Wysłany: Czw Lip 08, 2010 12:37 [R 400 99' 1.4 16v] problem z czujnikiem wentylatora
witam.mam problem.zlokalizowalem jeden czujnik przy trojniku z wezami ale pod spodem jest rowniez jeszcze jeden i nie wiem czy to tez jest czujnik od wentylatora chlodnicy i czy sa ze soba one jakos polaczone.i czy mam wymienic od razu te dwa czujniki?albo jak mozna sprawdzic ktory z nich nie dziala? pomocy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 12:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie ma czegoś takiego jak czujnik wentylatora. Niebieski czujnik temperatury daje wskazania tylko i wyłącznie do zegarów, natomiast brązowy do ECU (oczywiście po przekroczeniu danej temperatury ECU załącza wentylator chłodnicy)
Z tego co widzę jesteś dość świeżym posiadaczem 400-tki - wentylator w tym autko załącza się baaaaardzo rzadko, co niektórzy bardziej "dociekliwi" użytkownicy traktują jako usterkę i starają się "naprawić" .
Przechodząc do konkretów - jeżeli czujnik temperatury jest uszkodzony (albo odpięty), ECU uruchamia można to nazwać tryb awaryjny i wtedy wentylator chłodnicy pracuje cały czas (coby silnik się nie przegrzał). Najlepiej zrobisz jeżeli odpalisz autko i poczekasz chwilę. Przy aktualnych temperaturach po około 10-15 minut powinien załączyć się wentylator chłodnicy (dosłownie na naście sekund).
Jeżeli posiadasz multimetr, możesz sprawdzić rezystancję czujnika:
marian_666, dostajesz warna za zaśmiecanie forum.
już trzeci temat założyłeś mimo, że dostałeś odpowiedź w pierwszm a nie raczyłeś poprawić w nim tematu
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum