Pomógł: 9 razy Dołączył: 24 Sie 2010 Posty: 335 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 20:08 [R200 1.4 Si '98] Oświetlenie wnętrza
Witam. Nie mogłem znaleźć podobnego tematu więc zakładam nowy, mam nadzieje że w odpowiednim dziale. Sprawa wygląda tak. Chciałbym zastąpić żarówkę oświetlającą wnętrze (tą co zapala się po otwarciu drzwi itp). Nie raz w nocy jak potrzebuje coś znaleźć w aucie, albo coś przeczytać to jest to niezmiernie trudne z racji tego, że jest po prostu za ciemno. Można tą standardową żarówkę zastąpić np jakimiś białymi diodami LED o podwyższonej jasności świecenia? Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku (nie chce robić choinki w samochodzie), tak żeby było nieco jaśniej. Najlepiej bezinwazyjnie. Jeśli tak to czy trzeba stosować jakieś małe trafo czy stabilizator napięcia, jakie zastosować diody i jak to wykonać można? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 20:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
idziesz do sklepu elektronicznego,bierzesz starą żarówkę, pokazujesz kolesiowi i mówisz
" panie chcę taką żarówkę,ale diodową"
a on" ale jaki kolor?"
" hm....może być biała"
" proszę, 8 zł"
"dziękuje, do widzenia"
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 20:17
Ta żarówka jest taka podłużna, czyli zamiennikiem byłby zespół diod LED w takiej samej obudowie? Bez żadnych przeróbek? Jak z napięciem zasilania? 12V z baterii tak jak ta oryginalna żarówka?
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 20:45
Dzięki bardzo za wyjaśnienie. Pomysł fajny z tymi LEDami w SMD jest. Dotego mniej prądu zjada niż zwykła żarówka Punkt dla Ciebie, można zamknąć temat. Pozdrawiam.
Tylko inny sterownik, ten co tam zamieściłem ma za wiele wad. Ogółem już kilku osobom zrobiłem oświetlenie tego typu wewnątrz auta i powiem szczerze że widać wszystko w środku i nie razi.
Chłopie nie baw się w jakieś żarówki tylko wstawiaj od razu listwę led. Mam taką wstawioną i pięknie świeci wszytko widać jak na dłoni. A montaż banalny.
http://allegro.pl/listwa-...1238171716.html
Polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum