Wysłany: Nie Paź 24, 2010 10:21 [PoRD] Fotoradar - jak uniknąć kary ?
Witam, wczoraj w nocy niestety nie zauważyłem tabliczki, że zbliżam się do fotoradaru no i błysnęło mi fleszem po oczach, jechałem jakieś 40km/h za dużo. Nie za bardzo uśmiecha mi się tego płacić. Wiem, wiem moja wina...
Ogólnie mam pytanie do was, czy da się tego jakoś uniknąć. Czytałem kiedyś, że można nie płacić mandatów, jeżeli oficjalnie nie mamy żadnych dochodów, ani nic nie posiadamy ( ja się w takiej sytuacji znajduje) , to można napisać jakieś pismo, że nie ma sie żadnych dochodów itp. i wtedy anulują mandat. Jak to się ma z rzeczywistością?
_________________ Ludzie szybko jeżdżą, bo nie mają wyobraźni... Ja zapi**dalam, bo umiem
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 10:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Bajka
Jeżeli zdjęcie będzie poprawne (ostre, pokazujące jedno auto, radar ma legalizację itd.) to NIC nie zrobisz. Możesz jedynie prosić o łagodny wymiar kary
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 12:12 Re: Fotoradar - jak uniknąć kary ?
Lisus napisał/a:
Ogólnie mam pytanie do was, czy da się tego jakoś uniknąć. Czytałem kiedyś, że można nie płacić mandatów, jeżeli oficjalnie nie mamy żadnych dochodów, ani nic nie posiadamy ( ja się w takiej sytuacji znajduje) , to można napisać jakieś pismo, że nie ma sie żadnych dochodów itp. i wtedy anulują mandat. Jak to się ma z rzeczywistością?
możesz napisać pismo i jest duża szansa ze ci rozłożą płatność na raty a nawet część anulują
Takie coś znalazłem na innym forum, pytanie było takie jak moje.
Cytat:
Moge ci podpowiedziec ze z duzym prawdopodobienstwem tak. Ale na pewno przyjdzie komornik do Ciebie. Spisujesz oswiadczenie ze nie masz dochodow i ze nic nie posiadasz i takie tam bla bla bla i ze jestes na utrzymaniu rodzicow ze wzgledu na bezskutecznosc egzekucji komornik po jakims czasie umorzy chyba po roku. Ale mandat dopiero po 3 latach sie przedawnia chyba ze wczesniej podejmiesz prace a komornik wznowi egzekucje w tym czasie. W kazdym razie tym sposobem upieklo mi sie 5-6 mandatow aczkolwiek nie wszystkie.
_________________ Ludzie szybko jeżdżą, bo nie mają wyobraźni... Ja zapi**dalam, bo umiem
Lisus, mam dylemat, czy nie usunąć tematu, bo uważam, że poszukujesz na forum metody złamania prawa (tak, uchylanie się od płacenia prawidłowo nałożonego mandatu jest łamaniem prawa).
Ale stwierdziłem, że może lepiej Ciebie i innych ostrzec, bo możesz się wpędzić w niezłe kłopoty wyczytując takie ciekawe rady na forach.
Obecnie ściąganiem mandatów zajmują się urzędy skarbowe, które mogą zażądać od banku wglądu w Twoje konto oraz zbierają wszelkie PIT'y, więc jeśli masz jakieś legalne dochody, to po pierwsze US ściągnie Ci z nadpłaty podatku, a po drugie, jeśli złożysz takie oświadczenie, okaże się ono w świetle zeznań podatkowych nieprawdą, to urzędnik skarbowy ma obowiązek zawiadomić prokuraturę, a to łatwa do wygrania sprawa i statystyka rośnie, więc może to się dla Ciebie nieprzyjemnie skończyć - przede wszystkim wpisem do rejestru skazanych, co może z kolei może Ci bardzo utrudnić życie w przyszłości.
Ale decyzja należy do Ciebie.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Takie coś znalazłem na innym forum, pytanie było takie jak moje.
Cytat:
...i ze nic nie posiadasz i takie tam bla bla bla...
A R214Si to nic?
A kto powiedział, że ten samochód jest na mnie?
maciej napisał/a:
które mogą zażądać od banku wglądu w Twoje konto oraz zbierają wszelkie PIT'y, więc jeśli masz jakieś legalne dochody, to po pierwsze US ściągnie Ci z nadpłąty podatku, a po drugie, jeśli złożysz takie oświadczenie, okaże się ono w świetle zeznań podatkowych nieprawdą
No i właśnie ja nie mam żadnych "legalnych" (oficjalnych) dochodów, ani nie posiadam żadnej rzeczy zarejestrowanej na siebie samochód,tel...itp.
Jak wy śpicie na pieniądzach, to sobie mandaty płaćcie, ja sie tu tylko pytam czy jest opcja uniknięcia kary, ale widze że nic ciekawego się nie dowiem, wiec temat do zamkniecia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum