Osobiście popieram Tomim, ja montuje tylko oryginały, tudzież coś co się nie psuje (plastiki i jakieś pierdoły to z angoli)
P.s. Ale skoro już odbiegamy od tematu:
Tomi rozwiązał problem z dziurami w dolocie w 1.8T nie wiedząc o tym, zamiast świeczek bosh czy NGK namówił mnie na oryginały jakie w fabryce były montowane. Najpierw zaoszczędziłem zakładając NGK(40zł) bo boshowskie(ok 70zł) były duuuzo droższe, potem władowałem 600zł w "ekspertów" próbujących naprawić dziury w obrotach, a potem kupiłem dzięki Tomiemu oryginalne świeczki (36zł za sztukę!!!!!) i wyszło że zaoszczędzając 120zł straciłem 600 by potem kupić najtańsze a najlepsze oryginalne świeczki. Podziękowania Ci za to Tomi. I popieram, jak nie stać na dobre części to trzeba sobie tańszy wóz kupić w utrzymaniu.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 18:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co dla Ciebie jest oryginał? Czy czasami nie masz Denso na świecach wybite? Gdybyś założył dokładny odpowiednik świec "oryginalnych" to pewnie tez by było OK. Nie mam czasu drążyć tematu ale bym doszedł kto wszadzał dokładnie świece do 1,8T.
hvil napisał/a:
I popieram, jak nie stać na dobre części to trzeba sobie tańszy wóz kupić w utrzymaniu.
Czy stosowanie części zamiennych znaczy że kogoś nie stać na utrzymanie auta. Chyba nie. Zamienniki bywają droższe od "oryginałów". Oryginał to zamiennik oklejony znaczkiem marki samochodu który jest dostawcą części na pierwszy montaż.
Poprostu uważam że oryginalne części lepiej wsadzać niż zamienniki, a skoro oryginał czasem bywa tańszy to tymbardziej. Tu żadnej skomplikowanej filozofii niema której się doszukujecie.
hvil, dla przykładu:
padł mi czujnik impulsów wałka, wyjmuję, patrzę BMW pytam Tomiego - On nie ma bo część nie schodzi i jest droga, więc OK idę do salonu BMW tam u producenta tej części kupuję sporo taniej niż w dystrybucji rovera, a czujnik ten sam, ta sama firma robi.
A pisząc oryginał powinieneś mieć na myśli podwykonawcę części którą zamawiał producent auta na pierwszy montaż, a wiadomo Rover oszczędzał, więc padają nam pompki, wysprzęgliki i inne badziewia, więc może warto poszukać zamiennika który może okazać się wytrzymalszy od rzekomego oryginału.
Teraz nie komuna, że wszystkie części robią w jednej fabryce pod jedną nazwą, na sprzęgle mamy Luk, na amortyzatorach Delphi itp.
Poprostu uważam że oryginalne części lepiej wsadzać niż zamienniki, a skoro oryginał czasem bywa tańszy to tymbardziej. Tu żadnej skomplikowanej filozofii niema której się doszukujecie.
Zamiennik to też często "oryginał". Nie doszukuję się.
hvil napisał/a:
A temat był o czym innym.:-)
Sam napisałeś o czymś innym niż watek tematu
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Sie 19, 2010 22:46 ]
kris-tofer napisał/a:
padł mi czujnik impulsów wałka, wyjmuję, patrzę BMW pytam Tomiego - On nie ma bo część nie schodzi i jest droga, więc OK idę do salonu BMW tam u producenta tej części kupuję sporo taniej niż w dystrybucji rovera, a czujnik ten sam, ta sama firma robi.
W Gdyni w BMW jest jeszcze taniej jak porównywaliśmy ceny. Nieprawda? Więc warto szukać .
No był, nawet chciałam znowu wydzielić, ale tak namotaliście, że mi się odechciało .
_________________ Pozdrawiam Monika
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:48
apples napisał/a:
Tomi napisał/a:
Ponadto zastanawia mnie obecność w wątku kolegi Applesa, który ani nic do niego nie wnosi, ani nie został w żaden sposób do niego wywołany...
Tak samo jak Ty. Po to jest forum by uczestniczyć w dyskusji. Nie wiedziałeś tego?
Przeczytaj co napisałem wcześniej i dlaczego pojawiłem się w tym wątku.
Resztę proponowałbym adminom przenieść do osobnego wątku. Można go zatytułować "Wszędobylczość i wszechwiedza Apples'a"
A tak na serio daleki jestem od udowadniania Ci czegokolwiek. A miałbym co napisać, gdyż w niektórych przypadkach sam już się gubię Bo jak tu się nie gubić, mają w ręku oryginał MG Rover, Land Rover, zamiennik angielski, włoski i jeszcze inny (a lubię oglądać części, które dostaje, szczególnie gdy dostaję je po raz pierwszy muszę dotknąć, pomacać, powąchać... takie zboczenie ) Ba... one się nawet od siebie różnią
W Gdyni w BMW jest jeszcze taniej jak porównywaliśmy ceny. Nieprawda? Więc warto szukać .
jak już pisałem kupuje tam gdzie mogę taniej tą samą część, obdzwoniłem większość serwisów BMW w Polsce i teraz ceny mają jednakowe na tą część, jak porównywaliśmy ceny wtedy, były różnice i to spore jak pamiętam, ale to była stara partia.
Przeczytaj co napisałem wcześniej i dlaczego pojawiłem się w tym wątku.
Tomi napisał/a:
Resztę proponowałbym adminom przenieść do osobnego wątku. Można go zatytułować "Wszędobylczość i wszechwiedza Apples'a"
Przesadzasz. Robię to co lubię, więc szukam.
Tomi napisał/a:
A tak na serio daleki jestem od udowadniania Ci czegokolwiek. A miałbym co napisać, gdyż w niektórych przypadkach sam już się gubię Bo jak tu się nie gubić, mają w ręku oryginał MG Rover, Land Rover, zamiennik angielski, włoski i jeszcze inny (a lubię oglądać części, które dostaje, szczególnie gdy dostaję je po raz pierwszy muszę dotknąć, pomacać, powąchać... takie zboczenie ) Ba... one się nawet od siebie różnią
Też niczego nie chcę Tobie udowadniać. Szukam, porównuje, pytam i znajduje. Satysfakcja że czasami się uda. Jak jeszcze pomogę innym to jeszcze większa. Czasami się różnią i to jest oczywiste, ale często tylko pudełkiem.
[ Dodano: Czw Sie 19, 2010 22:59 ]
kris-tofer napisał/a:
jak już pisałem kupuje tam gdzie mogę taniej tą samą część, obdzwoniłem większość serwisów BMW w Polsce i teraz ceny mają jednakowe na tą część, jak porównywaliśmy ceny wtedy, były różnice i to spore jak pamiętam, ale to była stara partia.
Sprawdzę jutro ceny ponownie.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 22:03
kris-tofer napisał/a:
hvil, dla przykładu:
Bądź konkretny. Ile kosztuje czujnik w dystrybucji Rovera, a ile zapłaciłeś w BMW.
Nie trzymam tego u siebie, gdyż ostatnio jest taka reguła, że jeśli klient usłyszy cenę wyższą niż 300 zł to szuka na szrocie. Współpracuję również z dealerem BMW i mam podgląd na ceny BMW.
kris-tofer napisał/a:
A pisząc oryginał powinieneś mieć na myśli podwykonawcę części którą zamawiał producent auta na pierwszy montaż, a wiadomo Rover oszczędzał, więc padają nam pompki, wysprzęgliki i inne badziewia, więc może warto poszukać zamiennika który może okazać się wytrzymalszy od rzekomego oryginału.
kristofer, prawda jest taka, że kolejność w dystrybucji części jest następująca:
- najwyższa jakość idzie na pierwszy montaż,
- produkty które nie przechodzą najwyższych norma jakościowych idą na OE Aftermaket (czytaj części orygialne),
- kolejnym stopniem jest markowy Aftermarket (jeśli, producent części nie jest związany umową wyłączności produkcji na OE),
- najniższym sortem jakościowym (czyli wszystko to co nie przejdzie powyższym norm jakościowych), kupowane jest nie na sztuki (bo reszty jakości nikt już nie kontroluje), tylko kupuje się to na wagę i pakuje w opakowania małoznanych producentów.
Takiej kolejności nie zmienisz. Z tego wynika również różnica w cenie. Jeśli myślisz, że ASO zarabiają kokosy na częściach, to się mylisz. Kokosy zbijają takie firmy jak Intercars, kupując w chinach części na kontenery i narzucając marżę 1000%.
kris-tofer napisał/a:
Teraz nie komuna, że wszystkie części robią w jednej fabryce pod jedną nazwą, na sprzęgle mamy Luk, na amortyzatorach Delphi itp.
Ale Ty jesteś naiwny. Myślisz, że amortyzatory Delphi, które masz w aucie, to to samo Delphi, które jest aftermakecie?? Delphi kupiło fabrykę w Krośnie nie po to aby robić tam produkty na pierwszy montaż, a po to aby było taniej
Ostatnio zmieniony przez Tomi Czw Sie 19, 2010 22:10, w całości zmieniany 1 raz
Ceny za czujnik w BMW przedstawiają się w granicach 390zł i tam zamówiłem.
Mówiłeś mi już o tym, że nie masz takich części i spoko
Intercars wali marże aż się ciepło w spodniach robi
Dlatego niektóre części biorę u Ciebie
Ja tu jestem naiwny? To Ty jesteś ekspertem w dziedzinie części, ja jestem szarym konsumentem, szukam gdzie taniej i tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum