Wysłany: Wto Mar 30, 2010 20:34 LINK 4 naciągacze !!
Witam wszystkich
Jak wiecie w pod koniec stycznia stałam się właścicielką mojej Roverkowej Niuni i tym samym rozpoczęła się moja walka z LINK 4. W ciągu 30 dni od kupna samochodu powinno się wypowiedzieć umowę z ubezpieczycielem w przypadku jeśli nie chcemy kontynuować go. Ja spóźniłam się jeden dzień. Oczywiście okazało się że nie mogę wypowiedzieć mało tego miły pan oznajmił mi że mam zaległość u nich. Konkretniej chodziło o zaległość byłej właścicielki, która nie opłaciła drugiej raty za OC ( od września). Dodam że w dokumentach które otrzymałam od zbywcy nie było ani słowa o rozbiciu płatności na raty. Pan powiedział mi że mam zapłacić w ciągu 2 tygodni bo później będą narastać odsetki. Poszperawszy w przepisach i ustawie skleciłam pisemko, które było naszpikowane cytatami z wyżej wymienionej ustawy i zasadnicze zapytanie " W jaki sposób udowodnią mi, że poprzedni właściciel nie zapłacił tej raty". Pan zadzwonił do mnie jeszcze raz po kilku dniach i kiedy mu oznajmiłam że wysłałam odwołanie do nich dowiedziałam się że oczywiście mam do tego prawo, o czym nie wspomniał tydzień wcześniej. Po trzech tygodniach od ostatniej rozmowy okazało się że to był błąd w ich systemie i oczywiście nie muszę nic płacić. Pan był bardzo miły i przeprosił mnie za to wszystko. Gdybym zapłaciła od razu byliby 600 zł do przodu a mi zostałoby jedynie płakać nad własną głupotą... Jakby ktoś miał podobny problem piszcie prześlę pisemko na wzór:)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 20:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 03 Lip 2008 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 20:41
emilanka napisał/a:
W ciągu 30 dni od kupna samochodu powinno się wypowiedzieć umowę z ubezpieczycielem w przypadku jeśli nie chcemy kontynuować go. Ja spóźniłam się jeden dzień. Oczywiście okazało się że nie mogę wypowiedzieć
no nie mozesz, zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych (Art. 28)
Cytat:
Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed
upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu
ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa
na kolejne 12 miesięcy/.../
zatem tutaj wszystko ok.
a co do takich rzeczy jak zalegle skladki (o ile rzeczywiscie nie bylo tak, ze sie jej z jakiegos powodu nie zaplacilo), to zawsze warto 3 razy sie zastanowic zanim sie zaplaci. dobrze, ze sie nie dalas naciagnac
W przypadku opisanym przez emilanka, ma rowniez zastosowanie art.31,ust.1 ustawy z dnia 22 maja 2003r o ubezpieczeniach obowiazkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych /Dz. U. Nr 24 z 16.07.2003, poz.1152/.Stosownie do tresci tegoz artykulu w razie zbycia pojazdu mechanicznego na nabywce pojazdu przechodza prawa i obowiazki wynikajace z umowy. Umowa ulega rozwiazaniu z uplywem okresu, na ktory zostala zawarta, chyba ze nabywca wypowie ja przed uplywem 30 dni od nabycia pojazdu. Czyli nie jest tak aby umowa zostala automatycznie, w przypadku nie wypowiedzenia jej w wyzej wymienionym terminie ulegala przedluzeniu na okres nastepnych 12 miesiecy liczac od dnia nabycia pojazdu.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum