Wysłany: Nie Lut 14, 2010 13:23 [Ubezpieczenia] Który wariant wybrać?
Witajcie,
byla sobie szkoda. Policja uznala wine obojga kierowcow.
Oba pojazdy ubezpieczone w tym samym TU, ale to jakby nie ma znaczenia.
Teraz opcje sa dwie:
1. Zglaszam szkode z OC wspolwinnego. TU wycenia mi szkode na X zł,
ale wyplaca 1/2 X. Ja wstawiam auto do warsztatu i za wyplacona kwote
naprawiam. Byc moze starczy byc moze bede musial doplacic.
Trace wtedy znizki z OC jesli oczywiscie wspolwinny takze to zglosi z mojego OC.
2. Zglaszam szkode z AC swojego. TU wycenia mi szkode na X zł.
Wypłaca X zł. Wstawiam auto do warsztatu. Naprawiam gotowkowo.
Powinno wystarczyc na te uszkodzenia ktore sa (zdjecie ponizej).
Jednak trace 20% znizej z AC i jesli wspolwinny zglosci z mojego OC
rowniez 10% z OC.
Pytanie, ktory wariant wybrac? Co sie bardziej oplaca?
Wziecie 1/2 i ew. dolozenie z wlasnej kieszeni, ale zachowanie znizek w AC
(w przyszlym roku bedzie 30%) ? Czy zrobienie z AC calosci, strata obecnie (20%)
i jeszcze prawdopodobnie (10% z OC).
Uszkodzenia sa nastepujace:
- atrapa wlotu powietrza (lekko nadlamana)
- błotnik zarysowany
- zderzak zarysowany i lekko wygiety na zaczepach
Ponizej zdjecie:
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Ja bym zgłosił z OC sprawcy, TU wyceni na kwotę X, która będzie nie do przyjęcia, wypłaci 1/2 kwoty X, Ty się odwołasz od tej wyceny i przedstawisz (lekko zawyżony) koszt części oryginalnych lub dobrych zamienników ze znajomego sklepu (np. Tomateam ), to samo z wyceną lakiernika (pewnie też masz jakiegoś znajomego), TU dopłaci i wtedy robisz w tym zaprzyjaźnionym warsztacie na zaprzyjaźnionych częściach, AC pozostaje całe, i jeśli dobrze pójdzie, to stracisz jedynie 10% zniżek na OC, a do naprawy nie dopłacisz
Bardzo podobnie robił wuj; jedyna różnica taka, że on był w 100% poszkodowanym.
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Myślę, że lepiej skorzystać z OC współwinnego
Szkody są niewielkie, a ubezpieczyciel musi liczyć po oryginalnych częściach + robocizna. Nawet połowa z tej kwoty powinna wystarczyć
Chyba, że w Wa-wie macie jakieś ceny z kosmosu...
1. nie znam az tak zaufanego lakiernika/blacharza, zebym mial 100% pewnosci, ze zrobi to dobrze i za jaka kwote przede wszystkim mozna doprowadzic to auto do kultury.
Juz slyszalem, ze 2 tys - 2,5 tys.
2. nie wiem jaka bedzie kwota wyplacona, a dokladac za wiele nie chcialbym.
Ostatecznie po to placi sie AC zeby bylo na takie sytuacje, tylko ze... tutaj jest wspolwinny,
a w/g mnie to calkowicie winny Dodatkowo straty sa na tyle male, ze wlasnie stad moje zastanawianie Bo AC przyadje sie przy kasacji auta lub jak nie ma sie z kogo sciagnac
Dzieki Panowie za odpowiedzi. Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Też robiłbym z OC, a myślę, że materiały do odwołania się znajdą.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
1. nie znam az tak zaufanego lakiernika/blacharza, zebym mial 100% pewnosci, ze zrobi to dobrze i za jaka kwote przede wszystkim mozna doprowadzic to auto do kultury.
Juz slyszalem, ze 2 tys - 2,5 tys.
Kolego jak by Ci się chciało to możesz do nas do Lublina wpaść mam kilku znajomych zaufanych lakierników którzy zrobią to za niską cenę części kup na allegro i wyjdziesz na tym idealnie jeszcze zarobić coś dla siebie i kawałek Polski zwiedzisz jak byś był zainteresowany to napisz tu albo na PW
szubi hehe, tamten kawalek Polski juz nie raz zwiedzalem
Dzieki za podpowiedz, chyba zdecydujemy sie na zgloszenie szkody z OC i wstawimy auto do znajomym lakiernikow mariusza418
O finale sprawy, na pewno napisze.
Pozdrawiam,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum