ach. Czyli dobrze myślałem. Zostaje teraz zobaczyć dokładnie co i naprawić bo jest to denerwujące. Teraz tylko tel do mechaniora chyba że macie jakieś pomysły na szybką naprawę pod blokiem
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 15:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Sie 2011 Posty: 102 Skąd: Radom
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 18:56
Odkop! Jakiś miesiąc temu wymieniałem kompletne sprzęgło. Rozsypało się łożysko oporowe. Przed wymianą biegi wchodziły z oporem, przy redukcji na 2 już trzeba było użyć dużo siły, a przy wrzucaniu 3 czuć było haczenie w skrzyni, tak jakby nie do końca wysprzęglało. Po odebraniu autka od mechanika nie poznałem samochodu: biegi wchodziły jak masełko, zmiana biegów stała się o wiele płynniejsza niż przed wymianą tzn. nie było takiego szarpnięcia przy puszczaniu sprzęgła i sam pedał chodził strasznie lekko. Po przejechaniu jakiś 100 km wszystko wróciło do stanu przed wymianą. Powiedzcie czy to sprzęgło się 'ułożyło' czy to wina sławnego samoregulatora?
Witam, mam pytanko dotyczące regulacji skoku pedału sprzęgła, sprzęgło jest kilkumiesięczne, linka posiada samoregulator, myślałem że panowie w warsztacie coś wyczarują, ale dowiedziałem się że linka na pewno ma odpowiedni naciąg a sprzęgło mam do wymiany... U mnie funkcjonuje to tak, że sprzęgło łapie bardzo wysoko przez co ruszanie jest dość uciążliwe ponieważ trzeba bardzo dużego wyczucia. Silnik często mi gaśnie i ogólnie jazda nie należy do przyjemnych. Wyczytałem, że można wyregulować skok samego pedału śrubką regulacyjną, szukałem owej śrubki i wygląda na to że jest to nakrętka na mocowaniu pedału czy mam rację? i mogę dokonać próby bez poważniejszych konsekwencji? z góry dziękuję za odpowiedź
Jest jeszcze jedna metoda powiedzmy "regulacji"
Pod maską gdzie linka sprzęgła biegnie do łapy sprzęgła, masz samoregulator (taka bańka na lince) złap za linkę w okolicy samoregulatora, pociągnij energicznie i puść kilka razy.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum