Nigdy tyłem do kierunku jazdy, gdy jest poducha. Wyobraź sobie, że gdy dochodzi do kolizji i poduchy odpalają, wtedy dziecko będące w foteliku dostaje "strzała od tyłu" i wtedy nie ma żadnej amortyzacji.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Generalnie jest tak, że to kierowca ma dopilnować, aby wszyscy pasażerowie mieli zapięte pasy. Jeżeli nie, to kierowca płaci mandat a potem ewentualnie ściga pasażera o zwrot kasy.
Innej opcji nie ma
Za jazdę bez pasów grozi mandat w wysokości 100 zł oraz 2 punkty karne. Warto przypomnieć, że jeśli pasażer nie ma zapiętych pasów bezpieczeństwa, mandat płaci zarówno on, jak i kierowca. Pasażer zostaje ukarany za to, że nie użył pasów bezpieczeństwa, natomiast kierowca otrzymuje mandat za przewożenie pasażera niezgodnie z przepisami.
Cytat:
Za jazdę bez pasów grozi mandat w wysokości 100 zł oraz 2 punkty karne. Warto przypomnieć, że jeśli pasażer nie ma zapiętych pasów bezpieczeństwa, mandat płaci zarówno on, jak i kierowca. Pasażer zostaje ukarany za to, że nie użył pasów bezpieczeństwa, natomiast kierowca otrzymuje mandat za przewożenie pasażera niezgodnie z przepisami.
TheArt, fotelik twarzą do kierunku jazdy i nie ma znaczenia czy poduchę masz czy nie przepis się podobno niedawno zmienił kumpel mi mówił.
Z pasami to jest tak że one nie są do płacenia mandatów tylko dla bezpieczeństwa. Po co ci poducha, pas z przodu, jak kiedy walniesz w coś to nie zapięty pasażer szybując z tylnego fotela złamie ci kark... sam pomyśl. Jak u mnie w aucie ktoś nie chce pasa zapiąć to pali gumę do domu z buta i koniec. Nawet jak kiedyś zabrałem kogoś po drodze i nie chciał pasa zapiąć to chciałem go wysadzić i ... zapiął pasy
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum