Z tym tym bardziej się nie zgodzę bo ani aktualnego/średniego spalania, pozostałego dystansu etc. nie ujrzysz na elektronicznym wyświetlaczu.
W takim razie od tyłu: nie mam komputera pokładowego i chcę go mieć. Wyprowadzenia sygnałów ze wszystkich czujników, których używa komputer pokładowy są także przy moim "elektronicznym wyświetlaczu"? Trzeba go jedynie przeprogramować i ewentualnie dodać manetkę, aby wyświetlał np. aktualne spalanie? Chyba jednak nie...
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 20:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 20:55
Abstrachując od tej dyskusji zauważyłem dzisiaj(po dwóch latach posiadania R),coś takiego:miałem w zbiorniku jeszcze sporo paliwa,czyli jakieś 15 litrów i po przejechaniu ok.20km zaparkowałem auto na stromiźnie,że ciężko było wysiąść-samochód był przechylony na bok.Po kilkunastu minutach odjeżdżałem autem z mieszanymi uczuciami,bo świeciła rezerwa i pomyślałem nawet o ewentualnej nieszczelności,ale po kilkuset metrach rezerwa zgasła....i to potwierdza post Seniora,że paliwo przelewa się z jednej do drugiej połówki.
A jeśli sniffii chcesz mieć wyświetlaną in formację o aktualnym zużyciu,to przed ruszeniem przestaw wyświetlacz kilometrów w pozycję 4.1 i będziesz miał sprawę załatwioną.Takie sobie zastępcze działanie.Ja mam wersję"bez komputera" i czasami to robię,żeby sprawdzić zużycie,np.z przyczepą kempingową.Wadą jest to,że żeby przejść do funkcji licznika trzeba zgasić auto.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 16:29
SeniorA napisał/a:
Nawet w instrukcji obsługi R75 jest napisane : " Gdy w zbiorniku jest niski poziom paliwa ( około 9 litrów) zaświeci się lampka kontrolna " i jest to niezależne od stylu jazdy, a komputer nie ma wpływu na lampkę, tylko dwa czujniki w zbiorniku. Świecenie , gaśnięcie i znowu świecenie lampki na tym poziomie paliwa wynika z tego ,że cały czas podczas jazdy poziom paliwa w połówkach zbiornika się zmienia, bo pompa przepompowuje i jest powrót paliwa z układu .
Odgrzeję temat, bo mogłem dziś wreszcie sprawdzić jak to jest w moim Roverku(po prawie 3 m-ch przymusowego postoju ). I na początku pozwolę sobie nie do końca zgodzić się z tym co pisze SeniorA. Tzn. oczywiście, że kontrolka rezerwy zaświeci się przy określonym, niskim poziomie paliwa, ale czas jej świecenia zależy od zasięgu( stylu jazdy). Oczywiście nie wnikam w dokładność wyliczeń przez komputer tego zasięgu, bo uważam, że nie ma to bardzo dużego znaczenia dla sedna sprawy.
To co dziś zauważyłem:
Rano, po odpaleniu zaświeciła się rezerwa. Zasięg wyświetlał się 79 km. Niestety zapomniałem od razu sprawdzić ilość paliwa - pozycja 6.0 diagnostyki OBC. Po kilkuset metrach, gdy włączyłem ten rozdział, w zależności od warunków jazdy(hamowanie, ruszanie, jazda po poziomym i pod górkę) wskazania wahały się od 0,2l do 11l (czyli od _ _ 0002 do np. _ _ 0110 wskazania komp.). Po przejechaniu +/- 10km, gdy zasięg się zwiększył( spokojna i płynna jazda ) z 83 na 84km kontrolka rezerwy zgasła. Po przejechaniu jeszcze podobnego odcinka trasy, kontrolka już się nie zaświeciła( mimo dużych skoków wartości pozycji 6.0) a zasięg zwiększył się chyba do 115. Wszystkie w/w wskazania były odczytywane w trakcie jazdy. Po zatrzymaniu się na stacji benzynowej wskazania paliwa były następujące:
6.0 - _ _ 0068
6.1 - _ _ _ _ _
6.2 - _ _ 0108
Tak, wiem. U mnie jest trochę inaczej niż opisywał toMarian_K
Podsumowując, wg. mnie na moment zaświecenia kontrolki ma wpływ zarówno ilość paliwa w baku jak i zasięg przejazdu na tej ilości paliwa.
A tak na marginesie: czy ktoś z Was sprawdzał co pokazują pkt. 6.0, 6.1, 6.2 po zatankowaniu do pełna. U mnie, za każdym razem wyświetla się _ _0570 w 6.0 i 6.2. Bo jak już wspominałem w punkt 6.1 jest _ _ _ _ _
Pozdrawiam
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 16:51
Wskazania masz takie bo: zła kalibracja, zła korekta w poz. 20 lub wskazanie jest bez rezerwy. Jeżeli bez rezerwy to wychodzi że masz tak jak ja, czyli rezerwa 8l i powinna zapalić się kontrolka na stałe.
ja w poz. 6 mam tak:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum