Wysłany: Sob Gru 18, 2010 14:09 [PLUS GSM] zerwanie umowy z operatorem - znów się da !
Witam. Dostałem znów podobne pisemka jak w bodajże lipcu 2009, że można zerwać umowę z operatorem. Niestety wtedy przegapiłem terminy i nie skorzystałem.
Najbardziej chcę się pozbyć mix'a bo mi leży i jeszcze 12 zasileń (z 24) a dobija mnie jego działanie.
Dostałem list z PLUSA, w któym informują mnie, że weszła w życie ustawa 20 lipca 2010r i z dniem 19 stycznia 2011 roku zostanie zmieniony regulamin BLABLA BLA i na samym dole pisze:
"Zgodnie z ustawą z dnia 16 lipca 2004r Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz 1800, ze zm.) w przypadku braku akceptacji dokonanych zmian, o których mowa powyżej, przysługuje Państwu prawo do WYPOWIEDZENIA UMOWY w terminie 30 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia."
No i spoko mam 2 mixy w domu, jednego chcę wyautować, inny zostawić. ale dalej piszą:
"Jednakże w razie wypowiedzenia przez Państwa umowy, Polkomtel S.A. ma prawo dochodzić od Państwa zastrzeżonej kary umownej pomniejszonej zgodnie z zasadami wynikającymi z udziału w fanej promocji. Powyższe uprawnienie polkomtel s.a. nie przysługuje do tych z państwa, którzy wykonali odpowiednie zobowiązania wynikające z udziału w promocji. Prawo dochodzenia przez polkomtel S.A. kary umownej w razie wypowiedzenia przez Państwa umowy wynika z tego, że konieczność wprowadzenia proponowanych w regulamieni zmian wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, w tym również usunięcia niedozwolonych postanowień umownych"
Co to znaczy na "ludzki" język. Od czego zależy czy karę jakąś dostanę czy nie ?
[ Dodano: Sob Gru 18, 2010 14:09 ]
abonamentu jeszcze nie dostałem, więc nie wiem, czy będzie coś podobnego. Choć dziwne, że jeszcze nie doszedł. Zawsze był ok 15
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 14:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jest dokładnie jak masz na dole napisane, zmieniły się przepisy prawa, regulujące konkretny punkt regulaminu, operator musi się dostosować.
W związku z tym iż bezpośrednio wynika to z konieczności dostosowania się wszystkich tego typu usługodawców, mogą oni żądać części kary umownej za zerwanie umowy przez Ciebie bo zmiana nie była wymysłem operatora.
Niestety tylko raz udało się z regulaminem i wtedy skorzystałem
Potem weszła ustawa która uchroniła operatorów przed dużymi stratami.
Mi zostało wtedy 14 miesięcy płacenia abonamentu 75zł więc można przeliczyć ile byłem "do przodu".
Na początku miałem dylemat moralny bo i tak wziąłem nowy numer w Plusie ale z drugiej strony..... takie prawo, nie moja wina, mogę to czemu mam nie skorzystać. Nawet nie próbuję omijać prawa tylko bezpośrednio z niego korzystam. A że przepisy były w tej kwestii niedopracowane.... to nie moja wina. Ktoś się puknął w główkę i pomyśleli nad tym jak precyzują przepisy bo to nie tylko w tej kwestii kuleje w naszym prawie.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
jak chciałem zerwać, to mi wyliczyli ile mnie to wyniesie.
Kara umowna w moim wypadku to 780 PLN / 24 miesiące = 32,50/mc
Chodzi o to, że muszę zapłacić karę za tyle, ile zostało do końca umowy.
Jak 4 "zasilenia" to 3x32,50 jak 12 abonamentów (tak jak w moim wypadku) to 12x32,50 - więc całkiem sporo a abonament mam ogólnie 50 czy jakoś tak więc nie opłaca się zrywać bo nie mam luzem ~400 zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum