Wysłany: Wto Sie 10, 2010 17:07 Foto w plecy MG ZS
Siemka
Dostałem dziisj ze SG pismo z fote ze moje auto jechal za duzo czyli 71 na 50
Ale na fot nie widac ze to tern zabudowany i teraz Olac to czy kombinowac ko to jechał
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 17:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przeczytaj ten temat:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=51962
Ja niedawno też dostałem fotkę od strony (75 na 50). Nie olałem tego, bo za 100PLN-ów nie chce mi się szlajać po sądach i się z nimi szarpać. Na focie tego nie widać czy zabudowany, czy nie, ale w piśmie masz dokładnie podane miejsce, numer i kilometr drogi oraz czas.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Co do miejsca to małe szanse, bo oni po prostu zapisują miejsce gdzie stali i to wystarcza sądowi za dowód, bo jakby sąd nie wierzył policjantom, to od wszystkiego możnaby się tak wykpić.
Jak foto było w plecy, to, jeśli nie pamiętasz kto prowadził, i to zeznasz, to prawdopodobnie dostaniesz mandat tej samej wysokości, tylko bez punktów i z innego paragrafu - taka jest praktyka, bo teoria jest taka, że za niewskazanie kto prowadził Twoje auto możesz dostać od 50 do 500 zł, bo jest w PoRD obowiązek wskazania kierowcy na żądanie Policji i innych służb.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 18:40
tronsek napisał/a:
Przeczytaj ten temat:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=51962
Ja niedawno też dostałem fotkę od strony (75 na 50). Nie olałem tego, bo za 100PLN-ów nie chce mi się szlajać po sądach i się z nimi szarpać. Na focie tego nie widać czy zabudowany, czy nie, ale w piśmie masz dokładnie podane miejsce, numer i kilometr drogi oraz czas.
w sek w tym ze oni chca mi dac 200 i 4 punkty oraz 300 jak nie wskaze osoby ktora to prowadzila i ja za to zabule
no cos tam jest napisane ze to w tym i w tym miejscu ale skad ja to mam wiedziec ze to prawda w koncu tylko same drzewa sa
Nie mogą Ci dać więcej niż 200PLN-ów i 4pkt karne. Taryfikator też ich obowiązuje. 300zł to poprostu straszak.
Moim zdaniem Jeżeli oddasz sprawę do sądu, to pewnie na 99% przegrasz sprawę i dojdą Ci jeszcze do zapłaty koszty procesu. Ale najlepiej jak to potwierdzi jakiś ekspert od prawa.
Słyszałem jeszcze o takim sposobie, że można było napisać wyjaśnienie, że w danym czasie autem jechały np 4 osoby i np co 5km zmieniali się za kółkiem i nie wiadomo kto w danej chwili prowadził. Wtedy dostaje się mandat do zapłaty ale bez punktów karnych (bo nie jest możliwe ustalenie kierowcy). Ale ile w tym prawdy to nie wiem
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 19:36
tronsek napisał/a:
Nie mogą Ci dać więcej niż 200PLN-ów i 4pkt karne. Taryfikator też ich obowiązuje. 300zł to poprostu straszak.
Moim zdaniem Jeżeli oddasz sprawę do sądu, to pewnie na 99% przegrasz sprawę i dojdą Ci jeszcze do zapłaty koszty procesu. Ale najlepiej jak to potwierdzi jakiś ekspert od prawa.
Słyszałem jeszcze o takim sposobie, że można było napisać wyjaśnienie, że w danym czasie autem jechały np 4 osoby i np co 5km zmieniali się za kółkiem i nie wiadomo kto w danej chwili prowadził. Wtedy dostaje się mandat do zapłaty ale bez punktów karnych (bo nie jest możliwe ustalenie kierowcy). Ale ile w tym prawdy to nie wiem
ale taryfikator mowi ze kwota jest od 100 do 200 a nie od 200 do 300 za przekroczenie 21-30 km/h a oni mi dowalili od razu 200 troche chamskie w koncu skad ja mam wiedziec czy ja nie wjezdzalem czy juz wyjezdzalem z tej wiochy skor sa same drzewa wiec watpie żebym robil jakies wielkie zagrozenie
skad ja mam wiedziec czy ja nie wjezdzalem czy juz wyjezdzalem z tej wiochy skor sa same drzewa wiec watpie żebym robil jakies wielkie zagrozenie
Wmyśl prawa, nie ma znaczenia, czy wjeżdżałeś, czy wyjeżdżałęś z wiochy, stwarzałeś zagrożenie czy też nie. Skoro na terenie zabudowanym, oznaczonym znakami D-42 i D-43, stwierdzono Tobie przekroczenie prędkości w przedziale od 21 do 30km/h, to należy Ci się mandat w wysokości od 100 do 200zł oraz 4pkt. karne.
Jedyne co teraz możesz "utargować" to to, że nie przyznają Tobie punktów karnych.
Jedyne co teraz możesz "utargować" to to, że nie przyznają Tobie punktów karnych.
Możesz jeszcze zażądać okazania zezwolenia Policji na ustawienie foto w TYM miejscu i czasie, w jakim zdjęcie zostało zrobione oraz legalizacji urządzenia. Jak wszystko będzie się zgadzać, to spróbuj się potargować, bo w końcu to 1-szy kilometr widełek a oni od razu z górnej półki
Jak wszystko będzie się zgadzać, to spróbuj się potargować, bo w końcu to 1-szy kilometr widełek a oni od razu z górnej półki
dokładnie ... proponuję jak masz niedaleko to pójść osobiście i załatwić sprawę, a jak daleko, to napisz pismo z wyjaśnieniem, że było sucho, droga szeroka, brak zagrożeń a Ty załapałeś się na dolny próg z zakresu prędkości taryfikatora, wiec prosisz o obniżenie mandatu na 100PLN i przyjmujesz 4 pkt. ... u mnie zadziałało
Te 300PLN bez punktów coś mi się nie zgadza ... mozesz napisać podstawe prawną Ostatnio szukałem po necie i podobno została zniesiona opcja "niepamiętania" kto prowadził i mandat bez punktów ... poszperaj w necie ... ja gdzieś znalazłem info o tym ... niestety nie pamiętam gdzie to było.
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 12:26
takie oto pismo dostałem
pismo juz napisalem i zobaczymy co bedzie ale tez znalazlem ich na necie i moze byc ta ze nic nie ugram bo to niezla SG tylko czychaja na kase zreszta sam sobie poszukaj co wyprawiaja wpisz SG Żalno to sie przekonasz
no tak, 200 zł za przekroczenie prędkości a jak nie wskażesz kierującego to kierują sprawe do sądu (czyli +~100zł koszty procesu)
Jak się uprą to będzie sprawa o ustalenie kto prowadził, ale nie ustalą, więc będzie umorzona, a 300 zł (a nawet mogą do 500, bo na to nie ma taryfikatora) wlepią i tak w postaci mandatu za niewskazanie kierującego przez właściciela.
A jak się na to nie zgodzisz to będzie sprawa w sądzie grodzkim przegrana na wejściu (sąd doliczy 80-100 zł kosztów i zatwierdzi to co ustaliła straż).
Nie uwierzę, że jakikolwiek sąd podważy zeznanie strażników nt. miejsca ustawienia radaru, więc wybór masz taki:
- nie przyznać się i dostać 300 zł bez punktów (sprawa o przekroczenie padnie z braku dowodów i zeznań)
- przyznać się i poprosić o "łagodniejszy wymiar kary" - 100 zł zamiast 200 i zobaczyć co zrobią.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 13:06
ja tam sadzic sie nie zaczynam bo mnie na to niestac a placi 300 tez nie zamierzam a pismo juz wysmarowalem i przyjmuje na klate ze to ja bo tylko ja moglem jechac w koncu zony i samochodu si enie pozycza wiec czekam na info czy dadza mi nizszy wymiar kary
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum