Wysłany: Wto Mar 09, 2010 19:22 [Prawo karne] dostałem mandat czy słusznie ?
Witam pewnego dnia jade sobie jak codzień do pracy na koncu drogi przed skrzyzowaniem radiowóz na kogutach stoi podjechałem do pana on oznajmił ze wjechałem pod zakaz(znak został postawiony jakies poł godz przed moim przyjazdem) nalezy sie 500 zl i 5 pkt karnych nie udało mi sie uzyskac upomnienia dostałem mandat w wysokosci 50 zł i 5 pkt karnych nastepnego dnia jade obok tej drogi patrze a zakazu juz mnie ma znaki zasłonięte workiem z tego co mowi Pan który sprzedaje w sklepie ściagają policjanci co jakis czas ten worek i zatrzymują samochody ! czy mozna sie jakos odwołac od tego mandatu najbardziej mi chodzi o te punkty 5 a mam na swoim koncie juz troche
_________________ Pozdrawiam
Malina
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 19:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 20:18
Dokładnie jak napisał witgut - przyjęcie mandatu praktycznie zamyka drogę. Odwołać się można do sądu jedynie jeśli mandat został wystawiony za czyn nie będący czynem zabronionym a w Twoim przypadku tak nie jest. Aczkolwiek zawsze możesz trochę utrudnić pracę policji dokumentując np na filmie takie działania i składając zażalenie na ich działania.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jeżeli masz jakieś wątpliwości co do zaistniałej sytuacji to lepiej nie przyjmować. W przypadku sytuacji przedstawionej przez koleszko1988, sprawa jest jasna. Złamałeś zakaz i mandat ci się należy, a to że ten zakaz był ważny tylko przez pół godziny to już nie ma znaczenia.
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 16:31 Re: dostałem mandat czy słusznie ?
koleszko1988 napisał/a:
najbardziej mi chodzi o te punkty 5 a mam na swoim koncie już troche
Skoro masz ich "trochę" tzn., że nie potrafisz jeździć przepisowo i szkoda, że nie dostałeś ich więcej, może wówczas jeździł byś wg przepisów. Mandat słuszny, zakaz jest - jest więc nie ma się co odwoływać, poza tym mandat przyjąłeś więc nie ma o czym pisać.
Dziwni te policjanty u was są Ale istnieją takie zakazy na chwile tylko i potem zakrywają znak. Trzeba patrzeć po prostu jak się jedzie a nie jak to mi kiedyś miły pan na L`ce powiedział na pamięć
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum