w trasie jak jechałem autostrada z Francji do Polski średnio jadąc koło 100km/h pobrał w granicach 4,3-4,5 normalnie u nas to koło 5 litra a miasto około 6 normalnie luksus mało palny i tyle tym bardziej że ON:D:D:D
Powiem krótko w trasie jak jechałem autostrada z Francji do Polski średnio jadąc koło 100km/h pobrał w granicach 4,3-4,5 normalnie u nas to koło 5 litra a miasto około 6 normalnie luksus mało palny i tyle tym bardziej że ON:D:D:D
zawsze mnie dziwiło jak można jechać tak wolno po autostradzie, zwłaszcza że różnica w akurat w tym przypadku gdybyś jechał przepisowe polskie 130 to pewnie z pół litra więcej by spalił i troche więcej decybeli w aucie....gdybyś był z Poznania to jeszcze bym był w stanie zrozumieć
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 23:23
zrób dokładnie tak jak pisze kolega azer
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Na ile KM wystarcza wam pelny bak paliwa zatankowany pod sam korek po samej jezdzie w miescie w takich warunkach jakie panuja teraz? oczywiscie chodzi mi o Rovera 25 / MG ZR
Moje odcinki to z reguly <5km.
I przy naprawde delikatnej jezdzie robie przy tych mrozach gora 500km.
No jak wolno:D:D:D szybciej nie można jak kuzyn jedzie przed tobą z laweta i dwoma autami na niej... możliwe ze więcej dlatego nawet napisałem że u nas w trasie jest to koło 5 literków:D:D:D no ale to i tak niewiele...
pierwsze moje mierzenie 45 i wyszlo nie cale 7l (6.9cos)
trasa 15km do pracy z wioski do nie duzego miasta)
i wiele krotkich odcinkow 6-10km
przebijanie sie przez zaspy sniegu.
jazda na 3biegu przy predkosciach okolo 40KM/H (drogi szybciej nie pozwalaja)
na glownej trasie staram sie go odmulic ale szybko nie da sie jechac (zbyt duzo aut)
muszę się pochwalić bo mój R z 2000r spalił mi w cyklu mieszanym równiutko 5L!!:) Na 30l przejechałem 600 km bardzo satysfakcjonujący wynik bo spodziewałem się większego spalania. Jest to mój 2 diesel (poprzedni to VW Golf 3 SDI) i możliwe ze po prostu nauczyłem się oszczędnie jeździć i tez go nie katuje, choć czasami lubię posłuchać turbiny;D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum