tolik, zacytujesz mi za chwile cały taryfikator
na rowerze mozesz jechac jeżeli masz przy sobie dowód osobisty, osoba niepełnoletnia musi mieć karte rowerowa, jezeli jej nie ma mandat 100 zł
wiec co w tym dziwnego ?
...do tej pory jak kto jężdzi w okularach to dostaje prawko na 5 lat - a po 19 stycznia zasady przyznawania nieco mają sie zmieniC i można dostać na 10 lat (nawet dla okularników) - bezterminowych już nie będzie.
Dużo zależało chyba od widzimisię lekarza. Ja zdawałem w 1994 r. i do prawka wbito mi pieczątkę "obowiązkowe okulary". Ale wydano je bezterminowo.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Pawkaz, chyba milicjant. Aktualnie nie ma obowiązku noszenia dowodu os.:
Ustawa z dnia 10 kwietnia 1974r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych.
Obowiązek posiadania dowodu osobistego dotyczy wszystkich 18-to letnich obywateli Polski - ale ... nie koniecznie przy sobie.
a dokładnie:
art. 1 ust. 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tekst jedn.: Dz. U. 2006 r. Nr 139, poz. 993, z późn. zm.)
Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty:
od ukończenia 18 roku życia,
od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką.
dokladnie. Ja mialem wybor. Isc do kobiety ktora daje terminowe za 50 zl i isc do kobiety ktora wszystkim daje bezterminowe za 50 zl. Wzrok badam sobie raz na kilka lat i koryguje okulary.
_________________ 0-100 km/h - 8,25 sec!
'Nie pałuj gdy silnik Twój zimny jest'
Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Paź 2010 Posty: 151 Skąd: Przemyśl / Kraków
Wysłany: Pon Gru 24, 2012 00:34
ze względu na okulary też miałem terminowe prawko na 4 lata z obowiązkowymi okularami. Ostatnio jak mi się skończyło, żeby nie nabijać kasy złodziejom, poszedłem do innego lekarza i oznajmiłem, że chcę bezterminowe. Zrobił bez problemów badanie po czym wypisał bezterminowe z obowiązkowymi okularami. To tylko kwestia lekarza. Pierwszym razem nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak terminowe prawo jazdy Szkoda czasu na latanie 2 razy do urzędu i do lekarza, jak raz na te 4 lata można pójść tylko do okulisty.
Chociaż nie zdziwię się jak za niedługo każdemu wsadzą terminowe prawko i zmniejszą jeszcze o połowę miejsca na pieczątki w dowodzie rejestracyjnym ...
Dziwne ja robiłem prawo jazdy w maju tego roku na kat B i miałem bezterminowo, a teraz w październiku robiłem kat A i prawko po wymianie również mam bezterminowo.
ze względu na okulary też miałem terminowe prawko na 4 lata z obowiązkowymi okularami. Ostatnio jak mi się skończyło, żeby nie nabijać kasy złodziejom, poszedłem do innego lekarza i oznajmiłem, że chcę bezterminowe. Zrobił bez problemów badanie po czym wypisał bezterminowe z obowiązkowymi okularami. To tylko kwestia lekarza. Pierwszym razem nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak terminowe prawo jazdy Szkoda czasu na latanie 2 razy do urzędu i do lekarza, jak raz na te 4 lata można pójść tylko do okulisty.
Chociaż nie zdziwię się jak za niedługo każdemu wsadzą terminowe prawko i zmniejszą jeszcze o połowę miejsca na pieczątki w dowodzie rejestracyjnym ...
Taka prawda, to jest Polska wszystko zależy od lekarza, bak odpowiedzialności i brak uczciwości, ewidencjonowania itp... ważne by samemu o siebie zadać, i do tego lekarza pójść co jakiś czas, uczciwie, bo pewnie i tacy się znajdą, że słabo widzi a nie pójdzie bo szkoda...
już przegląd podrożał tylko po 50zł... nie o 5, nie o 7 tylko o 50%!!! skandal...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 157 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Lut 01, 2013 19:04
a więc... prawo jazdy kilka dni temu wymieniłem.Trochę zmieniono wzór , który obecnie jest rozmiarami identyczny jak dowód osobisty,karty bankomatowe itp.
W wydziale komunikacji skasowano 100PLN
lekarz okulista - 50PLN
lekarz wypisujący badanie ogólne 70PLN
Udało mi się wytargować na 8 lat termin ważności u lekarza .
_________________ ...pędzą konie po betonie w szarej mgle...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum