Od jakiegoś czasu dręczyło mnie to, że klapa bagażnika po otwarciu często lądowała na głowie mojej kochanej pierwszej żony Danusi. Postanowiłem to zmienić. Zakupiłem w tym celu 2 siłowniki do DAEWOO NUBIRA SEDAN o sile wyrzutu 290N do zakupienia na tej aukcji:
Następnie zdemontowałem pręty klapy, które służyły jako sprężyna i po dokonaniu pomiarów, wykonałem mocowania siłowników, do których przymocowałem sworznie kulowe.
Następnie w profilu kwadratowym klapy wywierciłem i nagwintowałem otwór M8, w który to wkręciłem również sworzeń kulowy, oczywiście z obu stron.
Następnie założyłem siłowniki i jest ok.
Poniżej zamieszczam kilka fotek, może ktoś skorzysta
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 16:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
po pociągnięciu dźwigni sama klapa idzie do góry??
jeden siłownik nie wystarczyłby??
a i widzę ze do sworznia trzeba na gwintować i nie da się skręcić go nakrętką z drugiej strony??
a jakies wymiary gdzie w ktorym miejscu otwory robic to gdzie sa ?
[ Dodano: Wto Sty 25, 2011 20:33 ]
borek88 napisał/a:
a i widzę ze do sworznia trzeba na gwintować i nie da się skręcić go nakrętką z drugiej strony??
pewnei by sie dalo jakby byly dluzsze ale pewnie sa za krotkie
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 01:20
borek88 napisał/a:
Klapa lekko się unosi, ok. 3cm, delikatnie ruszam palcem i pięknie idzie sama do pionu.
Może i wystarczyłby, ale musiałby mieć sporą siłę, myślę, że ok 700N- a to wiąże się z b. mocnym podparciem, a z tym jest problem.
Nie da się nakręcić nakrętki z drugiej strony- gwint na sworzniu jest za krótki, ale profil jest solidny- spoko utrzyma.
[ Dodano: Sro Sty 26, 2011 01:20 ]
Remi55 napisał/a:
i te kulowe śruby dałeś na otwór prętów
Coś masz Remisławie ze wzrokiem, bo to jest ok 2cm powyżej tego otworu po prętach
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 21:11
Dzisiaj zrobiłem małą modyfikację klapy, teraz Kochanica i Bella są ,, siostrami krwi '' tzn. mają wspólny siłownik klapy. Zdemontowałem jeden i w jego miejsce dałem ten od Belli (620N ) i w garage klapa otwierała się sama, ale na mrozie ok. -6 stopni trzeba jej lekko pomóc. Teraz jestem w pełni happy. I nawet klapy nie wyrwało
mi tam na szczęście wszystko działa w porządku i klapa sama się otwiera i nawet przy wietrze nikomu na głowiznę nie spadła
ale pomysł Jugola zasłużony i należą się brawa
nie jestem alfista a szeryfa nie znam;p może w końcu uda mi się jechać na ogólnopolski to poznam co niektórych forumowiczów oraz władze wyższe
a co do alf to jeśli kiedyś będę zmieniał rovera (i nie bedzie to mg zs lub zt 2005) to będę szykował się na alfe 159 1.9 JTD 16v (zaj.biste są)
wiem niestety ... ok koniec OT ... wracajac do siłowników u Jugola to dziś testowałem i ... dają radę ... o niebo lepiej to działa niż oryginały z tymi prętami ..... gdybym posiadał 400/45 w sedanie to ani chwili bym sie nie zastanawiał tylko montował siłowniki
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 00:31
Witam ponownie w temacie siłowników, tym razem maski w R 45 Specjalnie nie zakładam nowego tematu, żeby nie robić śmietnika, bo później administratorki, moderatorki muszą sprzątać.
Mod w sumie najprostszy do wykonania- mi to zajęło 45min- ale tylko dlatego tak długo, bo bawiłem się z tym na dworze i łapałem pogodę, bo raz słońce, a raz deszcz. Zakupiłem siłowniki maski od Astry III, i 4 sworznie kulowe do nich. Następnie suwmiarka w łapki, troszkę pomiarów, poznaczenie punktów, wkrętarka i naprzód. Nie będę się za bardzo rozpisywał, jak się wyśpię pocykam foty i wrzucę- będzie dla przyszłych dłubaczy. A jaki lans na dzielni teraz, jak maseczka sama się podnosi Polecam, koszt nieduży, a tyle radości.
Jugol, tylko Ty miałeś gotowe wymiary, a w R25 będę musiał trochę bardziej się napocić
Tak jak gadaliśmy, zmierz całą maskę i ja sobie na tej podstawie wylicze jakoś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum