Aż kamień z serca spadł, bo… przybliżone koszta naprawy skrzyni i wymiana łożysk wyniosłyby coś około 2000 bądź kupienie niepewnej używanej w kwocie poniżej 1000 zł. To i tak ma się nijak do dzisiejszych kosztów. Sprzęgło LUK + robocizna + olej do skrzyni =550 zł
No postraszyli i powiem szczerze, że się przestraszyłem Na szczęście to tylko sprzęgło się rozsypało. Mi to od razu za bardzo na skrzynie nie wyglądało, bo klekot zależny był od mocy naciśnięcia jak i intensywności puszczenia sprzęgła.
No postraszyli i powiem szczerze, że się przestraszyłem Na szczęście to tylko sprzęgło się rozsypało. Mi to od razu za bardzo na skrzynie nie wyglądało, bo klekot zależny był od mocy naciśnięcia jak i intensywności puszczenia sprzęgła.
U mnie jest podobnie, a wszyscy twierdzą że to skrzynia. Jak puszcze sprzęgło łagodniej to zazwyczaj jest cisza. Sprzęgło wymieniałem, chyba że jakąś część mechanik zostawił starą...
Ja się pytałem czy objawowo może to być coś nie tak ze skrzynią biegów. Powiedzieli, że owszem takie objawy mogą wskazywać na jakieś łożysko igiełkowe. Powiedzieli; ... ( jeśli mechanik jest dobry ( tutaj był śmiech) to zepsutą skrzynię a sprzęgło można poznać po wibracjach na drążku zmiany biegów oraz po pedale sprzęgła...) . U mnie nie mieli żadnych wątpliwości także jestem wniebowzięty. U Ciebie pewnie będzie to skrzynia. Jeśli kilka łożysk to naprawiać się nie opłaca.
Były leciutkie wibracje, gdy sprzęgło zaczynało łapać. Sam pedał był lekko ciężki. Gdy się jechało i położyło nogę na sprzęgle czuło się delikatne skoki i stuki. Jeszcze jeden objaw, który może wskazywać na sprzęgło to , to że zależy jak się wciśnie i puści sprzęgło. Mocniej wcisnąłem i powoli puściłem cisza. Na odwrót, czyli powoli wcisnąłem i szybko puściłem silnik jak helikopter.
U mnie nie ma żadnych podejrzanych wibracji ani na sprzęgle ani na dźwigni.
Oczywiście dźwignia nie stoi idealnie nieruchomo, ale w jakim aucie stoi?
Drga równo i bardzo nieznacznie.
Ale u mnie jest to chyba faktycznie skrzynia, bo odgłos się zmienia lub nawet ustaje gdy ruszam dzwignią. Przykładowo wczoraj ustawało gdy przesuwałem ją trochę do przodu, jak gdybym chciał wbić trójkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum