Forum Klubu ROVERki.pl :: ART-BIZAR i ich 75, zamienniki kontra oryginały, itd., itp.
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ART-BIZAR i ich 75, zamienniki kontra oryginały, itd., itp.
Autor Wiadomość
hvil
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 18:44   

Chyba temat wam schodzi z meritum....

Osobiście popieram Tomim, ja montuje tylko oryginały, tudzież coś co się nie psuje (plastiki i jakieś pierdoły to z angoli)

P.s. Ale skoro już odbiegamy od tematu:

Tomi rozwiązał problem z dziurami w dolocie w 1.8T nie wiedząc o tym, zamiast świeczek bosh czy NGK namówił mnie na oryginały jakie w fabryce były montowane. Najpierw zaoszczędziłem zakładając NGK(40zł) bo boshowskie(ok 70zł) były duuuzo droższe, potem władowałem 600zł w "ekspertów" próbujących naprawić dziury w obrotach, a potem kupiłem dzięki Tomiemu oryginalne świeczki (36zł za sztukę!!!!!) i wyszło że zaoszczędzając 120zł straciłem 600 by potem kupić najtańsze a najlepsze oryginalne świeczki. Podziękowania Ci za to Tomi. I popieram, jak nie stać na dobre części to trzeba sobie tańszy wóz kupić w utrzymaniu.

SPAMU¦

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 18:44   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

apples 

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 20:41   

hvil napisał/a:
ja montuje tylko oryginały
Co dla Ciebie jest oryginał? Czy czasami nie masz Denso na świecach wybite? Gdybyś założył dokładny odpowiednik świec "oryginalnych" to pewnie tez by było OK. Nie mam czasu drążyć tematu ale bym doszedł kto wszadzał dokładnie świece do 1,8T.
hvil napisał/a:
I popieram, jak nie stać na dobre części to trzeba sobie tańszy wóz kupić w utrzymaniu.
Czy stosowanie części zamiennych znaczy że kogoś nie stać na utrzymanie auta. Chyba nie. Zamienniki bywają droższe od "oryginałów". Oryginał to zamiennik oklejony znaczkiem marki samochodu który jest dostawcą części na pierwszy montaż.

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 20:43   

apples napisał/a:
Zamienniki bywają droższe od "oryginałów"
to fakt

hvil
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 20:46   

i wtedy sie bierze oryginały:-)

apples 

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 20:47   

hvil napisał/a:
i wtedy sie bierze oryginały:-)
Jak są tańsze to już nie? :lol:
Ostatnio zmieniony przez apples Czw Sie 19, 2010 20:48, w całości zmieniany 1 raz  

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 20:48   

hvil, bo taniej? to zaprzecza Twojej zasadzie
hvil napisał/a:
jak nie stać na dobre części to trzeba sobie tańszy wóz kupić w utrzymaniu.
:D

apples 

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 20:50   

kris-tofer, :ok2:

hvil
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:36   

Poprostu uważam że oryginalne części lepiej wsadzać niż zamienniki, a skoro oryginał czasem bywa tańszy to tymbardziej. Tu żadnej skomplikowanej filozofii niema której się doszukujecie.

A temat był o czym innym.:-)

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:43   

hvil, dla przykładu:
padł mi czujnik impulsów wałka, wyjmuję, patrzę BMW pytam Tomiego - On nie ma bo część nie schodzi i jest droga, więc OK idę do salonu BMW tam u producenta tej części kupuję sporo taniej niż w dystrybucji rovera, a czujnik ten sam, ta sama firma robi.
A pisząc oryginał powinieneś mieć na myśli podwykonawcę części którą zamawiał producent auta na pierwszy montaż, a wiadomo Rover oszczędzał, więc padają nam pompki, wysprzęgliki i inne badziewia, więc może warto poszukać zamiennika który może okazać się wytrzymalszy od rzekomego oryginału.
Teraz nie komuna, że wszystkie części robią w jednej fabryce pod jedną nazwą, na sprzęgle mamy Luk, na amortyzatorach Delphi itp.

apples 

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:46   

hvil napisał/a:
Poprostu uważam że oryginalne części lepiej wsadzać niż zamienniki, a skoro oryginał czasem bywa tańszy to tymbardziej. Tu żadnej skomplikowanej filozofii niema której się doszukujecie.
Zamiennik to też często "oryginał". Nie doszukuję się.
hvil napisał/a:
Sam napisałeś o czymś innym niż watek tematu :wink:

Pozdrawiam

[ Dodano: Czw Sie 19, 2010 22:46 ]
kris-tofer napisał/a:
padł mi czujnik impulsów wałka, wyjmuję, patrzę BMW pytam Tomiego - On nie ma bo część nie schodzi i jest droga, więc OK idę do salonu BMW tam u producenta tej części kupuję sporo taniej niż w dystrybucji rovera, a czujnik ten sam, ta sama firma robi.
W Gdyni w BMW jest jeszcze taniej jak porównywaliśmy ceny. Nieprawda? Więc warto szukać :smile: .

kasjopea 

Członek Zarządu
wiceprezes

MG ZS

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:47   

hvil napisał/a:
No był, nawet chciałam znowu wydzielić, ale tak namotaliście, że mi się odechciało :razz: :wink: .

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:48   

apples napisał/a:
Tomi napisał/a:
Ponadto zastanawia mnie obecność w wątku kolegi Applesa, który ani nic do niego nie wnosi, ani nie został w żaden sposób do niego wywołany...
Tak samo jak Ty. Po to jest forum by uczestniczyć w dyskusji. Nie wiedziałeś tego?

Przeczytaj co napisałem wcześniej i dlaczego pojawiłem się w tym wątku.

Resztę proponowałbym adminom przenieść do osobnego wątku. Można go zatytułować "Wszędobylczość i wszechwiedza Apples'a" :)

A tak na serio daleki jestem od udowadniania Ci czegokolwiek. A miałbym co napisać, gdyż w niektórych przypadkach sam już się gubię :) Bo jak tu się nie gubić, mają w ręku oryginał MG Rover, Land Rover, zamiennik angielski, włoski i jeszcze inny (a lubię oglądać części, które dostaje, szczególnie gdy dostaję je po raz pierwszy muszę dotknąć, pomacać, powąchać... takie zboczenie :) ) Ba... one się nawet od siebie różnią :)

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:50   

apples napisał/a:
W Gdyni w BMW jest jeszcze taniej jak porównywaliśmy ceny. Nieprawda? Więc warto szukać :smile: .
jak już pisałem kupuje tam gdzie mogę taniej tą samą część, obdzwoniłem większość serwisów BMW w Polsce i teraz ceny mają jednakowe na tą część, jak porównywaliśmy ceny wtedy, były różnice i to spore jak pamiętam, ale to była stara partia.

apples 

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 21:59   

Tomi napisał/a:
Przeczytaj co napisałem wcześniej i dlaczego pojawiłem się w tym wątku.
:wink:
Tomi napisał/a:
Resztę proponowałbym adminom przenieść do osobnego wątku. Można go zatytułować "Wszędobylczość i wszechwiedza Apples'a"
Przesadzasz. Robię to co lubię, więc szukam. :wink:
Tomi napisał/a:
A tak na serio daleki jestem od udowadniania Ci czegokolwiek. A miałbym co napisać, gdyż w niektórych przypadkach sam już się gubię Bo jak tu się nie gubić, mają w ręku oryginał MG Rover, Land Rover, zamiennik angielski, włoski i jeszcze inny (a lubię oglądać części, które dostaje, szczególnie gdy dostaję je po raz pierwszy muszę dotknąć, pomacać, powąchać... takie zboczenie ) Ba... one się nawet od siebie różnią
Też niczego nie chcę Tobie udowadniać. Szukam, porównuje, pytam i znajduje. Satysfakcja że czasami się uda. :smile: Jak jeszcze pomogę innym to jeszcze większa. Czasami się różnią i to jest oczywiste, ale często tylko pudełkiem.

[ Dodano: Czw Sie 19, 2010 22:59 ]
kris-tofer napisał/a:
jak już pisałem kupuje tam gdzie mogę taniej tą samą część, obdzwoniłem większość serwisów BMW w Polsce i teraz ceny mają jednakowe na tą część, jak porównywaliśmy ceny wtedy, były różnice i to spore jak pamiętam, ale to była stara partia.
Sprawdzę jutro ceny ponownie. :smile:

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 22:03   

kris-tofer napisał/a:
hvil, dla przykładu:

Bądź konkretny. Ile kosztuje czujnik w dystrybucji Rovera, a ile zapłaciłeś w BMW.

Nie trzymam tego u siebie, gdyż ostatnio jest taka reguła, że jeśli klient usłyszy cenę wyższą niż 300 zł to szuka na szrocie. Współpracuję również z dealerem BMW i mam podgląd na ceny BMW.

kris-tofer napisał/a:
A pisząc oryginał powinieneś mieć na myśli podwykonawcę części którą zamawiał producent auta na pierwszy montaż, a wiadomo Rover oszczędzał, więc padają nam pompki, wysprzęgliki i inne badziewia, więc może warto poszukać zamiennika który może okazać się wytrzymalszy od rzekomego oryginału.

kristofer, prawda jest taka, że kolejność w dystrybucji części jest następująca:
- najwyższa jakość idzie na pierwszy montaż,
- produkty które nie przechodzą najwyższych norma jakościowych idą na OE Aftermaket (czytaj części orygialne),
- kolejnym stopniem jest markowy Aftermarket (jeśli, producent części nie jest związany umową wyłączności produkcji na OE),
- najniższym sortem jakościowym (czyli wszystko to co nie przejdzie powyższym norm jakościowych), kupowane jest nie na sztuki (bo reszty jakości nikt już nie kontroluje), tylko kupuje się to na wagę i pakuje w opakowania małoznanych producentów.

Takiej kolejności nie zmienisz. Z tego wynika również różnica w cenie. Jeśli myślisz, że ASO zarabiają kokosy na częściach, to się mylisz. Kokosy zbijają takie firmy jak Intercars, kupując w chinach części na kontenery i narzucając marżę 1000%.
kris-tofer napisał/a:
Teraz nie komuna, że wszystkie części robią w jednej fabryce pod jedną nazwą, na sprzęgle mamy Luk, na amortyzatorach Delphi itp.

Ale Ty jesteś naiwny. Myślisz, że amortyzatory Delphi, które masz w aucie, to to samo Delphi, które jest aftermakecie?? Delphi kupiło fabrykę w Krośnie nie po to aby robić tam produkty na pierwszy montaż, a po to aby było taniej :P
Ostatnio zmieniony przez Tomi Czw Sie 19, 2010 22:10, w całości zmieniany 1 raz  

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 22:08   

apples napisał/a:
Sprawdzę jutro ceny ponownie. :smile:
sprawdź ale przez telefon mi mówili ta samą cenę, a w BMW w Gdyni są chyba najlepiej ogarnięci pracownicy :)

apples 

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 22:13   

kris-tofer napisał/a:
a w BMW w Gdyni są chyba najlepiej ogarnięci pracownicy
To fakt. Sam byłem w ogromnym szoku jak organizowali mi części. Jest jeszcze paru dobrych sprzedawców ale to nie miejsce by o nich pisać.

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 22:37   

Ceny za czujnik w BMW przedstawiają się w granicach 390zł i tam zamówiłem.

Mówiłeś mi już o tym, że nie masz takich części i spoko :)
Intercars wali marże aż się ciepło w spodniach robi :)
Dlatego niektóre części biorę u Ciebie :)
Ja tu jestem naiwny? To Ty jesteś ekspertem w dziedzinie części, ja jestem szarym konsumentem, szukam gdzie taniej i tyle.

dzieju 
Instytucja wspierająca

Rover 75

Wysłany: Sob Sie 21, 2010 23:55   

Matko ale sajgon :D
http://forum.roverki.eu/v...p=648924#648924
You tube
http://www.youtube.com/user/dzieju80
http://www.facebook.com/grzegorz.ciekot

Odpowiedz do tematu