Mam pytanie odnośnie przerejestrowania. Kupiłem auto, które jest zarejestrowane na osobę A. Mam umowę k-s auta między osobą A, a B ze stycznia 2011r, ale osoba B nie przerejestrowała auta. Teraz spisałem umowę między osobą B, a mną z aktualną datą. OC kończy się pod koniec miesiąca, więc założę od nowa OC na siebie. Natomiast jak wygląda sprawa z przerejestrowaniem? Pokazuję umowę między mną, a os. B i drugą umowę miedzy A i B? I nie będę miał problemów z racji tego, że tamta umowa jest ze stycznia 2011r.?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 18:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A jeszcze jedna wątpliwość. Czy jeśli aktualne OC, które jest na właściciela A wygaśnie, to mogę podpisać nowe OC na siebie, ale nie przerejestrować go w urzędzie?
A konkretniej czy mogę jeździć z OC na siebie, ale z dowodem rejestracyjnym na właściciela A i dwiema umowami?
Nie wiem jak w teori ale w praktyce z umową kupna możesz pójść do ubezpieczalni i poprosić o aneks i przeliczenie składki.
Ważne żeby na OC zgadzał się pojazd i numer rej. Można jeździć z 2 umowami. Teoretycznie na przerejestrowanie masz miesiąc i po tym czasie kontrola policyjna może sięczepiac choć polskie prawo ma luki i kar w taryfikatorze nie przewidziano za nieprzerejestrowanie. Chyba sąd może nałożyć karę.
Spokojnie możesz zawrzeć umowę ubezpieczenia przed przerejestrowaniem samochodu. Robiłem tak dwukrotnie - raz, gdy czas oczekiwania w internetowej kolejce od rejestracji wynosił ponad miesiąc a ubezpieczenie od handlarza miałem na 30dni, drugi raz, gdy ubezpieczenie wygasało akurat w dniu zakupu
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum