czym czysciliscie ten kolektor tylny z tego czarnego G...
ja zmarnowalem 5l acetonu i powiem ze naprade ciezko to puszczalo
zalewalem 2razu na noc do pelna i pozniej jeszcze wlewalem i plukalem ale powiem ze to 5l acetonu to duzo zeby to wyczyscic
probowal ktos czyms innym??
a rece to masakra nawet najlepsza pasta ktora puszcza brud po naprawach samochodowych teraz byl megaaaa problem
masakra ten osad
co to wogole jest i z czego to sie odklada?? z odmy??
czy zabrudzony/zatkany czy bog wie co tam sie moze stac egr'owi moze wplynac znacznie na moc silnika (mulowate auto)??
podkresle ze nie ma zadnych obiawow typu przerywanie czy cos, jest slaby i tyle
przeplywka jest na 99%sprawna bo po odlaczeniu stanowczo przyspieszenie jest gorsze
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 32 Skąd: Pogórska Wola
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 21:02
Panowie ja w swoim R 220 SDi 98r. żeby zdjąć ten drugi dolot do czyszczenia odkręciłem wszystkie śruby w tym dwie nakrętki ze szpilek. Za pierwszym razem też siłowałem się z wydechem bo blokował zejście dolotowi. Za drugim razem ojciec zauważył że te dwie szpilki na których trzyma sie dolot muszą być wkręcone w blok silnika. Faktycznie tak jest są posmarowane klejem na końcu, ale wystarczy na te szpilki nakręcić dwie nakrętki i je skontrować (zblokować) wtedy możemy wykręcić te dwie szpilki i dolot bez problemu nam wychodzi - bez ruszania wydechu.
Mogę jedynie potwierdzić ze po wyczyszczeniu tego syfu auto odzyskało przyspieszenie i znacznie żwawiej reaguje na pedał gazu w dolnym zakresie obrotów i Nie jest mułowate. Ja swój kolektor zdemontowalem i wypaliłem benzyną a następnie obstukałem delikatnie młotkiem cały ten syf a było go bardzo dużo. Przed odkręcaniem śrub przy koleltorze polecam użyć preparat penetrujacy co znacznie pomogło przy odkręcaniu bynajmniej u mnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum