Wysłany: Wto Gru 25, 2012 14:27 Nie wskazanie współwłaściciela przy OC a kolizja
Witam, mam takie pytanko. Otóż mój R25 jest zarejestrowany na moją mamę, jednak ja użytkuje pojazd. Przy wypełnianiu formularza ubezpieczenia jest rubryczka "Współwłaściciel" (Przez współwłaściciela pojazdu rozumie się współwłaściciela pojazdu oraz osobę posiadającą zgodę właściciela pojazdu na użytkowanie jego pojazdu. Nie dotyczy osób korzystających z samochodu sporadycznie). W sytuacji, gdy wskazuje siebie jako współwłaściciela składka jest wyższa o 140 zł.
Co będzie w przypadku, gdy spowoduję kolizję, a zaznaczę, że samochodem będzie jeździła tylko mama, mimo że jestem wpisany w dowód jako współwłaściciel?
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 25, 2012 14:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Minimalna rzecz to taka ze w przypadku wypadku zweryfikują Cie i karzą dopłacić różnicę. Jednak patrząc na ostatnie przypadki tego jak TU próbują się uchylać od wypłacania kasy można wyobrazić sobie sytuację że spróbują podważyć umowę ze względu na nieprawdziwe informacje w niej zawarte. Powiem więcej że mają dużą szanse na zostawienie Cie z ręką w nocniku. Sam się zastanów czy warto ryzykować
Ja bym się upierał ,że autem jeździ mama a ja pierwszy raz do niego wsiadłem bo na co dzień autobusem jeżdżę. A przecież sami napisali ,że nie dotyczy osób korzystających z auta sporadycznie.
Przy ubezpieczaniu podajesz te dane które są w dowodzie rejestracyjnym. Jak w dowodzie jest tylko mama to podajesz tylko ją. Nie będąc wpisanym w dowodzie nie jesteś współwłaścicielem pojazdu w rozumieniu prawa. Jednak nie będąc współwłaścicielem i mając OC tylko na mame nie lecą ci zniżki. Kiedyś w końcu będziesz musiał auto zarejestrować na siebie i nie będziesz miał żadnych zniżek. Będąc współwłaścicielem auta już masz nabijane zniżki i jak za kilka lat auto weźmiesz tylko na siebie na starcie będziesz miał dużo niższą stawkę.
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Gacor, chudson, przeczytajcie jego wypowiedz do konca zwlaszcza czesc: "jestem wpisany w dowód jako współwłaściciel". wiec powtorze zawierasz taka a taka umowe z takimi a takimi danymi. teoretycznie jak chcesz sklamac to przy wypadku powinienes mimo to dostac kase z OC ale wiadomo jak TU działają. a jezeli marzy Ci sie zaoszczedzenie paru zlotych przeczytaj jak wyglada teoria:
art. 271 k.k.
§ 1. Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
czy takie kary sa stosowane? musisz sobie sam odpowiedziec ale zastanow sie czy podajac numer rejestracyjny roverka 25 : WND 23344 czasami jakis agent (odpukac po kolizji) w przyszlosci nie przeczyta tego postu i czy tez powiesz ze nie wiedziales?
albo sie chce jezdzic roverem albo rowerem jak chcesz to kombinuj:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum