Wysłany: Sob Cze 04, 2011 10:44 Odprysk w szybie, a ubezpieczenie.
Witam, w moim Zteku mam mały odprysk na przedniej szybie (od kamienia), który ma średnice ok 0.5cm, znajduje się na części szyby przed pasażerem, a dokładniej ok 20 cm od jej brzegu. Kształt kolisty, zostało to zalepione specjalną żywicą wciskaną pod ciśnieniem. W zimie pęknięcie się nie powiększało. Aczkolwiek zastanawiam się jak to będzie w przyszłym roku. Auto ma OC+AC+ubez. szyb+itp itd. Ubezpieczyciel to HDI. Teraz mam pytanie czy mogę to zgłosić i dostać $ bez utraty zniżek ? jak wygląda taka procedura ? za wszelkie rady będę wdzięczny
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 10:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli masz dodatkowo ubezpieczenie szyb, to nie powinieneś stracić zniżek. HDI nie należało kiedyś do ,,bezkonfliktowych'' ubezpieczycieli, więc dobrze jest dopilnować wszystkiego. W niektórych ubezpieczalniach nie możesz sobie wybrać firmy, w której zamontują Ci szyby, tylko jesteś skazany np. na JAAN / NordGlass. Zadzwoń do ubezpieczyciela - tam na infolinii najwięcej się dowiesz
Witaj,
ubezpieczenie szyb zazwyczaj jest określone jakąś kwotową granicą przez ubezpieczyciela, firma też będzie narzucona. Najlepiej dowiedz się jaki koszt jest wymiany. Jeśli wymiana pójdzie z "szyb" to bezproblemowo... ale najpierw zgłoś szkodę. Trochę bieda że z tym jeździłeś bo w sumie mogą się o to doczepić. Nie daj się wrobić w szkodę w AC... bo to Ci zmarnuje nerwy, pieniądze w przyszłym roku. Jeśli się da to tylko z ubezpieczenia z szyb. Jak się nie uda, rób na własną rękę chyba że wyniesie to więcej niż 500 zł to korzystaj z AC. Ale ja na Twoim miejscu poczekał bym na odprysk lub pęknięcie i skorzystał z szyb od razu.
Pomijając, że ubezpieczenie zazwyczaj nie obejmuje 100% wartości przedniej szyby. Pozostałych tak, ale nie przedniej.
Wiem że w większości ubezpieczalni jest po prostu kwota (2000 zł) nie do przekroczenia obojętnie na jaką szybę oddają 100%. Jedyne szyby które nie są ubezpieczane to szyberdachy. Wszystkie boczne.
Dzięki za odpowiedzi. Po drugie podjadę do ubezpieczalni w najbliższym czasie i się o wszystko wypytam. Jest to bardzo mały odprysk więc nie bardzo się tym przejmuję. Na pewno się nie poszerza w zimie więc mam spokój...narazie
Po co do ubezpieczalni jak możesz mnie zapytać i Ci powiem. Jeśli będziesz z tym jeździł ... to później mogą Ci nie przyjąć do naprawy za kasę z ubezp. Jak wejdzie brud to powiedzą że trzeba szybę wymienić całą, a że nie zapobiegłeś to powiedzą że Twoja wina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum