Wysłany: Czw Sty 20, 2011 00:21 [Cyfrowy Polsat] Zmiana oferty programowej, a zerwanie umowy
Witam
Dzisiaj oglądając program "BBC Knowledge" który odbieram za pomocą telewizji satelitarnej "Cyfrowy Polsat" oczom moim ukazał się komunikat który obwieszczał o zaprzestaniu nadawania tego kanału od dnia 1lutego. Razem z nim znikną wszystkie kanały tematyczne telewizji "BBC". Nie ukrywam, że taka sytuacja bardzo jest mi nie na rękę. Głównie ze względu na te kanały zdecydowałem się na podpisanie umowy z cyfrowym polsatem a nie cyfra plus gdzie właśnie najbardziej brakowało mi tych kanałów. Umowę podpisałem na bodajże 2,5roku i zostało mi jeszcze jakieś 1,5roku. W związku z powyższym zamierzam wypowiedzieć umowę, ze względu na zmianę oferty programowej. Mam pytanie do was, czy będzie się to wiązało z jakimiś kosztami, czy mogę bezkarnie zrezygnować z ich oferty ze względu na niedotrzymanie przez nich warunków umowy ?
pozdr.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 00:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zrezygnować z ofety możesz jedynie jeżeli wprowadzają zmianę do umowy a w regulaminie piszą coś takiego:
Cytat:
6. W przypadku zaistnienia zdarzeń niezależnych od Cyfrowego Polsatu,
uznawanych za siłę wyższą, w szczególności o charakterze prawnym,
technicznym lub ekonomicznym, Cyfrowy Polsat zastrzega sobie prawo
do wprowadzania zmian w zakresie liczby lub rodzajów programów
telewizyjnych lub radiowych dostępnych w ramach Pakietu Podstawowego
lub Pakietów Dodatkowych. Taka zmiana, a w szczególności również
zastąpienie danego programu programem o porównywalnej tematyce,
rezygnacja z danego programu w wyniku jego niskiej oglądalności,
zaprzestania nadawania programu w wyniku zdarzeń obciążających
jego nadawcę lub z przyczyn wywołanych decyzją organu administracji
państwowej, orzeczeniem sądu nie stanowi zmiany Umowy, jak również
zmiany niniejszego Regulaminu.
Więc ja bym na to nie liczył
Cytat:
1. Zmiany niniejszego Regulaminu będą wiązały Klientów, o ile ich
treść (lub treść Regulaminu uwzględniająca zmiany) zostanie Klientowi
doręczona, a Klient nie wypowie Umowy w terminie 14 dni od dnia
doręczenia takiej informacji.
Jako osoba która kieruje punktem CP powiem Tobie że niestety nie będziesz mógł zerwać umowy
Natomiast nie kryje swojego niezadowolenia z faktu że Polsat wycofuje kanały BBC.
A dokładniej to nie wycofuje ale łączy je w pakiet który będzie osobno dodatkowo płatny.
Doskonale wiem że taka zmiana znacznie obniży mi liczbę klientów a konkurencję mam drzwi w drzwi i wiadomo jak to się skończy.
Bardzo mnie taka informacja niepokoi a wręcz złości bo mają dojść nowe kanały, ale same badziewia.
Mimo wszystko i tak będę próbować. Z tego co wyczytałem w necie to takich zniesmaczonych aktualnym obrotem sprawy osób jest bardzo wiele, więc może sie uda.
Jako osoba która kieruje punktem CP powiem Tobie że niestety nie będziesz mógł zerwać umowy
Jakiś czas temu była podobna sytuacja z kanałem E! i umowę można było rozwiązać.
OT:
Ja i tak kończę z Cyfrowym Polsatem (mam umowę na czas nieokreślony, więc pozostaje tylko kwestia długości wypowiedzenia). Dodatkowo wczoraj padł mi dekoder, więc to dopełniło czarę goryczy. Przeszedłem do Cyfry+. Dla przechodzących z innych platform jest promocja. Można coś dla siebie wybrać. Ja podpisałem umowę na następujacych warunkach:
- umowa na 22 miesiące
- pierwsze 3 miesiące za free
- pozostałe 19 miesięcy po 46,- PLN zamiast 63,90
więc pozostaje tylko kwestia długości wypowiedzenia
już Ci mówię, 3 miesiące prze które musisz płacić abonament, przerabiałem to ostatnio
a i jeszcze jedno, wypowiedzenie liczy się od pierwszego dnia okresu rozliczeniowego, dajmy na to masz okres rozliczeniowy od 2 stycznia miesiąca a wypowiadasz umowę 10 stycznia to wypowiedzenie liczy się od 2 dnia następnego miesiąca, czyli lutego i za ten okres też musisz zapłacić, w sumie wychodzą 4 miesiące
Ja mam pakiet Familijny. I od czasu do czasu znikają jakieś kanały, które powinny być w pakiecie. Do tej pory było to MTV i jeszcze jeden muzyczny. Ale teraz mnie zasmuciliście. czemu nie można by zerwać umowy skoro oni jej nie dopełniają a o sile wyższej nie ma mowy nawet. Zabierają z jednego pakietu dodając do drugiego. Jak na moje oko nie ma tu nawet dyskusji. To nie siła wyższa zaingerowała tylko oni.
_________________ 0-100 km/h - 8,25 sec!
'Nie pałuj gdy silnik Twój zimny jest'
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.
Polsat bardzo mało zarabia na klientach płacących za pakiet Familijny, że o niższych nie wspomnę.
Pakiet Mini to pakiet gdzie Polsat dopłaca do klienta w granicach 217zł w okresie umowy.
Liczy tak naprawdę na to że klient podniesie pakiet.
Niestety, ale firma eutelsat jak i wydawcy kanałów bardzo podnieśli opłatę dla cyfrowych platform.
Pakiet familijny to pakiet magiczny dla operatora gdzie praktycznie wychodzi na 0 ew. z małym plusem.
Wniosek jest prosty, zabiera kanały tym samym nakłaniając klienta do zmiany pakietu na wyższy.
Niestety ale nawet CP jest zbyt słabe by wynegocjować ceny z takimi nadawcami jak HBO czy BBC.
Ekonomia jest brutalna i nikt nie będzie dokładał do interesu.
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 20:49
SyntaX napisał/a:
No właśnie.
Niemniej jednak jestem trochę zniesmaczony decyzją zarządu CP.
BBC to akurat były jedne z lepszych kanałów w ofercie.
zapraszam do N tam te kanaly beda od lutego
jak sie dobrze zakrecisz to kupisz pakiet za 48 zeta z recorderem
upgrady umów na pakiety dodatkowe po przedłużeniu umowy można wypowiedzieć z trzy miesięcznym okresem, natomiast pakiety familijne i mini po przedłużeniu umowy z miesięcznym okresem wypowiedzenia - zgadza się SyntaX, ?
SyntaX, mam jeszcze małą cichą prośbę, do Ciebie jako do pracownika APS tylko jedna zszywka jak spinacie dokumenty składające się na umowę, a oświadczenia przypinamy na samym końcu umów, nie jako pierwsza strona, bo pracownik archiwum CP czasami musi się lekko mówiąc denerwować na APS gdy musi po kolei układać jeszcze raz dokumenty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum